Možda pravo vruće ljeto još nismo dočekali, ali godišnji odmori ne ovise o vremenskim prilikama te se treba opskrbiti dobrim štivom. Svatko od nas uživa u drukčijem tipu knjiga – neki vole napete trilere, drugi priče koje izlaze iz svakog žanra, a ima i onih koji uživaju u starom dobrom chick-litu ili, pak, klasicima. Pročešljali smo knjižare te izabrali za vas knjige koje će vam ljetne mjesece učiniti nezaboravnima.

Galerija Knjige za ljeto - 10 Knjige za ljeto - 9 Knjige za ljeto - 7 +5 'S Eleanor Oliphant sve je u najboljem redu' autorice Gail Honeyman ZA ONE KOJI VOLE NAPETE PSIHOLOŠKE TRILERE
Ove su godine psihotrileri zavladali kriminalističkim žanrom, a roman Laži, autora T. M. Logana, savršen je primjer kako se iz vrlo običnog života može razviti nevjerojatno napeta drama. Protagonist je miroljubivi učitelj čiji se život u samo jednom danu izokrene naglavce. Shvativši da mu voljena supruga krije strašnu tajnu, on krene istraživati. No nije riječ samo o potencijalnom preljubu nego i o umorstvu koje ga povuče u pakleni vrtlog iz kojeg će teško izvući živu glavu.

Radnja romana zbiva se unutar samo nekoliko dana te je napetost na vrhuncu od prve do posljednje stranice. Želite li se naježiti, uzmite ovu knjigu i krenite je čitati daleko od ruba stolca jer ćete ondje ubrzo završiti zbog napetosti.

ZA LJUBITELJE PRIČA KOJE MIJENJAJU ŽIVOT

Najnoviji roman koji se dotiče tematike psihološke promjene u životu protagonista, Kafić na kraju svijeta, prvo je djelo bivšeg biznismena Johna Streleckog. Kao čovjek s bogatim svjetovnim iskustvom on je, nakon svojevrsnog uvida potaknutog nekim neobičnim događajima u svom životu, odlučio iskustva podijeliti s čitateljima.

Tako je nastao roman o kafiću koji se nalazi daleko od civilizacije, a u njemu osoblje i mušterije razgovaraju o smislu života, ciljevima koje si postavljamo te načinima kojima ih postižemo. Protagonist romana u kafić uđe kao jedna, a iz njega izađe kao sasvim druga osoba.

Knjige za ljeto - 10 'Moj (ne tako) savršeni život' autorice Sophie Kinselle (Foto: Sonja Kovač)

Još jedan veliki hit u kojem se junakinja suočava sa svojim strahovima i ograničenjima koje si je postavila kako bi se osjećala sigurnom jest knjiga S Eleanor Oliphant sve je u najboljem redu autorice Gail Honeyman. Eleanor bismo mogli svrstati u osobe s opsesivno-kompulzivnim poremećajem, ali ona je mnogo više od toga. Iako je sve organizirala da izbjegne nedoumice, u jednom se trenutku stvori pred ponorom, a puta natrag više nema. Prebrodivši prvi šok, Eleanor se odvaži i zakorači u jedan mnogo bogatiji i ljepši život. Jedan od najvećih hitova ove godine.

Knjige za ljeto - 6 'S Eleanor Oliphant sve je u najboljem redu' autorice Gail Honeyman (Foto: Sonja Kovač)

ZA OBOŽAVATELJE CHICK-LITA
Iako je i dalje zabavan i prpošan, chick-lit je sazrio. Autorice poput Sophie Kinselle, koje su zaslužne za uspon ovoga žanra, sada su mudrije pa pišu (mrvicu) ozbiljnije knjige. Moj (ne tako) savršeni život bavi se našom opsjednutošću društvenim mrežama i savršenstvom kojim se želimo prikazati svijetu. Tako je junakinja ovog romana izgradila imidž koji se nimalo se podudara s njezinim stvarnim životom.

No kad je otpuste s posla koji ionako nije voljela, ona se vrati u rodni kraj gdje se posveti djelatnosti u kojoj pronađe sreću. Ondje joj se pruži prilika za osvetu bivšoj šefici (koja također živi laž), ali razum prevlada. Roman je iznimno duhovit, ali ne odbacuje stvarne probleme s kojima se svi moramo suočiti.

Knjige za ljeto - 10 'Moj (ne tako) savršeni život' autorice Sophie Kinselle (Foto: Sonja Kovač)

ZA ONE KOJI VOLE SNAŽNE ŽENSKE LIKOVE
Volimo žene snažna karaktera, ali ne uspijevaju svi autori oživotvoriti takve junakinje. Talijansko čudo Elena Ferrante donosi nam novi nastavak svoje epske priče o dvjema prijateljicama.

Započevši u Genijalnoj prijateljici – prvoj knjizi iz serijala opisivati njihovo djetinjstvo u trošnom predgrađu Napulja polovinom prošlog stoljeća, u trećem dijelu – Priči o onima koji bježe i onima koji ostaju nastavlja govoriti o njima sada kada su starije, ali i dalje žive životima prepunima izazova. Elenine romane teško je opisati jer se ono najbolje nalazi između redaka.

Knjige za ljeto - 5 'Laži' autora T.M. Logana (Foto: Sonja Kovač)

Nova knjiga poznate hrvatske autorice Slavenke Drakulić zbirka je pripovijesti o starenju i načinu na koji se društvo odnosi prema osobama u sutonu života. (Ne)vidljiva žena i druge priče sastoji se od šesnaest priča o međuljudskim odnosima, o relacijama između roditelja i djece, o odlascima, nestancima, zaboravnosti, bolesti, sramu i boli, o najdubljim osjećajima o kojima se ne usuđujemo progovarati. Potresna, ali snažna knjiga koja vas neće ostaviti ravnodušnima.

Knjige za ljeto - 6 'S Eleanor Oliphant sve je u najboljem redu' autorice Gail Honeyman (Foto: Sonja Kovač)

Ljeto je savršena prilika za uživanje u knjigama koje nismo stigli pročitati tijekom godine



ZA LJUBITELJE KLASIKA I NJIHOVIH MODERNIH INAČICA
Ako ste među onima koji stalno iznova čitaju Ponos i predrasude velike Jane Austen, imamo lijepo iznenađenje za vas. Curtis Sittenfeld uspjela je prenijeti taj klasik u moderno vrijeme te ga osvježiti odličnim likovima i radnjom koja odiše radošću.

Njezin roman Dobra prilika pismo je obožavateljice Austenovoj u kojem na nježan i duhovit način autorica uspijeva dočarati što bi se događalo kćerima obitelji Bennet te gospodinu Darcyju da žive danas. Rezultat autoričina eksperimenta mogao je na više mjesta poći krivo, ali ispao je briljantan.

Knjige za ljeto - 9 'Kafić na kraju grada' Johna Streleckog (Foto: Sonja Kovač)

Halid Ziya Uşaklıgil prvi je veliki romanopisac u turskoj književnosti. Kako je rođen 1865. godine, njegove se knjige sada, s pravom, smatraju klasicima.

Njegov roman Zabranjene ljubaviepski je prikaz načina života istanbulskog visokog društva u predvečerje Osmanskog Carstva, a zbog snažnog i uvjerljivog opisa tragične ljubavi mnogi ga smatraju turskom Anom Karenjinom.

Knjiga je doživjela brojne adaptacije – filmske, kazališne i televizijske – a u nas je poznata pod nazivom Strasti Orijenta, popularnoj televizijskoj seriji koja je ovu sjajnu priču prikazala u ozračju suvremenoga turskog društva.
  Knjige za ljeto - 4 '(Ne)vidljiva žena i druge priče' autorice Slavenke Drakulić (Foto: Sonja Kovač)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju