Michelle Pfeiffer u filmu "Lice s ožiljkom" iz 1983. utjelovila je fatalnu Elviru Hancock, koja privuče pažnju trojice gangstera iz Miamija, a ponajviše markantnog Tonyja Montane kojeg je odglumio Al Pacino. Michelle je imala 25 godina kada je odigrala jednu od svojih najslavnijih uloga, a kao zavodnica Elvira nosila je i jednu od najlegendarnijih filmskih haljina.

Galerija Michelle Pfeiffer u filmu 'Lice s ožiljkom' iz 1983. godine - 4 Michelle Pfeiffer u filmu 'Lice s ožiljkom' iz 1983. godine - 6 Michelle Pfeiffer u filmu 'Lice s ožiljkom' iz 1983. godine - 2 +5 Michelle Pfeiffer i Al Pacino u filmu 'Lice s ožiljkom' iz 1983. godine

Trebalo je proći nekoliko godina kako bi film "Lice s ožiljkom" redatelja Briana de Palme publika i kritičari prepoznali kao remek-djelo. No jedan element u filmu uvijek je izazivao divljenje: Michelle Pfeiffer kao Elvira Hancock u plavoj svilenoj haljini.

Elvira je u toj haljini opčinila i gangstera Tonyja Montanu, a pojava Michelle Pfeiffer u vrlo ženstvenoj kreaciji brzo je postala legendarna. Glamurozne plave boje, dubokog dekoltea ukrašenog umjetnim dijamantima, otvorenih leđa i s prorezom do bedra nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Michelle Pfeiffer u filmu 'Lice s ožiljkom' iz 1983. godine - 1 Michelle Pfeiffer i Al Pacino u filmu 'Lice s ožiljkom' iz 1983. godine (Foto: Profimedia)

Za tu filmsku kreaciju zaslužna je bila kostimografkinja Patricia Norris, koja je čak i tkaninu birala tako da odgovara karakteru Elvire Hancock. "Lice s ožiljkom" bio je remake filma Howarda Hawka iz 1932., te je bilo prirodno na neki način odati počast originalu. Umjesto odjevnog predmeta s volanima i šarenim printom, tipičnim dizajnom osamdesetih godina, Patricia Norris odlučila se za outfit inspiriran holivudskim glamurom 1930-ih.

Prorez na bedru, dekolte u obliku slova V i svjetlucavi materijal Elvirine haljine podsjećaju na odjeću Jean Harlow u filmu "Državni neprijatelj" iz 1931. godine. Minimalizam haljine ni na koji način ne umanjuje Elvirin fatalni šarm, štoviše svilena draperija još ga je više naglasila te dokazala da je manje više.

Michelle Pfeiffer u filmu 'Lice s ožiljkom' iz 1983. godine - 2 Michelle Pfeiffer u filmu 'Lice s ožiljkom' iz 1983. godine (Foto: Profimedia)

Nadalje, jednostavna, ali zavodljiva haljina u kontrastu je s drečavim odjevnim kombinacijama Tonyja Montane. Ta dva lika nisu iz iste društvene klase i to se vidi iz njihova smisla za modu i stil. Okružena novcem, Elvira Hancock odijeva se luksuzno, ali bi mogla proći nezapaženo pored ekstravagantnih trendova toga doba. Ono što je čini nezaboravnom jesu šarm i privlačnost glumice koja je utjelovljuje.

Patricia Norris zadržala je takvu siluetu tijekom cijelog filma, dajući glumici ormar pun dubokih dekoltea, zavodljivih odjevnih kombinacija izrađenih od svilenkastih materijala. Elviri je dala i legendarnu plavu frizuru, upotpunjenu s gotovo dječjim gustim šiškama. Ta frizura daje protutežu eksplozivnoj senzualnosti lika.

Michelle Pfeiffer u filmu 'Lice s ožiljkom' iz 1983. godine - 6 Michelle Pfeiffer u kultnoj plavoj haljini iz filma 'Lice s ožiljkom' (Foto: Profimedia)

Baš kao i outfiti Julije Roberts u filmu "Zgodna žena" i smaragdne haljine Keire Knightley u "Okajanju", i plava svilena slip haljina Michelle Pfeiffer desetljećima kasnije i dalje inspirira. Nema sumnje da će kultna haljina inspirirana 1930-ima biti u modi i za pedeset godina. Štoviše, mnogi dizajneri u njoj su pronašli inspiraciju, a slavne žene nosile su slične kreacije na crvenom tepihu.

Na Tjednu mode u Londonu 2012. Rihanna je nosila Armanijevu haljinu dizajniranu po uzoru na kreaciju Patricie Norris. Nemoguće je zaboraviti i pojavu Belle Hadid na Festivalu u Cannesu 2016. u drskoj crvenoj haljini s potpisom francuskog dizajnera Alexandrea Vauthiera. Bella je tu haljinu opisala kao najriskantniju stvar koju je ikad nosila i da, također je nadahnuta kultnom plavom haljinom Michelle Pfeiffer iz filma "Lice s ožiljkom".

Rihanna na Tjednu mode u Londonu 2012. u Armanijevoj haljini Rihanna na Tjednu mode u Londonu 2012. u Armanijevoj haljini (Foto: Profimedia)

Drama s haljinom: Što se na setu "Zgodne žene" događalo s crvenom toaletom Julije Roberts Kultna crvena haljina koju je Julia Roberts nosila u filmu 'Zgodna žena' - 3 Kultna crvena haljina koju je Julia Roberts nosila u filmu 'Zgodna žena' - 4 Kultna crvena haljina koju je Julia Roberts nosila u filmu 'Zgodna žena' - 6 +4 Kultna crvena haljina koju je Julia Roberts nosila u filmu 'Zgodna žena' - 7

Najslavnija zelena haljina u povijesti filma obilježila je ključnu scenu drame "Okajanje" Keira Knightley u kultnoj zelenoj haljini iz filma 'Okajanje' - 6 Keira Knightley u kultnoj zelenoj haljini iz filma 'Okajanje' - 5 Keira Knightley u kultnoj zelenoj haljini iz filma 'Okajanje' - 4 +6 Keira Knightley u kultnoj zelenoj haljini iz filma 'Okajanje' - 3

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju