Kao što je važno koliko često obavljamo veliku nuždu, važno je i koliko dugo nam treba da ispraznimo crijeva. Doznajte koliko dugo bi obavljanje velike nužde trebalo trajati

Ako je s vašim probavnim sustavom sve u redu, na WC-u nećete sjediti duže od 15 minuta, ističu gastroenterolozi. Naime, obavljanje velike nužde ne bi trebalo trajati duže od 10 minuta, a provodite li na WC-u više vremena od toga to može upućivati na neke zdravstvene probleme.

Treba li vam za veliku nuždu više od 15 minuta to može značiti i da vas muči zatvor, a u tom slučaju povećajte unos vlakana

Ako vam odlazak na veliku nuždu redovito traje duže od 10 minuta to može biti znak nekih poremećaja u tijelu. Moguće je da se radi samo o stresu koji može usporiti rad crijeva. Naravno, sjedite li predugo na WC-u to može značiti i da vas muči zatvor, a u tom slučaju povećajte unos vlakana (idealno je dnevno unijeti 38 grama vlakana). Pročitajte i 6 pravila za probavu laganu poput leptirića.

Što je stolica tvrđa i suša, to će teže proći kroz crijeva. Konzultirajte se s liječnikom i o uzimanju magnezija koji opušta crijeva te tako pospješuje stolicu. Za brzinsko 'otčepljivanje' stolice pomoći će i šalica kave. Doznajte i zašto nas kava tjera na WC.

Prejako tiskanje i preveliko napinjanje također mogu izazvati probleme sa zdravljem, odnosno potaknuti razvoj hemoroida, oteklina koje nastaju zbog pucanja krvnih žila, a simptomi su krvarenje, natečenost i bolnost anusa.

Također, dok obavljate veliku nuždu trebali biste odložiti mobitel i novine. Naime, fokusiranje na druge stvari može vas omesti u obavljanju nužde. Veliku nuždu dodatno može otežati odgađanje odlaska na WC.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju