Jedna od najboljih stvari koju možete učiniti za vlastito zdravlje jest da nakon jela otiđete u šetnju. Koliko god je primamljivo zavaliti se na kauč nakon dobrog obroka, trebali bismo učiniti upravo suprotno - ustati i prošetati se.

Hodanje je samo po sebi solidna vrsta tjelovježbe, ali hodanje nakon jela još je korisnije za tijelo jer ubrzava metabolizam, poboljšava probavu te smanjuje osjećaj stresa. Uz to, znatno smanjuje glikemijski indeks, poboljšava spavanje te ubrzava cirkulaciju.

Jedna od najboljih stvari koju možete učiniti za vlastito zdravlje jest da nakon jela otiđete u šetnju

Šetnja nakon jela pridonijet će i postizanju brojke od 10.000 koraka, koliko se preporučuje napraviti dnevno. To ne morate doživjeti kao pravu tjelovježbu, već kao rekreaciju tako da napravite oko sto koraka u minuti, odnosno hodate brzinom između četiri i šest kilometara na sat. Kako se brzina hoda povećava, cirkulacija se iz probavnog sustava premješta prema aktivnim mišićima kako bi dobili potrebnu energiju.

Prije nego što obujete tenisice i počnete hodati, doznajte koje su sve dobrobiti hodanja poslije jela.

1. Poboljšava probavu

Nakon jela proteini, elektroliti, voda, vitamini, ugljikohidrati i ostale hranjive tvari počnu se razgrađivati u tijelu i prenositi tamo gdje je potrebno. Taj proces može se dodatno poboljšati hodanjem poslije jela jer hodanje ima važnu ulogu u smanjenju vremena pražnjenja želuca smanjenjem vremena kretanja hrane kroz gastrointestinalni trakt, što rezultira bržom probavom i manjom nadutošću nakon jela. To je naročito korisno ako nakon jela obično postanite pospani i uhvati vas tromost.

2. Poboljšava razinu šećera u krvi

Nakon jela hrana se mora rastaviti na oblike energije koje tijelo treba koristiti. Istraživanje je pokazalo da samo deset minuta hodanja nakon večere može poboljšati razinu glukoze u krvi u usporedbi s drugim vremenima tijekom dana. To posljedično smanjuje rizik od razvoja stanja poput dijabetesa tipa II ili bolesti srca. Hodanje također pomaže u smanjivanju oscilacija glukoze, odnosno pojave da tijekom jela osjetite nalet šećera, a onda se nakon jela srušite od umora.

3. Smanjuje stres

Šetnja nakon jela može imati smirujući učinak na tijelo, a to može poboljšati raspoloženje, fokusiranost i koncentraciju. Laganije ili brže hodanje nakon svakog obroka izvrstan je način za povećanje termogeneze aktivnosti bez vježbanja, što podrazumijeva energiju koja se troši za sve što radimo, ne uključujući spavanje, jedenje i vježbanje. Osim toga, hodanje pomaže u proizvodnji serotonina, neurotransmitera koji promiče dobar san, pomaže u regulaciji apetita, poboljšava učenje i pamćenje te povećava pozitivne osjećaje.

Kod mršavljenja hodanjem vrlo je bitno kojim tempom hodate Mršavljenje hodanjem: Tri savjeta za gubitak do pet kilograma u tri tjedna

4. Smanjuje bol u mišićima

Ako osjećate bol u mišićima zbog vježbanja ili nekog drugog razloga, hodanje nakon jela može olakšati tu bol. Kretanje na mišiće i vezivna tkiva djeluje poput podmazivača jer šalje hranjive tvari u stanice, a istovremeno izbacuje otpad, što doprinosi oporavku bolnih mišića.

Žena hoda Najlakše mršavljenje: Pet savjeta za topljenje do 50 posto više kalorija hodanjem

5. Ubrzava cirkulaciju

Hodanje poslije jela potiče protok krvi u udovima i organima, a bolja cirkulacija zahvaljujući kretanju rezultirat će zdravijim krvožilnim sustavom koji će transportirati hranjive tvari potrebne za kosti, mišiće i organe kako bi radili učinkovitije.

Žena hoda Pet do osam kilograma lakši: Jednostavan plan hodanja za gubitak jednog konfekcijskog broja

6. Poboljšava spavanje

Možda ste u iskušenju sklupčati se i zaspati nakon obroka, no kratka šetnja će vam zapravo omogućiti bolji san. Hodanje poslije jela pomoći će vam da brže zaspite i imate dublji san jer je serotonin zapravo preteča melatoninu, hormonu spavanja. Šetnja prije spavanja dugoročno je svakako korisna za bolji san.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju