VOĆE I POVRĆE KOJE TREBA DRŽATI U HLADNJAKU
Voće i povrće treba stajati odvojeno, glavno je pravilo kod skladištenja namirnica u hladnjak. To je zbog toga što će određeno voće uz povrće prije strunuti. Druga je pravilo vezano za pranje namirnica prije skladištenja. Zelenu salatu primjerice možete oprati prije stavljanja u hladnjak, dok mekano začinsko bilje i gljive radije operite neposredno prije spremanja obroka.
Voće i povrće trebalo bi biti pohranjeno tako da ima zraka. Stoga ako ga pakirate u vrećice, neka one imaju rupice. Upravo je zato raspored polica u hladnjaku bitan. U onima koji imaju dobar raspored i organizaciju prostora za pohranjivanje namirnice će duže ostati svježe. Primjerice, kod ION generation hladnjaka iz Gorenja zrak je nabijen negativnim ionima koji imaju povoljno djelovanje na hranu i održavaju je svježom i hrskavom.
Voće: marelica, kupina, borovnica, malina, višnja, smokva, grožđe, jagoda
Povrće: šparoga, grašak, brokula, kupus, mrkva, celer, mladi luk, zelena salata, gljive, radič, špinat, kukuruz
ION generation hladnjak iz Gorenja Foto: PR
VOĆE I POVRĆE KOJE NE BISTE TREBALI DRŽATI U HLADNJAKU
Iako ovom voću i povrću u hladnjaku možete produžili vijek trajanja, skladištenjem biste mogli utjecati na okus i teksturu namirnica. Ako, recimo, u hladnjak stavite lubenicu prije rezanja, ona bi mogla postati brašnasta i vodenasta. Stoga je radije držite na sobnoj temperaturi i pola sata prije rezanja stavite u hladnjak kako bi dobila onaj hrskavi efekt. Narezanu je ostavite u hladnjaku, no pokušajte je pojesti unutar četiri dana.
Ananas, avokado i kivi izvan hladnjaka završavaju proces sazrijevanja te će biti slađi i sočniji ako ih ostavite na kuhinjskom pultu. Isto vrijedi i za rajčice, one će u hladnjaku izgubiti svoju slatkoću. Držite ih u blizini sunca prije konzumiranja, a ostatke u hladnjaku do tri dana.
Ako voće ili povrće ne stignete pojesti u tako kratkom roku, radije ga zamrznite. Iako većina to izbjegava zbog velikih komada leda koji se nakupe na vrećicama u zamrzivaču, od ostataka kasnije možete napraviti fini smoothie ili sataraš. Oni koji kupuju hladnjak neka radije odaberu onaj koji ima tehnologiju No Frost poput kombiniranih hladnjaka iz Gorenja. Ta tehnologija uklanja vlagu te samim time sprječava nastanak leda i lijepljenje zamrznute hrane.
Voće: jabuka, avokado, banana, lubenica, dinja, kivi, limun, limeta, mango, nektarina, naranča, breskva, ananas, šljive, papaja
Povrće: rajčica, luk, đumbir, paprika, batat, krumpir, bundeva, tikvice
Špinat radije stavite u hladnjak Foto: Getty