Iza brenda Lunai Studio stoji jedna nepopravljiva romantičarka i sanjarka, keramičarka i fotografkinja, zajedno sa svojim malim psom Sigrid. Ona je Božica Žerjav, a ime Lunai, kao i sve u toj priči, došlo je bez puno planiranja i zapravo nema neko posebno značenje, kaže Božica. S obzirom da voli Mjesec, zvijezde i noćno nebo, malo je modificirala riječ luna (lat. Mjesec) i nastao je Lunai.

Galerija Božica Žerjav iz Čakovca, vlasnica obrta Lunai Studio izrađuje prekrasne šalice i ostale predmete Božica Žerjav iz Čakovca, vlasnica obrta Lunai Studio izrađuje prekrasne šalice i ostale predmete - 5 Božica Žerjav iz Čakovca, vlasnica obrta Lunai Studio izrađuje prekrasne šalice i ostale predmete - 13 +14 'Inspiracija je za mene na svakom koraku; ponekad su to knjige koje volim čitati, boje, cvijeće koje je neizostavni dio mog života'

Božici Žerjav iz Čakovca ljubav prema keramici dogodila se na prvi pogled, odnosno prvi dodir gline na radionici, na kojoj je završila slučajno i bez očekivanja, jer je zapravo bila u potrazi za nekim antistresnim aktivnostima.

Volim reći da nakon radionice više nisam bila ista i da sam shvatila da je keramika ono što moram raditi u životu. Nekoliko mjeseci kasnije na poslu odgojiteljice u dječjem vrtiću dobivam prekid ugovora i shvaćam to kao jasan putokaz na svom životnom putu, kaže vlasnica obrta Lunai Studio. Cijeli život kreativno se izražavala kroz glazbu, fotografiju, a danas to radi kroz glinu koja je postala njezin posao, i to, kako kaže, posao iz najljepših snova.

Božica Žerjav iz Čakovca, vlasnica obrta Lunai Studio izrađuje prekrasne šalice i ostale predmete - 5 Šarene proljetne šalice trenutno su najprodavaniji model (Foto: Lunai Studio)

Sve je krenulo od izrade šalice, a nakon toga stigle su kućice, tanjurići, žličice, nakit. Puno toga izradila je za sebe, da bi publika to oduševljeno prihvatila i proizvodi postali stalni dio ponude koja se neprestano povećava i izmjenjuje.

Inspiracija je za mene na svakom koraku; ponekad su to knjige koje volim čitati, boje, cvijeće koje je neizostavni dio mog života. Velika inspiracija su i vintage komadi keramike i porculana koji osvajaju svojom ljepotom koja traje kroz vrijeme, otkriva. Najtraženije šalice brenda Lunai Studio su one koje se mogu personalizirati, a što se motiva tiče traži se jako puno cvijeća. Raspon cijena iznosi od 25 do 35 eura, ovisno i o tome izrađuje li se šalica po narudžbi.

Božica Žerjav iz Čakovca, vlasnica obrta Lunai Studio izrađuje prekrasne šalice i ostale predmete Božica Žerjav iz Čakovca, vlasnica obrta Lunai Studio izrađuje prekrasne šalice i ostale predmete (Foto: Lunai Studio)

Božica kupce ima i iz inozemstva i jako je sretna jer njene šalice putuju sve dalje i dalje, a njen rad je prepoznat i van granica Hrvatske. Najviše kupaca trenutno je iz Slovenije, gdje se njeni proizvodi mogu naći i na policama pojedinih dućana.

Ova Čakovčanka u ponudi trenutno ima i prave proljetne ljepotice od šalica, s prekrasnim vedrim motivima, a upravo su šarene proljetne šalice trenutno najprodavaniji model, za koje postoji i poduža lista čekanja. Budući da su tako bogato oslikane njihova izrada i samo oslikavanje oduzimaju joj poprilično vremena, no uživa u njihovom stvaranju.

Božica Žerjav iz Čakovca, vlasnica obrta Lunai Studio izrađuje prekrasne šalice i ostale predmete - 7 Božica Žerjav iz Čakovca, vlasnica obrta Lunai Studio, izrađuje prekrasne šalice i ostale predmete (Foto: Lunai Studio)

Izrada šalice spor je proces koji zahtjeva puno strpljenja i pažnje, a put nastanka jedne šalice potraje oko tri tjedna. U mojem slučaju sve započinje ručnim oblikovanjem od kugle gline do željenog oblika šalice te pažljivim spajanjem ručkice. Nakon toga slijedi proces sušenja od oko 5 do 7 dana, oslikavanje, potom biskvitno paljenje, glazura i glazurno paljenje, a onda kao čarolija na kraju dodavanje pravog zlata i ponovno paljenje, opisuje. Za svako paljenje šalice u keramičarskoj peći provedu dva dana.

Klijenti u većini slučajeva odabiru neki od modela iz moje ponude, ponekad radimo manje ili veće izmjene, nalazimo zajednička rješenja i ideje, nakon čega nastaju jedinstveni proizvodi za koje znam da će imati posebno mjesto na policama, a vjerujem i srcima kupaca, ističe. Reakcije kupaca uvijek su lijepe, a Božica je jako sam sretna što ima tako predivne i drage kupce.

Božica Žerjav iz Čakovca, vlasnica obrta Lunai Studio izrađuje prekrasne šalice i ostale predmete - 17 Božica kupce ima i iz inozemstva i jako je sretna jer njene šalice putuju sve dalje i dalje (Foto: Lunai Studio)

Jako me vesele fotografije koje često dobivam, jer tada vidim koliko su šalice voljene od svojih vlasnika i to mi puno znači. Komplimenata je doista puno, no ono što smatram najvažnijim i najljepšim 'komplimentom' za svoj rad je zadovoljan kupac koji mi se iznova vraća, dodaje.

Ispijanje kave ili čaja iz omiljene šalice ima neku naročitu čar, mnogima je to poseban trenutak u danu. I Božica uvijek pronađe vrijeme za kavu u svom rasporedu, bez obzira na sve što je čeka i koliko god da negdje žuri. To je najčešće ujutro kada se u tišini priprema za sve obveze koje je čekaju toga dana i uživa u ritualu kave, koji naravno uključuje i odabir šalice.

Živimo jako ubrzanim životom i imamo premalo vremena za sebe u danu koji bude natrpan obvezama, izazovima itd., barem je kod mene tako.

Jako cijenim male sitnice i lijepe stvari, i kava iz voljene šalice predivan je način da dan započnem uz sretne misli. I unatoč tome što ponekad imam pet minuta ili manje, to je samo moje vrijeme za čaroliju, kaže Božica Žerjav, vlasnica brenda Lunai Studio.

Božica Žerjav iz Čakovca, vlasnica obrta Lunai Studio izrađuje prekrasne šalice i ostale predmete - 1 Ova Čakovčanka u ponudi trenutno ima i prave proljetne ljepotice od šalica (Foto: Lunai Studio)

"Vi ste čudo": Genijalne šalice i kuglice za bor zadarskog brenda Genijalne šalice i kuglice za bor hrvatskog brenda Name your frame - 18 Genijalne šalice i kuglice za bor hrvatskog brenda Name your frame - 13 Genijalne šalice i kuglice za bor hrvatskog brenda Name your frame - 12 +18 Genijalne šalice i kuglice za bor hrvatskog brenda Name your frame - 9

MyLo pottery: U Samoboru nastaju zaista krasne šalice s pletenom ručkicom i žličice Hrvatski brend MyLo pottery ima prekrasne keramičke šalice i žličice koje izrađuje Lorena Radan iz Samobora - 14 Hrvatski brend MyLo pottery ima prekrasne keramičke šalice i žličice koje izrađuje Lorena Radan iz Samobora - 15 Hrvatski brend MyLo pottery ima prekrasne keramičke šalice i žličice koje izrađuje Lorena Radan iz Samobora - 9 +14 Hrvatski brend MyLo pottery ima prekrasne keramičke šalice i žličice koje izrađuje Lorena Radan iz Samobora - 8

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju