Na spomen vjenčanica mnogi se odmah sjete Vere Wang, slavne američke dizajnerice koja danas slavi 71. rođendan.

Vera je rođena je 27. lipnja 1949. godine u New Yorku. Njezini roditelji preselili su u SAD u 40-im godinama prošlog stoljeća. Majka Florence Wu radila je kao prevoditeljica u UN-u, a otac Cheng Ching Wang osnovao je svoju medicinsku kompaniju. Vera se u mladosti bavila klizanjem, a u svijet mode ušla je nakon što je diplomirala na fakultetu Sarah Lawrence.

Tada se zaposlila u magazinu Vogue u kojem je ostala 17 godina. Nakon toga je dvije godine radila za Ralpha Laurena.

Slika nije dostupna Najudobnija "vjenčanica" koja se rijetko kad vidi na zagrebačkim ulicama

Kada se 1989. godine udavala za svog partnera Arthura Beckera, bila je razočarana izborom vjenčanica i odlučila je sama dizajnirati svoju. Godinu dana kasnije otvorila je butik u kojem je u početku prodavala vjenčanice slavnih dizajnera, a zatim je počela kreirati vlastite kolekcije.

Ušla sam u to sa znanjem o modi, ali nisam imala znanja o vjenčanoj modi. Vjerujem da sam zato sa sobom donijela određenu slobodu, možda i nesvjesno kršenje pravila. Sve sam radila instinktivno, priznaje Vera.

Vjenčanica brenda Anne Barge Inspiracija za odabir: 50 modela vjenčanica koje će se nositi na ljeto 2020. godine

Mike Todd i Elizabeth Taylor "Nesretna" vjenčanica Elizabeth Taylor u kojoj bi se rijetko koja žena udala

Njezino ime ubrzo je postalo sinonim za bajkovite vjenčanice, a mnoge poznate dame odabrale su upravo njezinu haljinu za svoj velik dan. Victoria Beckham, Mariah Carey, Alicia Keys, Chelsea Clinton, Ivanka Trump, Chrissy Teigen, Jennifer Lopez, Lily Aldridge i Brooklyn Decker samo su neke od slavnih žena koje su se udavale upravo u Verinoj vjenčanici.

U čemu je tajna jedne od najvažnijih haljina koju žena može nositi tijekom svog života? Za Veru se tajna krije u - mladenkama. Sve je u povjerenju. Za mene je tajna u mladenki. Kada dizajniram vjenčanicu, ne razmišljam o tome tko sam ja kao dizajnerica, nego se stavljam na mjesto mladenke. Je li ona više moderna, udaje li se na glamuroznom ili ležernom vjenčanju, je li ona kul mladenka? Zapravo, to je kao da radim kosti, zaključuje Vera.

U galeriji pogledajte presjek vjenčanica iz njezinih starih kolekcija i pogledajte haljine za kojima čeznu mladenke diljem svijeta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju