Ravan, čvrst trbuh nije samo estetski privlačan već je i pokazatelj zdravlja jer su čvrsti trbušni mišići preduvjet za ravno držanje i općenito dobar koštano-mišićni sklad. Zbog toga je dobro znati koliko zapravo trbušnjaka treba napraviti svaki dan da bi vježbanje dalo dobre rezultate.

Trbušni mišići jedna su od najvažnijih skupina mišića jer nam omogućuju pravilno držanje pridržavajući kralježnicu te djeluju poput svojevrsnog potpornja koji drži čitavo tijelo.

Trbušnjaci su najpopularnija vježba za trbuh, a specifičnost izvođenja trbušnjaka je u tome što ta vježba, bez obzira na to koliko je često izvodili, nikada ne postane lagana. Upravo zato želimo izbjeći izvođenje prevelikog broja trbušnjaka, pa je dobro znati koliko zapravo trbušnjaka treba napraviti dnevno da bi rezultati bili vidljivi.

Odgovor je 30 trbušnjaka, a tome dodajte i podizanje nogu, plank i druge vježbe za učvršćivanje abdomena. Pripazite i na prehranu jer ako se ne hranite zdravo, niti jedna vježba neće imati dugoročni učinak.

Plank Koliko dugo zapravo treba držati plank da bi se rezultati vježbanja vidjeli?

Pridržavate li se toga, definirane trbušne mišiće počet ćete vidjeti već nakon nekoliko tjedana, a savjet je da vam izvođenje trbušnjaka bude svakodnevna ili barem redovita navika.

Vrijedi podsjetiti da je prilikom vježbanja trbušnjaka vrlo važno pravilo poduprijeti glavu i vrat. To činimo tako da prekrižimo prste na zatiljku, čime podupiremo glavu i tako štitimo vrat od istezanja. Međutim, ruke nam nikada ne smiju služiti tome da guramo glavu prema naprijed kako bismo lakše podigli tijelo.

Također, trbušnjake uvijek treba raditi sa savinutim koljenima te bez podizanja stopala s poda. Stopala vam može pridržavati druga osoba ili ih možete pričvrstiti tako da ih stavite ispod kauča.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju