Joanne Woodward danas slavi 91. rođendan. Slavna američka glumica rođena je 27. veljače 1930. godine u gradu Thomasvilleu. Majka Elinor dala joj je ime po glumici Joan Crawford koju je obožava. Voljela je i filmova pa se pod njezinim utjecajem malena Joanne također zaljubila u filmsku umjetnosti, ali i u glumu.

Imala je devet godina kada se na premijeri filma "Zameo ih vjetar" zaletjela prema Laurenceu Olivieru, partneru Vivien Leigh, i sjela mu u krilo. Kada je 1977. godine radila s njim na filmu "Come Back, Little Sheba", prepričala mu je ovu anegdotu, a legendarni glumac priznao je da se sjeća tog trenutka.

Studirala je glumu na sveučilištu u Louisiani, a nakon što je diplomirala ostvarila je uloge u brojnim televizijskim ostvarenjima.
Uskoro je dobila priliku okušati se i na brodvejskoj pozornici.

Imala je 22 godine kada je 1953. došla na sastanak sa svojim agentom uoči početka produkcije predstave "Picnic". Bio je to jedan pakleno vruć ljetni dan u New Yorku usred kolovoza i Joanne se preznojavala ispred njegovog klimatiziranog ureda. Kada je ušla u ured, tamo ju je dočekao Paul Newman.

Tada 28-godišnji glumac imao je glavnu ulogu u predstavi "Picnic". Za razliku od nje koja je bila okupana vlastitim znojem, Paul je izgledao kao maneken u svom prugastom odijelu, bez kapljice znoja na čelu.

Joanne nije bila nimalo impresionirana njime. Newman je za nju tada bio samo još jedan glumac lijepog lica.

S druge strane, njega je nezainteresirana Joanne odmah šarmirala. Bila je moderna i neovisna, a ja sam bio sramežljiv i malo konzervativan. Trebalo mi je puno vremena kako bih je uvjerio da nisam tako dosadan kako izgledam, rekao je kasnije Newman.

Njihov odnos počeo se mijenjati kada su krenuli s radom na predstavi. Tada su imali priliku bolje se upoznati i među njima su odjednom počele frcati iskre. Međutim, glumac je već bio u braku.
Newman se 1949. godine oženio s Jackie Witte s kojom je dobio troje djece, sina Scotta te kćeri Susan i Stephanie.

Iako je odmah razvio osjećaje prema Joanne, želio je ispoštovati svoj brak s Jackie. Joanne pak nije željela dobiti titulu razaračice brakova. Odlučili su svoj odnos ostaviti na striktno prijateljskoj razini i razdvojili se nakon završetka rada na predstavi.

Rupert Friend i Aimee Mullins zajedno su 10 godina Slavni glumac zaljubio se u ženu bez nogu i pokazao što je to prava ljubav

Slika nije dostupna Olivera i Đorđe Balašević: Sasvim posebna ljubavna priča koja je trajala više od četiri desetljeća

Sudbina ih je opet spojila 1957. godine kada su dobili glave uloge u filmu "The Long Hot Summer". Tada više nisu mogli sakriti svoju kemiju i povezanost.

Newman se odlučio rastati od Jackie, a nedugo nakon razvoda 1958. godine oženio se s Joanne. Iako je bio ludo zaljubljen u nju, u nekoliko navrata priznao je kako ipak osjeća krivnju zbog toga što je napustio prvu suprugu i kako će ga taj osjećaj pratiti do kraja života.

Do samog kraja života ostao je upravo s Joanne. Njihov brak trajao je 50 godina, nezamislivo dugo za holivudske standarde. Par se nakon vjenčanja preselio u Connecticut kako bi živjeli što dalje od glamura i tipične holivudske gungule.

Kada su ga jednom pitali u čemu je tajna dugovječnosti njihovog braka, odgovorio je: Ljudi ostaju u braku zato što to žele, a ne zato što su im vrata zaključana.

Par je u braku dobio tri kćeri, Nell, Melissu i Claire. Joanne je priznala kako je zbog Paula i djece naposljetku odustala od karijere.
Na početku sam sanjala karijeru velike filmske zvijezde. Taj san nestao je negdje sredinom mojih 30-ih, kad sam shvatila da nikad neću biti takav tip glumice. To je bilo bolno. Zapostavljala sam karijeru zbog djece i često im zamjerala zbog toga, a to zapravo nije bilo dobro za njih. Paul je često izbivao iz kuće i bio na lokacijama. Jednom sam otišla s njim i osjećala veliku krivnju jer sam ostavila djecu, ispričala je.

Paul se želio iskupiti supruzi zbog njezine žrtve tako što joj je dao ulogu u svom redateljskom prvijencu "Rachel, Rachel" i priznao kako je to napravio jer se svega odrekla zbog njega. Joanne je osvojila kritičare svojom izvedbom i osigurala si nominacije za Zlatni Globus i Oscara.

U studenom 1978. godine njegov sin Scott iz braka s Jackie Witte preminuo je od posljedica predoziranja drogom. U znak sjećanja na sina Newman je nakon njegove smrti osnovao centar za prevenciju uporabe droge i dodatno se posvetio humanitarnom radu.

Iako ni Newmana nisu zaobišle glasine o aferama, njihovi prijatelji uvijek su ih poricali i tvrdili da se nitko ne voli poput njih dvoje.

Joanne je sjedila na zemlji s ispruženim nogama, leđima naslonjena na veliko drvo. Paul je stavio glavu u njezino krilo. Upijao je zvukove glazbe i povremeno joj pomilovao lice i kosu. Lako je moguće da sam ih gledala otvorenih usta. Do dana današnjeg to je najromantičniji prizor koji sam ikad vidjela u životu, opisala je susret s parom spisateljica Carol Joynt.

Naposljetku ih je razdvojila bolest. Paulu je 2007. dijagnosticiran rak pluća. Preminuo je 2008. godine u svom domu u Connecticutu, a uz njega su bili članovi obitelji i njegova voljena Joanne.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju