Francuska modna kuća Hermès napravila je prvi model birkinice Himalaya u 2008. godini, nadahnuti zagasitosivim i bijelim tonovima vrhova najviše planine na svijetu. Ovaj model torbice bio je nešto manji od klasične birkinice, a bio je poseban jer se radio od kože afričkog krokodila iz rijeke Nila.

Ova podvrsta krokodila ima glađu kožu od ostalih pripadnika te životinje, zbog čega je bila izrazito tražena u izradi modnih dodataka. Stručnjaci tvrde da je za izradu Himalaye bila potrebna koža triju krokodila, koji su se nabavljali iz Hermèsovih uzgajališta u Africi, Teksasu i Australiji.

Povrh svega, bila je riječ o torbici ukrašenoj bijelim zlatom i dijamantima, što je značajno doprinijelo visokoj cijeni torbice. Kad se prvi put pojavila “na tržištu”, cijena joj je bila oko 100.000 američkih dolara, odnosno oko 650.000 kuna.

Je li Himalaya birkinica najpoželjnija ženska torba?

glasova:

Zapravo, torbica nikad nije bila na tržištu. Napravljena je vrlo ograničena serija koja se prodavala kijenteli s ekskluzivnog popisa, a godišnje su se izrađivala tek dva komada. Na njemu su se našle slavne osobe poput Celine Dion, Tamare Ecclestone ili Victorije Beckham, koja u svojem ormaru navodno ima nevjerojatnu kolekciju od stotinu birkinica.

Modne trendeseterice željele su svoj komad, pa je Hermès počeo proizvoditi i Kelly verziju Himalaye, koju si je u ono vrijeme mogla priuštiti mlada reality zvijezda Kim Kardashian. Himalaya Birkin - 3 Celine Dion obožava birkinice (Foto: Profimedia.hr)

Zbog ekskluzivnosti obje su torbe postale kolekcionarski komadi kojima je strahovito rasla vrijednost. Ne čudi stoga što se na aukciji prestižne kuće Christie u 2016. godini model ove birkinice prodao za cijenu od 300.168 dolara, odnosno oko dva milijuna kuna.

Himalaya je tada postala najskuplja torbica na svijetu, a mnogi poslovni stručnjaci zaključili su da je kupnja tog modnog dodatka pametnija investicija od ulaganja u nekretnine ili klasična umjetnička djela.

Torba Birkin 7 torbi već od 130 kuna koje mogu zamijeniti skupocjenu birkinicu

Dakako, proizvodnji ove torbe protivili su se mnogi borci za prava životinja, koji su glasno prosvjedovali protiv uzgoja krokodila za izradu torbi. Hermès je s vremenom odlučio da neće više proizvoditi tu kontroverznu torbu i tako joj je zajamčen kultni status.

Iako više nije najskuplja torbica na svijetu – ta je titula pripala Mouawadovoj dijamantnoj torbici 1001 noć koja je prodana za 3,8 milijuna dolara – i dalje se smatra jednim od najpoželjnijih modela.

Neki je čuvaju u dobro osiguranim ormarima u savršenim uvjetima, dok je drugi ne mogu prestati nositi i pokazivati. Jennifer Lopez svoju je Kelly Himalayu nedavno sparila uz traperice i tenisice dok je išla na ležernu večeru sa svojim zaručnikom. Himalaya Birkin - 4 Jennifer Lopez s Kelly Himalayom (Foto: Profimedia.hr)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju