Uređenje interijera mnogima je najljepši zadatak. Koji stil odabrati, kakve boje koristiti i kako maksimalno iskoristiti prostor, glavna su pitanja koja se nameću kad odlučimo preurediti stan ili kuću.

Galerija Helenina kuća u skandinavskom stilu Helenina kuća u skandinavskom stilu Helenina kuća u skandinavskom stilu +20 Helenina kuća u skandinavskom stilu

Skandinavski stil možemo prepoznati po svijetloj paleti boja, korištenju prirodnog drva u dekoru, jednostavnosti, minimalizmu i funkcionalnosti. On je nastao prirodno u domovima Skandinavaca i proširio se po cijelom svijetu.

Svaka država je stvorila neke svoje karakteristike. Jednu od elegantnijih varijacija na ovu temu, možemo pronaći u Švedskoj. Švedski skandinavski stil je puno topliji i privlačniji od, primjerice, danskog.

U tom je stilu svoj dom uredila Helena Löfstedt iz Švedske. Zavirili smo u Heleninu skandinavsku idilu i prikupili nekoliko savjeta kako svoj dom urediti baš na ovaj način.

Helenina kuća u skandinavskom stilu Helenina kuća u skandinavskom stilu (Foto: Helena Löfstedt)

Njezina kuća od 230 metara kvadratnih sagrađena je u tridesetim godinama prošlog stoljeća. Helena je cijeli život živjela u gradu, a selo ju je oduvijek privlačilo. Tako je odlučila s obitelji otići u periferiju i ondje urediti svoje malo carstvo.

Kuća se sastoji od dvije dnevne dobe, tri spavaće sobe, kuhinje i kupaonice. Većinu namještaja, govori nam Helena, izradili su ona i njezin muž.

Helenina kuća u skandinavskom stilu Helenina kuća u skandinavskom stilu (Foto: Helena Löfstedt)

Većina namještaja je napravljena našim rukama. Naš apsolutni favorit je kauč na ljuljanje koji smo muž i ja napravili od ostataka građevinskog materijala. Stvarati s materijalima koje ste pronašli kod kuće istovremeno je izazovno i zadovoljavajuće iskustvo, govori nam Helena i dodaje da je najveći uspjeh u uređenju interijera kad uštedite novac i čuvate prirodu.

U njezinom domu prevladava bijela boja. U prostoru ima puno dnevnog svjetla, a posebno su efektni drveni zidovi koje možemo vidjeti u svakoj prostoriji. Topli ugođaj stvaraju i biljke te funkcionalni komadi namještaja koji su dizajnirani vrlo jednostavno.

Helenina kuća u skandinavskom stilu Helenina kuća u skandinavskom stilu (Foto: Helena Löfstedt)

Bijela boja je odlična podloga na koju, s obzirom na godišnje doba ili raspoloženje, možete dodati svoje ideje. Helena se u prostoru zaigrala s tapetama i detaljima u nježnim bojama.

Kuhinja po mjeri smještena je u poseban kutak u njezinom domu i ona joj je najdraža prostorija.

Helenina kuća u skandinavskom stilu Helenina kuća u skandinavskom stilu (Foto: Helena Löfstedt)

Volim peći i kuhati i kao obitelj ovdje provodimo najviše vremena zajedno. Družimo se, jedemo, moja djeca rade zadaće, igramo igrice, govori Helena.

Pažnju su nam ukrale klupe ispod prozora, pomoću kojih je Helena maksimalno iskoristila prostor. Također, jedno od baš čarobnih mjesta u njezinom domu je ugodna i topla terasa, ukrašena lampicama i njezinim omiljenim cvijećem.

Helenina kuća u skandinavskom stilu Helenina kuća u skandinavskom stilu (Foto: Helena Löfstedt)

Zavirite u stan prepun topline u kojem je lođa ipak glavna kraljica Stan u boho stilu Stan u boho stilu Stan u boho stilu +3 Stan u boho stilu

Ako svoj dom želite urediti u ovom stilu, u nastavku pročitajte Helenine savjete koji bi vam mogli pomoći u realizaciji skandinavkog doma. U Helenin dom možete zaviriti i na profilu mylittleredhouse.

  • Možete se inspirirati određenim stilom uređenja, ali važno je domu dati dozu vašeg karaktera. Ipak je najvažnije da se osjećate ugodno u vlastitom prostoru.
  • Nemojte kupovati nove stvari. Možete stvoriti čarobne interijere s niskim budžetom. Lijepi dom ne mora biti skupi dom.
  • Svaki projekt započnite vizualizacijom glavnog fokusa sobe. Je li to druženje, spavanje ili posao? Nakon toga prostor uredite tako da odgovara svojoj namjeni.
  • Skandinavski stil odlično paše s američkim rustikalnim stilom, kojega možete vidjeti u kuhinji.
  • Koristite materijale koji su jednostavni za održavanje.

Helenina kuća u skandinavskom stilu Helena u dvorištu ima prostoriju poput ljetne kuhinje u kojoj provodi puno vremena (Foto: Helena Löfstedt)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju