Počela je jesen, a tim povodom pronašli smo imena inspirirana bojama, značajkama i ljepotom tog godišnjeg doba. Možda se upravo među idućih 15 imena nalazi ime koje ćete željeti dati svojoj djevojčici ili dječaku.

Radi se o imenima koja su divan izbor za djevojčice i dječake koji će se roditi u jesen, ali, naravno, mogu biti odabir i za sve druge bebe rođene u bilo kojem dijelu godine.

1. Dunja

Jesen stiže, dunjo moja, predivni su stihovi iz istoimene pjesme Olivera Dragojevića koja na najljepši način dočarava dolazak melankolične, čarobne jeseni. Voćka dunja simbol je jeseni, a ujedno je i vrlo ljekovita te se naziva voćem plodnosti.

2. Rujana

Ime čije porijeklo nije teško pogoditi – izvedeno je iz naziva devetog mjeseca u godini, rujna, u kojem ''ruj'' označava crvenu i žutu, tipične boje jeseni. Najpoznatija Rujana u Hrvatskoj je spisateljica Rujana Jeger, koja ipak nije rođena u rujnu, već u studenom.

Možda se upravo među ovih 15 imena nalazi ime koje ćete željeti dati svojoj djevojčici ili dječaku.

3. Tereza

Ime Tereza ima lijepu povezanost s jeseni jer je jedno od njegovih značenja 'žetva'. Ovo retro ime doživljava ponovnu popularnost i roditelji ga češće biraju za svoje djevojčice. Podrijetlo imena je španjolsko/portugalsko, a prema nekim tumačenjima dolazi od grčke riječi theros, što znači 'ljeto' odnosno grčkog otoka Therasia.

4. Dori

Ime koje je proslavio crtić "U potrazi za Nemom", u kojem se Nemova najbolja prijateljica zvala Dory. Značenje ovog ljupkog imena, modernije verzije imena Dora, jest 'zlatokosa', baš poput zlatnih tonova koje nam daruje jesen.

5. Bruna/Bruno

Bruna odnosno Bruno na talijanskom i portugalskom znači 'smeđ(a)', što je još jedna boja tipična za jesen. Muška verzija imena popularnija je od ženske, ali i ženska verzija zvuči vrlo lijepo i nekako mekano, baš poput "tepiha" od otpalog jesenskog lišća.

6. Jasenka/Jasen(ko)

Stara slavenska imena nastala od imenice 'jasen', odnosno od naziva za istoimeno drvo. Drvo jasena je elegantno, elastično, a ipak i izdržljivo. Naši preci poštivali su stabla vjerujući da su drveća nastanjena dušama njima bliskih pokojnika te da ih oni štite. Zato su slavenska imena često izvedena od imena drveća.

7. Rubi/Ruben

Ime nastalo od naziva za najdragocjeniji dragi kamen, rubin, koji se naziva i kraljem svih dragulja. Njegova duboka crvena boja predstavlja snažne osjećaje, snagu života i strast te je divna asocijacija na bogate crvene tonove kojima obiluje priroda u jesen.

8. Aurelija

Značenje ovog imena je 'zlato', zbog čega asocira na zlatne i žute tonove kojima obiluje ovo godišnje doba. Ovo antikno ime koristi se još od doba Rimskog Carstva.

9. Zarina

Ime koje može biti i nova verzija imena Zara, a znači 'zlatna lađa', zbog čega asocira na obilje i bogatstvo, baš kao što nas i jesen časti obiljem i bogatstvom boja i plodova.

10. Amber

Amber, odnosno jantar, predivna je fosilizirana smola drveća koja se koristi u nakitu. Žute je boje, a upravo je ova boja jedna od najčešćih koja se u jesen može vidjeti u prirodi. Riječ 'amber' izvedena je iz sanskrtske riječi koja znači 'nebo'.

11. Sienna

Ovo žensko ime ujedno je i naziv za specifičnu zagasitu zemljanonarančastu nijansu, zbog čega asocira na boje jeseni. To ime dočarava slike smeđecrvene boje koje slikari koriste od davnina, a popularizirala ga je glumica Sienna Miller.

12. Gaia (Geja)

Ime Božice Zemlje iz grčke mitologije koja se, između ostalog, povezuje sa žetvom. Stari Grci Gaiu su smatrali Majkom svega stvorenja, odnosno začetnicom svakog života na Zemlji. Kao prvotno božanstvo koje predstavlja prirodne sile nastale prije vremena, Gaia je majka Urana, Giganata i Titana.

13. Adam

Najčešće značenje ovog moćnog imena s dubokom simbolikom jest 'onaj od crvene zemlje', što označava čovjeka nastalog od zemlje. Prema tom značenju, ime je nastalo od hebrejskog adam, što znači 'crven', ili od adamah, što znači 'crvena zemlja'.

14. Aster (Zvjezdan)

Jedno od najljepšeg jesenskog cvijeća, ukrasna biljka koja obilno cvate tijekom jesenskih mjeseci. Aster ili Zvjezdan odlično podnosi niske temperature, a ne smeta mu ni jutarnji mraz. Smatra se cvijetom mjeseca rujna, a značenje ovog imena, koje može biti i za djevojčice i za dječake, potječe od grčke riječi koja znači 'zvijezda'.

15. Aki

Kratko, ali slatko ime koje na japanskom jeziku znači jesen, a može biti uniseks, odnosno i za dječake i za djevojčice. Nama najpoznatiji Aki svakako je pokojni Aki Rahimovski, neprežaljeni pjevač legendarnog benda Parni valjak.

Ak na ovom popisu niste pronašli ime koje vam se sviđa, možda ga pronađete u sljedećim tekstovma:

Blizanci 10 najpopularnijih imena za djevojčice i dječake u Hrvatskoj u prvih šest mjeseci ove godine

Beba 10 prelijepih imena koja znače lijep(a)

Marija Marinela, Mirja, Mari... 20 verzija najčešćeg ženskog imena

Dječak i djevojčica 20 dalmatinskih imena za djevojčice i dječake koja će uvijek biti u điru

Beba Ivor, Liam, Vigo… 70 zvučnih imena za dječake od samo četiri slova

Djevojčica i dječak 40 imena za dječake i djevojčice ako vam se sviđaju tradicionalnije opcije

Beba 55 lijepih imena za djevojčice koja se rijetko koriste

Beba među cvijećem Simbol novog početka: 30 najljepših proljetnih imena za djevojčice i dječake

Bebe Mak, Mia, Jan... 100 kratkih i zvučnih imena za dječake i djevojčice

Beba Najpopularnija imena za djevojčice i dječake u Hrvatskoj od samo tri slova

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju