Kada jedemo gotovo je jednako važno kao i to što jedemo ako želimo smršavjeti. Svatko tko je na dijeti trebao bi znati da se obroci, naročito ručak, trebaju jesti u određeno vrijeme kako bi se kilogrami uspješno izgubili. A znate li koje je najgore vrijeme za jesti ručak ako želite smršavjeti?

Španjolska studija provedena na 1200 ispitanika s prekomjernom težinom pokazala je da prekasno konzumiranje ručka, preciznije poslije 15 sati, rezultira gubitkom manje kilograma. Studija je proučavala određeni protein ključan za kretanje i sagorijevanje kalorija kroz tijelo.

Ljudi sa specifičnom varijacijom ovoga proteina izgubili su manje kilograma kada su jeli ručak iza 15 sati u usporedbi s ljudima koji su jeli ručak prije 15 sati. A zbog čega nam ručak može sabotirati mršavljenje? Znanstvenici objašnjavaju da cirkadijurni ritam, kao i osjećajem pospanosti, u našem tijelu upravlja i osjećajem gladi.

Tost s avokadom, poširanim jajima i lososom Jutarnja doza energije: Slastan doručak koji budi usporenu štitnjaču

Metabolizam je individualan mehanizam, a vrijeme konzumiranja hrane u odnosu na cirkadijurni ritam može utjecati na gubitak težine. Cirkadijurni ritam također kontrolira lučenje inzulina u tijelu. Jedete li u vrijeme kada je tijelo manje osjetljivo na inzulin, masnoće će teže prolaziti kroz tijelo i teže ćete smršavjeti.

Dok vrijeme u koje jedete ručak može utjecati na liniju, znanstvenici nisu pronašli nikakvu razliku u mršavljenju kada su proučavali vrijeme doručka i večere. Razlog tomu može biti i činjenica da je istraživanje provedeno u Španjolskoj u kojoj ljudi skoro polovicu dnevnog unosa kalorija pojedu za ručak.

Bijeli kruh Tri promjene koje nastaju u tijelu kada prestanete jesti bijeli kruh

Da Španjolci rade dobro, pokazala je jedna prijašnja studija koja je dokazala da ljudi kojima je ručak glavni obrok u danu izgube više kilograma i imaju niži indeks tjelesne mase (BMI). Prema podacima Svjetske federacije za pretilost, oko 40 posto žena u SAD-u ima problema s pretilošću, dok je u zemljama u kojima je ručak tradicionalno obilniji, taj postotak manji, poput Španjolske (21.4 posto), Njemačke (23.9 posto) i Mađarske (31.3 posto).

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju