Maine coon zaista je posebna pasmina, nalikuje risu i najveća je pasmina mačke. Sve je više ljubitelja mačaka koji se odlučuju upravo za ovu krasoticu koju se često opisuje riječima ''nježni div''.

U našoj veterinarskoj ambulanti i dalje dominira domaća mačka, što nas izrazito veseli, ali u posljednje vrijeme primijetili smo porast interesa za pasminom Maine coon, kažu nam iz veterinarske ambulante Veterinarke (Vet Life) u Zagrebu.

Maine coon je snažna, inteligentna, ali istovremeno i izrazito nježna, neagresivna mačka, pa često uz ime pasmine možete pročitati "nježni div".

'Maine coon' ima srednje dugu dlaku što joj daje poseban šarm i ljepotu

Po karakteru mogli bismo reći da Maine coon predstavlja most između mačke i psa. Neki vlasnici navode da se vole igrati donošenjem i vraćanjem loptice, što je inače karakteristično za pse, kaže ekipa iz Vet Lifea.

Podrijetlo mačke Maine coon nije točno poznato, postoje samo nagađanja i narodne predaje. Jedna takva predaja uključuje francusku kraljicu Mariju Antoanetu, smaknutu 1793. godine. Priča kaže da je Antoaneta prije smrti pokušala pobjeći iz Francuske uz pomoć kapetana Samuela Clougha. Kraljica je napunila Cloughov brod svojim najvrednijim imetkom, uključujući i svojih šest najdražih mačaka pasmine turska angora. Iako ona sama nije uspjela doći do SAD-a, njezine ljubimice sigurno su stigle do obale grada Wiscasseta u državi Maine, gdje su se parile s drugim kratkodlakim pasminama, i njihovim križanjem nastala je moderna pasmina Maine coon.

Slika nije dostupna Norveška šumska mačka: Veličanstvena ljubimica koja voli i druge mace i pse

Zbog svojih uobičajenih smeđih pruga i gustog repa mačka Maine coon poznata je i kao rakunska mačka, a postoji i mit, doduše genetski nemoguć, da je ta pasmina zapravo nastala križanjem poludivljih domaćih mačaka i rakuna (coon na engleskom i znači 'rakun'). Još jedna narodna predaja kaže da je Maine coon "rezultat" križanja domaće mačka i risa, odnosno divlje mačke, što bi moglo objasniti čuperke na vrhovima ušiju koje Maine coon često imaju.

Generalno prihvaćena hipoteza među uzgajivačima jest ta da je pasmina Maine coon nastala križanjem lokalnih kratkodlakih domaćih mački i dugodlakih pasmina koje su u SAD doveli engleski moreplovci ili pak nordijci. Povezanost s nordijcima nalazi se u velikoj sličnosti Maine coona s norveškom šumskom mačkom, za koju se također smatra da potječe od mačaka koje su putovale s nordijcima.

NA ŠTO PRIPAZITI?

Maine coon ima srednje dugu dlaku, što joj daje poseban šarm i ljepotu, a s druge strane ne zahtijeva mnogo uređivanja, kao što je to recimo kod drugih dugodlakih pasmina mačaka (npr. perzijske).

Bengalska mačka zbog svojeg točkastog krzna podsjeća na leoparda - 3 Bengalska mačka: Neodoljivi leopardić čije glasanje zvuči kao brbljanje

Svakako bismo preporučili svakodnevno češljanje, možda ne toliko iz potrebe za održavanjem krzna koliko zbog ugode koju mačka osjeća dok ju vlasnik nježno češlja jer ju to asocira na maženje, a osim toga sigurno će smanjiti broj mrtve dlake koja će se lijepiti po namještaju.

Kada smo kod dlake, u pravilu su tigrasto smeđe sa šarama, ali su i sve druge boje dopuštene, pa tako ima i bijelih primjeraka. Zbog dužine dlake ne bi bilo loše nakon obavljanja nužde, bilo velike ili male, pogledati održava li životinja sama higijenu tog područja ili mi možemo uskočiti sa specifičnim vlažnim maramicama za njegu ljubimaca, savjetuju Veterinarke.

Po karakteru može se reći da 'Maine coon' predstavlja most između mačke i psa

Što se tiče prehrane, na našem tržištu postoje već strogo specijalizirane hrane za pojedine pasmine mačaka, pa tako i za Maine coon.

Hrana, što se tiče samog sastava, u pravilu odgovara ista svim mačkama vezano, naravno, za životnu dob. Ono što je različito za Maine coon jest dodatak više vlakana zbog prolaska eventualno progutane dlake, koju maca unosi u želudac dok se uređuje lizanjem. Naravno, s obzirom na to da se radi o velikoj mački, najvećoj pasmini, dnevne doze hrane moraju odgovarati energetskim potrebama životinje, napominju iz veterinarske ambulante Veterinarke (Vet Life).

Narančasta mačka Jeste li primijetili slovo M na čelu? Pet razloga zašto su narančaste mace toliko posebne

Mačka Ragdoll Ragdoll: Maca čarobnih plavih očiju koja se voli maziti i nositi

Uz pasminu Maine coon nešto se češće vežu bolesti tipa displazija kukova te hipertofijska kardiomiopatija, koju je moguće utvrditi DNK testiranjem, a u kasnijoj životnoj dobi, naravno, ultrazvučnom ili RTG dijagnostikom.

Isto tako, kod mačaka Maine coon često se javlja entropium (uvrtanje kapaka). Bolest je genetske prirode i rješava se kirurškim zahvatom, kažu iz Vet Lifea te poručuju:

Prvenstveno, želja nam je da vlasnici kućnih ljubimaca budu odgovorni. Kada uzmu bilo koju životinju, pa tako i mačku, moraju znati da je to dugogodišnja 'investicija', da je u naš dom došao novi ravnopravni član obitelji koji zaslužuje da mu se pruži sve što mu je potrebno za normalan rast i razvoj, i tjelesni i intelektualni.

Nije dovoljno samo staviti hranu, vodu i čisti pijesak, životinji itekako treba vrijeme koje provodi s nama. Moramo biti svjesni da su životinje zaigrane, moramo naći vremena za igru i kontakt s njima, u protivnom bolje je ne uzimati kućnog ljubimca.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju