“Last Christmas” je pjesma engleskog pop dua Wham! koja je izdana u prosincu 1984. godine pod etiketom Epic Recordsa. Točnije, izdana je gramofonska ploča na kojoj se nalazila zajedno s pjesmom “Everything She Wants”, a od čije su prodaje George Michael i Andrew Ridgeley sva sredstva poklonili gladnima u Etiopiji.

Iako se danas smatra jednom od najpopularnijih božićnih pjesama svih vremena, "Last Christmas" nije zasjeo na prvo mjesto ljestvice u Velikoj Britaniji kada je izašao prije 36 godina. Naime, iste godine Band Aid je izdao “Do They Know is Christmas?” koja mu je preotela tu čast.

Pjesma je dosegla broj 1 u Danskoj i Švedskoj, a vrlo je bila popularna i u ostatku Europe. U Njemačkoj, primjerice, smatra se najuspješnijim božićnim singlom svih vremena koji je proveo čak 137 tjedana na službenoj glazbenoj ljestvici GfK Entertainmenta.

Rijetki znaju da George Michael nije samo napisao i otpjevao melankolične stihove "Last Christmasa", već i da je odsvirao sve instrumente na pjesmi te je producirao u studiju Advison u Londonu.

Kontradiktornost lepršave glazbene podloge upotpunjene zvoncima s božićnih saonica i tuga u stihovima zbog neuzvraćene ljubavi jedan je od glavnih razloga za uspjeh ove pjesme, tvrde stručnjaci.

Najljepše božićne pjesme Blagdanski hitovi: Koja je najbolja božićna pjesma svih vremena?

Od pjesme "Last Christmas" obožavateljima Whama! draži je tek video spot, koji je snimljen u Švicarskoj u režiji talijanskog redatelja Giacomoa De Simonea, a koji na službenom YouTube kanalu Whama ima oko 490 milijuna pregleda. Priča videospota koja prati grupu prijatelja na odmoru usred zimskog raja u zadnjih 35 godina nametnula se kao idealni scenarij za proslavu blagdana.

Pjesma “Last Christmas” bila je nadahnuće i za istoimeni božićni film u režiji Paula Feiga, koji trenutno igra u hrvatskim kinima, a u kojima glavne uloge tumače Emilia Clarke i Henry Goulding.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju