Često se kaže da kućni ljubimci i njihovi vlasnici međusobno sliče, a sada je to potvrdilo i istraživanje.

Naša osobnost utječe na sve naše odnose i pristup životu, pa tako i na način brige o životinjama. Do sada se znalo da stil odgoja roditelja, bilo da je autoritativan, autoritaran, permisivan ili indiferentan, drastično utječe na osobnost djeteta, no nije se znalo može li se nešto slično primijeniti i na životinje.

Upravo su se tim pitanjem vodili Lauren Finka, Jonanna Ward, Mark Farnworth i Daniel Mills te odlučili istražiti utječu li vlasnikova osobnost i njegov način života i na osobnost životinja jer su ljudi, na neki način, njihovi zamjenski roditelji. Kao predmet istraživanja odabrali su kućnu mačku.

Istraživala se povezanost osobnosti i načina života vlasnika kojem su mačke izložene s njihovim ponašanjem, a u obzir je uzeta i pasmina mačke i njezina opća zdravstvena slika.

Bengalska mačka zbog svojeg točkastog krzna podsjeća na leoparda - 3 Bengalska mačka: Neodoljivi leopardić čije glasanje zvuči kao brbljanje

Pritom je naglasak bio i na interakciji vlasnika i mačke, odnosno jeziku i rječniku koji vlasnik koristi u svojoj svakodnevici. Istraživanje je bilo usmjereno i na pet osobina koje su se upitnicima provjeravala kod vlasnika: ekstrovertiranost, otvorenost, pristranost, savjesnost i neurotičnost.

Ako je vlasnik mačke ekstrovert, i ona će više voljeti društvo i otvorene prostore

Rezultati istraživanja provedenog na tri tisuće ispitanika pokazali su da je određena osobina koja je bila prisutna kod vlasnika također zamijećena i kod mačke.

Primjerice, ispitanici kod kojih se pokazalo da imaju problema s neurotičnošću također su prijavili probleme u ponašanju svoje mačke poput agresivnosti ili nekontroliranog mokrenja po kući, dok se kod onih koji su ekstroverti pokazalo da i njihove mačke vole boraviti na otvorenim prostorima i družiti se s drugim mačkama i ljudima.

Slika nije dostupna Njezino visočanstvo Maine coon: Maca šarmerica s karakteristikama psa

Istraživači su to povezali s ranije spomenutom već dokazanom tezom o utjecaju načina roditeljstva na razvijanje osobnosti djece te također otvorili prostor za daljnja istraživanja.

Ove nove spoznaje pokazuju da se veza utjecaja skrbnika ili u ovom slučaju vlasnika mačke proteže daleko iznad ljudskih veza te pruža mogućnost boljeg suživota ljudi i mačaka.

Pogledajte i:

Baš su maze: 10 pasmina mačaka koje se zapravo jako vole maziti Mačka Ragdoll Mačka škotski fold Mačka tonkinese +6 Birmanska mačka

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju