Bez obzira na to vježbate li ujutro ili navečer, sigurno ne želite vježbati gladni i s malo energije. No kako pronaći pravi balans između jela i tjelovježbe, odnosno je li bolje jesti prije ili poslije vježbanja? Ovo pitanje stalno se iznova postavlja, a nutricionisti su konačno dali odgovor koji sve razjašnjava.

Generalno rečeno, hoćete li jesti prije ili poslije treninga ovisi o vašim osobnim potrebama i kako se osjećate taj dan. Dakle, morate se zapitati osjećate li se bolje ako pojedete nešto prije ili poslije tjelovježbe.

Bjelančevine su ključne za oporavak mišića nakon naporne tjelovježbe, dok ugljikohidrati pomažu nadoknaditi potrošenu energiju

Neki moji klijenti ne mogu jesti prije vježbanja. Uhvati ih mučnina i ne osjećaju se dobro, dok neki klijenti pak moraju pojesti nešto prije nego krenu vježbati jer se inače osjećaju slabima. Ako imate potrebu pojesti nešto prije tjelovježbe preporučam da to bude 30 minuta do dva sata prije, kaže nutricionistica Bonnie Taub-Dix, autorica knjige "Read It Before You Eat It - Taking You from Label to Table".

Idealno bi bilo jesti jedan sat prije prije treninga, ali ako ste u stisci s vremenom i niste stigli jesti ranije, preporučam da pojedete bananu ili manju energetsku pločicu koja, primjerice, može sadržavati chia sjemenke, savjetuje nutricionistica Frances Largeman-Roth. Obje nutricionistice slažu se da pametno "punjenje goriva" može pomoći da iz tjelovježbe izvučemo maksimum i odradimo je u punoj snazi. Zdrava užina koja sadrži dobru kombinaciju bjelančevina i ugljikohidrata može vam osigurati energiju potrebnu za trčanje, skakanje i dizanje utega s maksimalnim učinkom.

Žena vježba Bez obzira na to vježbate li ujutro ili navečer, sigurno ne želite vježbati gladni i s malo energije (Foto: Getty Images)

Taub-Dix i Largeman-Roth kažu da je prije tjelovježbe najbolje jesti hranu koja je lako probavljiva, dakle, ništa preteško. Odličan izbor bit će banana, tost od cjelovitog zrnja s kriškom sira ili maslacem od badema, porcija grčkog jogurta posutog s orašastim plodovima ili smoothie.

Hoćete li jesti prije ili poslije treninga ovisi o vašim osobnim potrebama i kako se osjećate taj dan

Prije tjelovježbe volim pojesti šalicu jogurta u koji dodam dvije žličice mueslija i malo meda. Ili malo svježeg sira s nekoliko komadića dinje ili lubenice izrezanih u kockice, plus dvije žlice granole, otkriva nutricionistica Frances Largeman-Roth te savjetuje da obrok prije vježbanja sadrži između 200 i 250 kalorija što je dovoljno da dobijemo potrebnu energiju, a da opet nismo pojeli previše. Ne zaboravite prije treninga popiti i dovoljno vode kako biste spriječili dehidraciju.

Što je najbolje pojesti nakon vježbanja?

Bjelančevine su ključne za oporavak mišića nakon naporne tjelovježbe, dok ugljikohidrati pomažu nadoknaditi potrošenu energiju. Zbog toga će savršen obrok poslije vježbanja biti onaj koji sadrži oba nutrijenta.

Zgodna žena Pet minuta dnevno: Tri vježbe za ruke bez opuštenih zastavica

Trčanje Sedam razloga zašto je i pet minuta trčanja dovoljno da si promijenite život

Za oporavak tijela nakon tjelovježbe preporučam kombinaciju ugljikohidrata, bjelančevina, zdravih masnoća i antioksidanata kako bi se organizam 'othrvao' oksidacijskom stresu kojem je izložen poslije vježbanja, kaže Largeman-Roth.

No to ne znači da trebate pojesti veliku količinu hrane. Baš suprotno, dovoljna će biti šalica jogurta s dodanim orašastim plodovima, svježe voće poput grožđa ili malo maslaca od badema. Jednostavan obrok poslije treninga može biti i muffin od cjelovitog zrnja s avokadom ili zobene pahuljice koje su se namakale preko noći s dodanim svježim sirom, orašastim plodovima i voćem.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju