Svi koji su barem jednom u životu okusili gorak okus prekida ljubavne veze, sigurno su se zapitali „koliko će ovo trajati“?

Slomljeno srce obično predstavlja ozbiljan izvor emocionalne, ali i fizičke boli, posebno ako ste izvukli deblji kraj. Ponekad dajemo cijele sebe kako bismo radili na odnosu u kojemu se nalazimo, ali zna se dogoditi da naša predanost nije proporcionalna stabilnošću kakvoj težimo.

Ljudi se s tugom bore na različite načine. Vjerojatno ćete se složiti s tvrdnjom da je emocionalna bol puno intenzivnija od fizičke. Ljubavne rane ne vidimo i ne znamo kako ih sanirati, a ponekad bol koja dolazi iznutra može utjecati na svakodnevne aktivnosti.

Psiholozi napominju da je najvažnije prihvatiti da je svaki osjećaj koristan. Bez obzira koliko je odnos bio dugotrajan i čvrst, svatko od nas si treba dopustiti tugu i bol koju osjeća nakon prekida. To je jedini način da prebolimo osobu s kojom smo određeno vrijeme dijelili svoj život i da samopouzdano nastavimo naprijed.

Bez obzira koliko je odnos bio dugotrajan i čvrst, svatko od nas si treba dopustiti tugu i bol koju osjeća nakon prekida

Međutim, sve je u životu prolazno pa tako i bol koju osjećamo nakon razvoda ili prekida veze.

Kako bi odgovorili na jedno od najstarijih pitanja na svijetu, psiholozi su pokušali istražiti što sve utječe na vrijeme koje je potrebno da slomljeno srce zacijeli i koliko je vremena potrebno da pustimo osobu i krenemo dalje.

Koliko dugo boli slomljeno srce? 

Neke od nas mogu bez problema nastaviti dalje, a druge pak godinama osjećaju prazninu nakon što su ih povrijedile osobe kojima su poklonile svoje srce.

Svatko od nas je drugačiji i osjećaji su previše subjektivni da bismo ih mogli objasniti znanstvenim istraživanjem, ali postoje dokazi koji sugeriraju da je za prekid veze potrebno upola manje vremena nego što smo proveli s tom osobom.

Primjerice, ako ste s osobom proveli godinu dana, trebat će vam šest mjeseci da je prebolite. Ako ste u braku proveli 10 godina, vjerojatno će vas vaša ljubavna situacija boljeti još pet godina nakon razvoda, govori istraživanje koje je provela američka tvrtka Yelp.

Svaka je situacija drugačija i to moramo imati na umu. Međutim, možemo tvrditi da se vremenom mijenja način na koji procesuirate svoje osjećaje prema osobi koja vas je povrijedila. Vremenom ljubav prema samome sebi raste, a prema drugoj osobi blijedi.

Važno je da osobe kojima treba više vremena da prebole prekid ljubavnog odnosa, ne osjećaju da rade nešto krivo ili loše, napominje stručnjakinja za odnose Lauren Peacock.

Pozitivna stvar u cijeloj priči oko slomljenog srca je činjenica da sami možemo utjecati na vrijeme koje nam je potrebno da prebolimo prekid ljubavne veze.

Kako si pomoći? 

Ono najviše ovisi o poslu koji smo odradili kako bismo sami sebe stavili na prvo mjesto. Taj posao uključuje rad na tugovanju i objektivno sagledavanje situacije u kojoj smo se našli.

Najvažniji, ali i najteži korak u tom procesu, zasigurno je prekid kontakta s bivšim partnerom.

Prevarena žena Tri stvari koje mora čuti svaka osoba koja je prevarena u vezi ili braku

Koje je najbolje vrijeme za brak? Tvrdi matematika: U kojim se godinama vjenčati za stabilan brak?

Ako pak morate komunicirati zbog djece, ograničite kontakt na kratke, poslovne interakcije i komunicirajte samo kad je to neophodno, govori Susan J. Elliott, odvjetnica za razvode i autorica knjige o prekidu.

Još jedan način kako da se što lakše nosite s prekidom, takozvani je test vlastitih osjećaja. Psiholozi preporučaju da krenete izlaziti čim se osjetite spremnima. Tako ćete najprije vratiti samopouzdanje koje je potrebno da ponovno pronađete sreću. Jer to zaslužujete.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju