Pileća juha puna je kolagena
Pileća juha puna je kolagena (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Kolagen iz tanjura: Što jesti da bi vaša koža izgledala mlađe?

17-10-2025 Piše S.L.
komentari

Prehrana i životne navike igraju veliku ulogu u tome kako izgleda naša koža, ističu stručnjaci. Kolagen je jako važan faktor kad je u pitanju elastičnost i čvrstoća kože. Riječ je o strukturnom proteinu čija se proizvodnja prirodno smanjuje s godinama, što dovodi do opuštene kože i pojave bora.

Na tržištu se u posljednje vrijeme pojavio cijeli niz suplemenata i drugih proizvoda koji potiču proizvodnju kolagena. No njegovu proizvodnju moguće je potaknuti i konzumacijom odgovarajućih namirnica.

Jedite bjelančevine

Kolagen se sastoji od aminokiselina, pa je unos bjelančevina iznimno važan. Na jelovnik uvrstite bjelančevine životinjskog podrijetla poput mesa, a posebice junetinu i piletinu. Perad sadrži puno vezivnog tkiva bogatog kolagenom, a umjesto pilećih prsa radije jedite zabatak.

Jedite masnu ribu poput srdela, lososa i bakalara – i nemojte bacati kožu u smeće – ona sadrži tvari koje su ključne za sintezu kolagena. Proizvodnju kolagena potaknut će i konzumacija jaja.

Mesni temeljac koji se priprema iskuhavanjem životinjskih kostiju i hrskavice jedan je od najpoznatijih i najkoncentriranijih izvora kolagena. Temeljac od kostiju možete piti samostalno ili dodavati juhama, varivima, gulašima i drugim jelima.

Iako namirnice biljnog podrijetla ne sadrže kolagen, mogu potaknuti njegovu proizvodnju u tijelu, a posebice ako konzumirate biljne izvore bjelančevina poput slanutka, graha, soje, leće i sličnih mahunarki.

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Ulična moda u centru Zagreba - 12 I visoke čizme Trudnica iz Zagreba vrhunski se sredila, nosi najpoželjniju zimsku haljinu, i to kratki model Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste

Vitamin C važan je za sintezu kolagena Vitamin C važan je za sintezu kolagena (Foto: Shutterstock)

Jedite voće

Vitamin C igra važnu ulogu u proizvodnji kolagena u tijelu, pa je važno jesti citrusno voće koje obiluje tim nutrijentom poput limuna, naranči i grejpa. Jedite i jagode, borovnice, kupine i maline, koje su također bogate vitaminom C, ali i antioksidantima koje štite tijelo od upala. Proizvodnju kolagena u tijelu potaknut će i tropsko voće poput manga, kivija i ananasa.

Jedite povrće

Zeleno lisnato povrće poput špinata, kelja i blitve potiču proizvodnju kolagena. Jedite i brokulu, šparoge, rajčice, crvenu papriku – to su sve vrste povrća koje pozitivno utječu na izgled kože.

Jedite orašaste plodove i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke bogati su cinkom i bakrom – ova dva minerala važna su za sintezu kolagena u tijelu. Važne minerale osobito ćete pronaći u indijskim oraščićima, bademima, ali i sjemenkama bundeve.

Hrana koja ometa proizvodnju kolagena

Zdrava i cjelovita prehrana nužna je za poticanje proizvodnje kolagena i lijep izgled kože. S druge strane, procesirana hrana bogata hidrogeniziranom mašću i šećerima ometat će njegovu proizvodnju.

Na količinu kolagena u tijelu utjecat će i količina alkohola koju konzumirate, pušenje, manjak sna, smog, UVA zračenje te izloženost sličnim negativnim ponašanjima.

Kolagen u prahu Pet ključnih stvari koje trebate znati ako uzimate tekući kolagen

Juha od kostiju Jeste li znali da je juha od kostiju najbolji prirodni lijek?

Pročitaj još
Pročitaj još