Štikle su vrsta obuće koju većina žena vrlo rado i vrlo često nosi. No, njihovo nošenje zna izazvati žuljeve i bolove u nogama te zna ostaviti posljedice i na zdravlje. Koliko često onda zapravo smijemo nositi štikle?

Štikle nisu idealna obuća za svakodnevno nošenje te bi ih trebalo najviše nositi dva do tri puta tjedno. I to ne nekoliko dana za redom, već bi se između njihova nošenja trebale koristiti cipele ravnih potplata.

No, ako ih morate nositi baš svaki dan, probajte se pridržavati određenih smjernica.

Svakodnevno nošenje štikli treba se izbjegavati jer nije dobro za zdravlje

1. Za svakodnevno nošenje štikli birajte one čija peta nije viša od pet centimetara.
2. Obuvajte ih na poslu, a tijekom dolaska i odlaska s posla nosite ravnu obuću.
3. Ako im je peta viša od pet centimetara, nastojte ograničiti njihovo nošenje na nekoliko sati dnevno. Idealno bi bilo da u njima ne stojite duže od sat vremena.

Ova ograničenja ovise i o vrsti štikli koje nosite, jer one koje pružaju bolju potporu možete nositi malo duže. To vrijedi za:

1. štikle sa zatvorenim prstima
2. štikle s debljom potpeticom
3. štikle s povišenim gazištem
4. štikle koje se vežu
5. cipele s platformom

Naravno, stručnjaci nikako ne preporučuju nošenje štikli.

Što žene manje nose štikle, to bolje za njihova stopala. Ako se već moraju nositi, onda svakako treba ograničiti vrijeme njihova nošenja na minimum te redovito raditi vježbe za jačanje malih mišića stopala, napominje dr. sc. Hrvoje Klobučar, dr. med., specijalist ortoped u Specijalnoj bolnici za ortopediju i traumatologiju Akromion.

Provjerite kojih to deset bolnih posljedica uzrokuje nošenje štikli.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju