Ako ste roditelj koji bira ime za bebu koja je na putu, onda vjerojatno rado bacite oko na popise koji bi vam mogli poslužiti kao izvor inspiracije. Upravo jedan takav popis za roditelje koji čekaju dječaka donosimo u nastavku.

Ovaj put smo izdvojili 15 imena za dječake koja su inspirirana kraljevskim imenima. Neka od njih, poput imena Ivan, Petar, Karlo, Filip... imaju svoje mjesto među najčešćim imenima za dječake u prošloj godini, druga pak nisu toliko česta.

Hoće li vam se neko možda svidjeti i za vašeg dječaka, doznat ćete kada prođete kroz popis imena i njihovih značenja u nastavku teksta.

1. Tomislav

Ime koje je nosio prvi hrvatski kralj potječe od latinske riječi dominus, koja znači 'vladar', odnosno 'gospodar' i slavus, koja znači 'slavenski'. Spada među najčešća imena u Hrvatskoj i nosi ga više od trideset tisuća imenjaka.

2. Zvonimir

Zvonimir je staro slavensko ime nastalo od korijena riječi 'zvoniti' i 'mir', a njegovo značenje je 'zvuk mira'. Nosio ga je i posljednji hrvatski kralj.

3. Krešimir

Krešimir je ime izvedeno od osnova 'kresiti', odnosno 'krasiti' i 'mir', a u prenesenom značenju znači 'spokoj' i 'staloženost'.

4. Stjepan

Ime Stjepan podrijetlo ima u grčkom jeziku. Dolazi od riječi stephanos, koja znači 'vijenac', odnosno 'kruna'. Značenje imena je 'onaj koji je okrunjen'.

Beba s krunom Tako divna, tako snažna: 15 kraljevskih imena za vaše male princeze

5. Petar

Ime Petar izvedeno je iz grčke riječi petros, koja znači 'kamen', odnosno 'stijena'. Jedno je od najčešćih imena, poznato i kao ime koje nosi jedan od Isusovih apostola.

6. Andrija

Ime Andrija izvedeno je iz grčke riječi andreois, koja znači 'hrabar' i 'muževan'. U Hrvatskoj ga nosi više od deset tisuća imenjaka.

7. Karlo

Ime Karlo podrijetlo ima u njemačkom jeziku. Izvedeno je iz riječi karal, koja znači 'čovjek', odnosno 'suprug'. Nalazi se i na popisu najpopularnijih imena za dječake u Hrvatskoj. U 2020. godini ovo ime je dobilo 330 dječaka.

8. Matija

Ime Matija ima hebrejsko podrijetlo i znači 'dar Božji'. Radi se o imenu koje se daje i djevojčicama i dječacima.

Slika nije dostupna Lana, Kai... 30 posebnih havajskih imena za djevojčice i dječake

9. Ivan

Ime Ivan ima podrijetlo u hebrejskom jeziku i izvedeno je iz hebrejskog imena Yochanan, koje znači 'Jahve je milostiv'. Radi se o biblijskom imenu koje se spominje već u Starom zavjetu, a u 2020. godini bilo je četvrto najpopularnije ime za dječake.

10. Artur

Ovo ime engleskog podrijetla u prijevodu znači 'moćni medvjed'. Verzija je imena Arthur, koje je nosio britanski kralj uz kojeg se vežu brojne legende.

11. Filip

Radi se o imenu grčkog podrijetla, čije preneseno značenje glasi 'onaj koji voli konje'. Vole ga i roditelji u Hrvatskoj, pa je 2020. zauzelo deveto mjesto na listi najčešćih imena za dječake.

12. Aleksandar

Aleksandar je ime grčkog podrijetla izvedeno od riječi aleksandros, koja znači 'zaštitnik ljudi'. Nosio ga je i najpoznatiji makedonski vođa.

13. Borna

Borna je ime koje je nosio hrvatski knez, a jedno od tumačenja kaže da se radi o imenu perzijskog podrijetla koje znači 'mlad', odnosno 'mladolik'. U 2020. godini ime Borna dobilo je 313 dječaka diljem Hrvatske.

Jesenska beba 15 imena za djevojčice i dječake koji će se roditi u jesen

14. Miroslav

Staro slavensko ime Miroslav izvedeno je od riječi 'mir' i 'slava'. Posebno popularno bilo je 1960-ih godina, a dijeli ga više od 20 tisuća imenjaka.

15. Mihajlo

Ime Mihajlo biblijsko je ime hebrejskog podrijetla koje znači 'onaj koji je jednak Bogu'. U Hrvatskoj ga nosi više od 2000 imenjaka.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju