Pileća juha puna je kolagena
Pileća juha puna je kolagena (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Kolagen iz tanjura: Što jesti da bi vaša koža izgledala mlađe?

17-10-2025 Piše S.L.
komentari

Prehrana i životne navike igraju veliku ulogu u tome kako izgleda naša koža, ističu stručnjaci. Kolagen je jako važan faktor kad je u pitanju elastičnost i čvrstoća kože. Riječ je o strukturnom proteinu čija se proizvodnja prirodno smanjuje s godinama, što dovodi do opuštene kože i pojave bora.

Na tržištu se u posljednje vrijeme pojavio cijeli niz suplemenata i drugih proizvoda koji potiču proizvodnju kolagena. No njegovu proizvodnju moguće je potaknuti i konzumacijom odgovarajućih namirnica.

Jedite bjelančevine

Kolagen se sastoji od aminokiselina, pa je unos bjelančevina iznimno važan. Na jelovnik uvrstite bjelančevine životinjskog podrijetla poput mesa, a posebice junetinu i piletinu. Perad sadrži puno vezivnog tkiva bogatog kolagenom, a umjesto pilećih prsa radije jedite zabatak.

Jedite masnu ribu poput srdela, lososa i bakalara – i nemojte bacati kožu u smeće – ona sadrži tvari koje su ključne za sintezu kolagena. Proizvodnju kolagena potaknut će i konzumacija jaja.

Mesni temeljac koji se priprema iskuhavanjem životinjskih kostiju i hrskavice jedan je od najpoznatijih i najkoncentriranijih izvora kolagena. Temeljac od kostiju možete piti samostalno ili dodavati juhama, varivima, gulašima i drugim jelima.

Iako namirnice biljnog podrijetla ne sadrže kolagen, mogu potaknuti njegovu proizvodnju u tijelu, a posebice ako konzumirate biljne izvore bjelančevina poput slanutka, graha, soje, leće i sličnih mahunarki.

U trendu Ulična moda u centru Zagreba - 15 I ženstvene čizme Prva minica zagrebačke špice: Kombinacija s tankim najlonkama koju je teško ne primijetiti Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete MODNA INSPIRACIJA 15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete Znanost ima svoja mjerila ljepote Savršene proporcije Gotovo savršene crte lica: Slavna glumica proglašena najljepšom ženom svijeta po zlatnom rezu

Vitamin C važan je za sintezu kolagena Vitamin C važan je za sintezu kolagena (Foto: Shutterstock)

Jedite voće

Vitamin C igra važnu ulogu u proizvodnji kolagena u tijelu, pa je važno jesti citrusno voće koje obiluje tim nutrijentom poput limuna, naranči i grejpa. Jedite i jagode, borovnice, kupine i maline, koje su također bogate vitaminom C, ali i antioksidantima koje štite tijelo od upala. Proizvodnju kolagena u tijelu potaknut će i tropsko voće poput manga, kivija i ananasa.

Jedite povrće

Zeleno lisnato povrće poput špinata, kelja i blitve potiču proizvodnju kolagena. Jedite i brokulu, šparoge, rajčice, crvenu papriku – to su sve vrste povrća koje pozitivno utječu na izgled kože.

Jedite orašaste plodove i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke bogati su cinkom i bakrom – ova dva minerala važna su za sintezu kolagena u tijelu. Važne minerale osobito ćete pronaći u indijskim oraščićima, bademima, ali i sjemenkama bundeve.

Hrana koja ometa proizvodnju kolagena

Zdrava i cjelovita prehrana nužna je za poticanje proizvodnje kolagena i lijep izgled kože. S druge strane, procesirana hrana bogata hidrogeniziranom mašću i šećerima ometat će njegovu proizvodnju.

Na količinu kolagena u tijelu utjecat će i količina alkohola koju konzumirate, pušenje, manjak sna, smog, UVA zračenje te izloženost sličnim negativnim ponašanjima.

Kolagen u prahu Pet ključnih stvari koje trebate znati ako uzimate tekući kolagen

Juha od kostiju Jeste li znali da je juha od kostiju najbolji prirodni lijek?

Pročitaj još
Pročitaj još