Povodom Dana narcisa Europa Donna Hrvatska donira prvi uređaj za vakuumsku biopsiju dojki zagrebačkoj Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, koji će znatno promijeniti statistike kad je riječ o otkrivanju i liječenju oboljenja od raka dojke.

Galerija Uređaj za vakuumsku biopsiju Europa Donna Hrvatska donirala je vrlo važan uređaj Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice Predsjednica udruge Europa Donna doc.dr.sc. Vesna Ramljak +0 Predstavnica proizvođačke tvrtke Hologic, Magdalena Leitner

Europa Donna Hrvatska, neovisna i neprofitna organizacija i krovna udruga za borbu protiv raka dojke u Hrvatskoj, donirala je prvi uređaj za vakuumsku biopsiju dojki Klinici za tumore, Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice, prvi takve vrste u Hrvatskoj, koji će znatno promijeniti statistike kad je riječ o otkrivanju i liječenju oboljenja od raka dojke.

Uređaj je u ime udruge Europa Donna predala predsjednica Udruge doc. dr. sc. Vesna Ramljak te je naglasila: Ovim putem želim zahvaliti svim našim volonterkama diljem Hrvatske i našim donatorima koji su nam pomagali i podržavali naš rad te je ovo savršena prilika da u tjednu uoči Dana narcisa pozovemo žene na preventivni pregled.

Uređaj za vakuumsku biopsiju Uređaj za vakuumsku biopsiju (Foto: Bojan Zibar)

Koliko je ta donacija značajna za hrvatsko zdravstvo i pacijentice, zahvalio je u ime prof. dr. sc. Davora Vagića Ivan Markotić, zamjenik ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice za financije. Poseban naglasak stavio je na plemenitu svrhu tog uređaja koji će uvelike olakšati rad medicinskog kadra i pomoći velikom broju žena, dok je predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju prof. dr. sc. Ivica Sjekavica otkrio:

Važno je istaknuti da će se pomoću novog uređaja složeni i kompleksni invazivni zahvati raditi u puno ljepšim uvjetima za žene.

Kako bi se i medicinski stručnjaci što bolje upoznali s novim uređajem i njegovim mogućnostima, u tu svrhu bit će organizirane i edukacije u Klinici za tumore u Sloveniji.

Predstavnica proizvođačke tvrtke Hologic Magdalena Leitner, komercijalna menadžerica za Srednjoistočnu Europu, Rusiju i Izrael, otkrila je: Sretni smo što smo pokrenuli Hologicovu novu inicijativu mjerenja Indeksa ženskog zdravlja, gdje mjerimo zdravlje žena u svijetu, a ovim putem zahvaljujem Europa Donni i nadam se da možemo život žena učiniti boljim i kvalitetnijim.

Predstavnica proizvođačke tvrtke Hologic, Magdalena Leitner Predstavnica proizvođačke tvrtke Hologic, Magdalena Leitner (Foto: Bojan Zibar)

Dan narcisa ove subote

Vakuumska biopsija dojki nije novost, no novost je vakuumska biopsija dojki u ležećem položaju. To omogućuje inženjerima radiološke tehnologije pristup dojci, lezijama, mikrokalcifikatima iz svih pozicija, što omogućuje precizniju dijagnostiku, objasnio je Ante Grbavac iz tvrtke Medial d.o.o.

Istog tjedna, u subotu 23. ožujka, već tradicionalno diljem Hrvatske, ali i u većini zemalja u svijetu, održava se nacionalni Dan narcisa, spoj humanitarne akcije i javnozdravstvene kampanje namijenjene jačanju svijesti o raku dojke te podršci svim oboljelima od toga najčešćeg oblika zloćudne bolesti kod žena.

Javnozdravstvena kampanja Dan narcisa osim na važnost prevencije raka dojke ukazuje i na veliku važnost samopregleda dojki.
Rak dojke najčešće je zloćudno sijelo u žena.

Svake godine oboli gotovo 3000 žena. 2023. godine zabilježena je kao šesta godina zaredom u kojoj je bilježen pad smrtnosti od toga raka, čak za 25 posto.

Podaci Registra za rak ukazuju da je od raka dojke 2021. g. umrlo 711 žena, ali i taj je broj i dalje vrlo visok. U želji da taj broj bude što manji, cilj je što veći odaziv žena u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke koji obuhvaća žene od 50. do 69. godine.

Udruzi Europa Donna Hrvatska cilj je podizanje svijesti žena o raku dojke, promicanje edukacije, rano otkrivanje i optimalno liječenje. Pomaže u medicinskoj i psihosocijalnoj rehabilitaciji te uz to nudi i palijativnu skrb. Također, uz sve navedeno, radi na povećanju sredstava za istraživanje raka dojke.

Predsjednica udruge Europa Donna doc.dr.sc. Vesna Ramljak Predsjednica udruge Europa Donna doc.dr.sc. Vesna Ramljak (Foto: Bojan Zibar)

Tekstilpromet i dizajner Ivan Friščić udružili su snage u humanitarnoj akciji Hvalevrijedna akcija: Kupnjom platnene torbe Ivana Friščića donirate udruzi Europa Donna

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju