I dok svaka žena svoj ormar voli više od ičega, postoji jedan ormar koji jednako vole svi ukućani, a to je hladnjak. On čuva naše najdraže namirnice svježima i hrskavima, zbog čega u njima možemo uživati i do nekoliko dana nakon što smo ih unutra pohranili. Moderni hladnjaci imaju brojne supermoći, zato ih je bitno pravilno i koristiti.

  Galerija Ananas, avokado i kivi ostavite na kuhinjskom pultu Špinat radije stavite u hladnjak ION generation hladnjak iz Gorenja +2 ION generation hladnjak iz Gorenja

VOĆE I POVRĆE KOJE TREBA DRŽATI U HLADNJAKU

Voće i povrće treba stajati odvojeno, glavno je pravilo kod skladištenja namirnica u hladnjak. To je zbog toga što će određeno voće uz povrće prije strunuti. Druga je pravilo vezano za pranje namirnica prije skladištenja. Zelenu salatu primjerice možete oprati prije stavljanja u hladnjak, dok mekano začinsko bilje i gljive radije operite neposredno prije spremanja obroka.

Voće i povrće trebalo bi biti pohranjeno tako da ima zraka. Stoga ako ga pakirate u vrećice, neka one imaju rupice. Upravo je zato raspored polica u hladnjaku bitan. U onima koji imaju dobar raspored i organizaciju prostora za pohranjivanje namirnice će duže ostati svježe. Primjerice, kod ION generation hladnjaka iz Gorenja zrak je nabijen negativnim ionima koji imaju povoljno djelovanje na hranu i održavaju je svježom i hrskavom.

Voće: marelica, kupina, borovnica, malina, višnja, smokva, grožđe, jagoda

Povrće: šparoga, grašak, brokula, kupus, mrkva, celer, mladi luk, zelena salata, gljive, radič, špinat, kukuruz

ION generation hladnjak iz Gorenja ION generation hladnjak iz Gorenja Foto: PR

VOĆE I POVRĆE KOJE NE BISTE TREBALI DRŽATI U HLADNJAKU 

Iako ovom voću i povrću u hladnjaku možete produžili vijek trajanja, skladištenjem biste mogli utjecati na okus i teksturu namirnica. Ako, recimo, u hladnjak stavite lubenicu prije rezanja, ona bi mogla postati brašnasta i vodenasta. Stoga je radije držite na sobnoj temperaturi i pola sata prije rezanja stavite u hladnjak kako bi dobila onaj hrskavi efekt. Narezanu je ostavite u hladnjaku, no pokušajte je pojesti unutar četiri dana.

Ananas, avokado i kivi izvan hladnjaka završavaju proces sazrijevanja te će biti slađi i sočniji ako ih ostavite na kuhinjskom pultu. Isto vrijedi i za rajčice, one će u hladnjaku izgubiti svoju slatkoću. Držite ih u blizini sunca prije konzumiranja, a ostatke u hladnjaku do tri dana.

Ako voće ili povrće ne stignete pojesti u tako kratkom roku, radije ga zamrznite. Iako većina to izbjegava zbog velikih komada leda koji se nakupe na vrećicama u zamrzivaču, od ostataka kasnije možete napraviti fini smoothie ili sataraš. Oni koji kupuju hladnjak neka radije odaberu onaj koji ima tehnologiju No Frost poput kombiniranih hladnjaka iz Gorenja. Ta tehnologija uklanja vlagu te samim time sprječava nastanak leda i lijepljenje zamrznute hrane.

Voće: jabuka, avokado, banana, lubenica, dinja, kivi, limun, limeta, mango, nektarina, naranča, breskva, ananas, šljive, papaja

Povrće: rajčica, luk, đumbir, paprika, batat, krumpir, bundeva, tikvice

Špinat radije stavite u hladnjak Špinat radije stavite u hladnjak Foto: Getty

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju