„Ako stalno mislite što će drugi reći o vama, vaš život nije vaš,“ pročitala sam nedavno negdje ovaj citat. I automatski pomislila na savršen život instagramskih mama.

Znate one mame čiji je profil pun savršeno posloženih vizuala.
Svi predmeti na fotografijama su u harmoniji. I ona, savršena, kao centar svega.

Fotografije su pune cvijeća, naoko ovlaš postavljenih na stolić, koju krasi predivna keramička vaza, napola otvorena knjiga i šalica nepopijene kave.

Jedino u što vjerujem na toj fotografiji jest da zaista nisu stigle popiti tu kavu jer su potrošile gomilu vremena da namjeste savršen kadar.
I onda se pitam: Koliko pate mame? I one koje glume savršen žvot i one koje ga gledaju?

Savršene mame žele biti savršene u očima drugih. Zašto to rade? Zbog lajkova? Moguće. Lajkovi su tzv. quick fix, nalet dopamina koji nas čini zadovoljnima i koji nestaje jednakom brzinom kako i nastaje. Pa nam treba novi fix. Nešto kao heroinska ovisnost.

Prva fotografija tebe i bebe prikazuje tebe s podočnjacima, lošim tenom i polumasnom kosom, vidi se da si umorna. Nju nisi nigdje objavila jer te pomalo sram biti tako „nikakva“ u svijetu mama koje rađaju s nacrtanim obrvama i loknama.

Lajk je injekcija koja donosi sreću. Baš kao čokolada. Nabubamo se čokoladom pa smo sretni dok je osjećamo u ustima, a čim nestane s nepca, nestane i čarolije, a rupa praznih i loših osjećaja otvori se pred nama. jer znamo da čokolada nije dobra. Baš kao što znamo da naš život nije savršen kao na Instagramu.

Instagram je najgora društvena mreža za psihičko zdravlje i dobrostanje, pokazalo je istraživanje provedeno na 1500 mladih.

Iako je ova platforma inicijalno zamišljena kao mjesto gdje dijelimo lijepe trenutke iz svog života u trenutku kad ih doživljavamo, zapravo je većina fotografija pomno obrađena i prikazuje trenutke koje nismo proživjeli, već ih takve zamišljamo.

Instagram je stoga prerastao u mrežu koja se sve više povezuje s visokim razinama tjeskobe, depresije i tzv. FOMO efekta (strah da ćemo nešto propustiti).

Kad vidite druge kako se zabavljaju i uživaju, pomislite kako je vaš život grozan. Kad vidite savršene noge i predivan ten, vaš mozak ne pomisli da je to proizvod Photoshopa i dugotrajnog uređivanja, već vam mozak poručuje „usporedi se s njima i padni u depresiju.“

Mlade (friške) mame možda najviše pate.

Kada rodiš, ne osjećaš se nimalo glamurozno. Prva fotografija tebe i bebe prikazuje tebe s podočnjacima, lošim tenom i polumasnom kosom, vidi se da si umorna. Nju nisi nigdje objavila jer te pomalo sram biti tako „nikakva“ u svijetu mama koje rađaju s nacrtanim obrvama i loknama.

I kad se pobljuvana i s bebom na prsim odlučiš odmoriti scrollom po Instagramu, dočeka te ona savršena mama na Instagramu dođe s konturiranim licem, tenom porculanske lutke i lepršavom haljinom.

ZNAŠ da tako ne izgleda, ali tvoj mozak ipak uspoređuje. I zavidi.

Sve savršene majke doje na Instagramu.

Sve savršene majke imaju savršene slike svoje djece u fotografskim studijima.

Sve savršene majke svojoj djeci kupuju samo didaktičke i drvene igračke.

Sve savršene majke imaju ravne trbuhe nakon samo par mjeseci od poroda.

OK, ali kako tu uspijevaju?

Jer imaju pomoć. Jer imaju ono selo koje je potrebno da se odgoji dijete, sjećate se te uzrečice.

Savršene mame imaju zapravo par pari ruku više.

Jedan par ruku pripadaju baki koja preuzme brigu o djetetu, kuha redovito za sve, a i nije joj strano da malo uredi.

Ili dadilji, nekad i dvije njih.

Par ruku pripada i čistačici.

Nerijetko je iza savršene mame savršena vojska.

Mina svira gitaru „Mama, makni mobitel“ ili kako me dijete podsjetilo što je bitno

Slika nije dostupna Komentar koji ne želi čuti niti jedna majka: "Samo jedno dijete? Jedno ko nijedno!"

U posljednje vrijeme otpratila sam na stotine lažnih profila stvarnih osoba. Ne želim sudjelovati u igrokazu tjeskobe. Ne želim biti dio pokreta koji gura mlade (mame) u tjeskobu.

Za svoje i tuđe zdravlje recite dosta tome. Sljedeći put kad vidite savršenu majku, recite joj kako se osjećate i zamolite da ponekad objavi „behind the scenes“ priče. Ili je prestanite slijediti.

Mi biramo s kim se uspoređujemo. Ako se već moramo uspoređivati.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju