Štitnjača je mala žlijezda u predjelu vrata promjera oko 5 centimetra, leptirastog oblika, nalazi se tik pod kožom i teška je tek 30 grama. S obzirom da proizvodi hormone utječe na sve metaboličke procese u organizmu

U svijetu od bolesti štitnjače boluje ili se liječi oko 250 milijuna ljudi, a one variraju od bezopasnog povećanja žlijezde koja se manifestira kroz probleme s gutanjem, kašljanjem ili osjećajem pritiska do raka.

Iznenadan gubitak kilograma jedan je od simptoma pojačanog rada štitnjače, a debljanje mogući znak usporenog rada ove žlijezde.

"Ako govorimo o funkcijskim disbalansima štitnjače, odnosno poremećajima rada štitnjače razlikujemo dva stanja: hipotireozu ili smanjenu funkciju štitnjače i hipertireozu ili pojačanu funkciju štitnjače," započinje priču endokrinologinja, dr. Kristina Kljajić Babić iz Sveučilšne bolnice Vuk Vrhovec.

SIMPTOMI POJAČANE FUNKCIJE ŠTITNJAČE

Pacijent osjeća pojačano lupanje srca, ima učestalu stolicu (mekana stolica), pacijent pojačano stvara toplinu pa mu je stalno vruće, znoji se, ima osjetljiv sluh, pati od povremene depresije i tuge, ima problema sa spavanjem i tekom. Riječ je o simptomima zbog kojih će iznenadno izgubiti kilograme.

SIMPTOMI SMANJENE FUNKCIJE ŠTITNJAČE
"Pacijenti su skloni debljanju, tromi su, skloni depresijama, imaju lošu kvalitetu kose, kože i noktiju," ističe dr. Kristina Kljajić Babić

Osim debljanja, hipotireozu obično karakterizira snažan umor, gubitak interesa i inicijative. U odmakloj fazi pacijent može imati anemiju, hipotermiju, zatajenje srca, epileptičke napade, a manifestira se usporenim radom metabolizma.

Za sintezu hormona štitnjače potreban je jod (oko 50 miligrama godišnje), a njega dobivamo uglavnom iz hrane. Namirnice koje su korisne za funkciju štitnjače su mrkva, špinat, marelice, šparoge, maslinovo ulje, suncokretove sjemenke, banane i riblje ulje. Isprobajte i ovaj obrok uz koji će štitnjača raditi bolje.

Više o bolestima štitnjače pogledajte u prilogu emisije "Zdravlje na kvadrat" .

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju