Kraljica Elizabeta II. u listopadu 1972. godine doputovala je u Zagreb, a tom prilikom, 20. listopada posjetila je i Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti. Ove godine pedeseta je obljetnica kraljičina posjeta Zagrebu i HAZU, a tog povijesnog trenutka prisjetili su se iz Akademije.

Kraljica Elizabeta II. u pratnji supruga princa Filipa i kćeri princeze Ane posjetila je Zagreb 20. listopada 1972. tijekom svog petodnevnog službenog posjeta Jugoslaviji kada je posjetila i Hrvatsku – Dubrovnik, Đakovo, Zagreb, Pulu i Brijune.

U Zagreb je doputovala vlakom iz Đakova, a na Glavnom kolodvoru priređen joj je svečani doček tijekom kojeg su intonirane britanska, jugoslavenska i hrvatska himna.

Kraljica se otvorenim automobilom odvezla do središta Zagreba gdje je prošetala i porazgovarala s dijelom okupljenih građana koji su ju srdačno dočekali, a zatim je bila u Banskim dvorima na svečanom ručku koji joj je priredio njen domaćin Jakov Blažević, predsjednik Sabora SR Hrvatske (tada najviša politička pozicija u Hrvatskoj).

Kraljica Elizabeta II. u Zagrebu Kraljica Elizabeta II. u Zagrebu (Foto: Bozidar Kelemenic)

Nakon ručka Elizabeta II. posjetila je palaču Akademije na Zrinjevcu gdje ju je na ulazu dočekao predsjednik akademik Grga Novak sa suradnicima. Nakon kraćeg razgovora u salonu na prvom katu palače kraljica je razgledala Strossmayerovu galeriju starih majstora. Grga Novak joj je kao dar uručio bibiofilsko izdanje Balada Petrice Kerempuha Miroslava Krleže Kervave kronike glas te svoju knjigu Prethistorijski Hvar.

Ljubav koja je trajala 75 godina: 15 najnježnijih fotografija kraljice Elizabete II. i princa Filipa Ljubav kraljice Elizabete II. i princa Filipa - 2 Ljubav kraljice Elizabete II. i princa Filipa - 3 Ljubav kraljice Elizabete II. i princa Filipa - 4 +11 Ljubav kraljice Elizabete II. i princa Filipa - 5

Kraljica je ostavila potpis u Akademijinoj spomen-knjizi (Elisabeth R, October 20th 1972), a posebno je se dojmila Bašćanska ploča u atriju Akademijine palače, budući da se radi o kraljevskom dokumentu, darovnici hrvatskog kralja Zvonimira, koji je stotinjak godina stariji od engleske Magna charte libertatum. Nakon posjeta Akademiji kraljica se uputila prema zračnoj luci odakle je nakon oproštaja otputovala prema Puli.

Princ Filip i kraljica Elizabeta II. Priča iza fotografije na kojoj se kraljica Elizabeta II. hihoće pored princa Filipa

Elizabeta II. Kraljica Elizabeta II.: Najdugovječnija žena na tronu koja je služila zemlji i kao mehaničarka

U svojoj zdravici na ručku u Banskim dvorima kraljica Elizabeta II. poručila je:

Oduševljena sam što nas je naš posjet Jugoslaviji doveo u Republiku Hrvatsku i u drevni divni grad Zagreb. Jučer smo vidjeli Dubrovnik i dio veličanstvenog obalnog pejzaža, jutros smo bili u Đakovu, a sada nas tako ljubazno dočekujete u središtu bogate povijesti i kulture Hrvatske.

Impresivan razvitak Zagreba u posljednjih 25 godina odražava energičnu odlučnost svih njegovih građana da izgrade sretnu i naprednu naciju.

Kao pomorska nacija, Britanija je vjekovima vjerojatno imala čvršće veze s Hrvatskom i njezinom dugom obalom nego s bilo kojim drugim dijelom Jugoslavije.

Danas se stvaraju novi kontakti, kako sve više i više Britanaca dolazi da uživa u gostoprimstvu i suncu vaših ljetovališta. Nadam se da će oni zauzvrat pridonijeti jednako korisnim doprinosom vašoj privredi. Veoma nas se dojmilo sve što smo vidjeli, a osobito topao doček što su nam ga priredili mnogi vaši građani. Želim neprekidan uspjeh i svaku sreću svim građanima Hrvatske.

(HAZU)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju