Bengalska mačka trenutno je jedna od najpopularnijih pasmina u međunarodnoj felinologiji, a njezina atraktivnost je i u tome što zbog svojeg točkastog krzna podsjeća na leoparda. Ispod ruha divlje egzotične mačke krije se maca vrlo plemenite osobnosti, komunikativna, druželjubiva i razigrana.

Galerija Bengalska mačka zbog svojeg točkastog krzna podsjeća na leoparda - 3 Bengalska mačka zbog svojeg točkastog krzna podsjeća na leoparda - 6 Bengalska mačka zbog svojeg točkastog krzna podsjeća na leoparda - 8 +4 Bengalska mačka zbog svojeg točkastog krzna podsjeća na leoparda

Bengalska mačka jedna je od najmlađe nastalih pasmina umjetnom selekcijom. Prvi puta se pojavljuje pedesetih godina prošlog stoljeća u SAD-u. Nastala je križanjem azijske leopard mačke i domaće mačke.

Bengalska mačka osvaja svojim atraktivnim izgledom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Cilj uzgajivača ove pasmine bio je stvoriti mačku divljeg izgleda koja će posjedovati sve osobine domaće mačke, ali i nešto više. Vrlo je inteligentna, znatiželjna, ali i oprezna, vrlo privržena ljudima i druželjubiva. Ipak, nakon toliko generacija ostale su osobine divljih predaka koje rijetko koja mačka ima, ističe Marinko Babić, vlasnik uzgajivačnice bengalskih mačaka Exotic Leopard.

Bengalska mačka je vrlo otvorena, društvena i komunikativna te nema problema u stjecanju novih prijatelja

Vizualno podsjeća na divlju mačku, a krzno koje je krasi čini kratka gusta svilenkasta dlaka. Cijelim tijelom je prošarana točkama tamnosmeđe ili crne boje u obliku prstena i rozeta, dok je trbuh svjetlije boje baš nalik na leopardovo krzno. Posebnost krzna je sjaj koji dolazi do izražaja na svjetlosti kao da je prekriveno zlatnom svjetlucavom prašinom.

Bengalske mačke spadaju u pasmine srednje veličine te mogu težiti od tri do šest kilograma. Prosjek životne dobi je devet do 15 godina. Vrlo su snažne i mišićave što im omogućuje lakše i brže penjanje. Prednje noge su nešto kraće od stražnjih, dok su šape velike i okrugle. Rep je dugačak, jak i čvrst sa zaobljenim vrhom crne boje. Glava usporedo s tijelom izgleda puno manja, karizmatičnih malih ušiju i velikih očiju bademaste boje koje mogu biti i zelene. Donja čeljust im je vrlo snažna što im omogućuje lakše "pjevanje".

Slika nije dostupna Njezino visočanstvo Maine coon: Maca šarmerica s karakteristikama psa

Vrlo su aktivne, vole se penjati i skakati, puno su okretnije i zahtijevaju dosta pažnje i igre. Svojom osobnosti i karakterom okolini u kojoj borave postavljaju se kao 'gazda' u kući kome se mora udovoljavati dok su istovremeno nježne i spremne na maženje. Savršenim okom za detalj u potpunosti drže pod kontrolom situaciju jer se svaki detalj analizira i ne može promaknuti. Bengalska mačka je vrlo otvorena, društvena i komunikativna te nema problema u stjecanju novih prijatelja, opisuje Marinko Babić.

Slika nije dostupna Norveška šumska mačka: Veličanstvena ljubimica koja voli i druge mace i pse

Mačka Ragdoll Ragdoll: Maca čarobnih plavih očiju koja se voli maziti i nositi

Bengalci imaju i specifičan način glasanja i ovu macu često ćete čuti kako brblja dok jede svoju najdražu hranu ili u interakciji s drugom mačkom dok razmjenjuju svoje tajne.

Zvuk koji proizvode podsjeća na mačku, ali u nekim trenucima pitat ćete se je li to mačka zbog specifičnog glasanja nalik na cvrkutanje i mrmljanje. Ne plaše se vode, štoviše vole se igrati a vodom i vrlo im je interesantna. Njihova društvenost i otvorenost im uvelike pomaže u stjecanju novih prijateljstava kako kod ostalih životinja (pasa posebno) tako i kod ljudi, otkriva vlasnik uzgajivačnice bengalskih mačaka Exotic Leopard.

Bengalska mačka zbog svojeg točkastog krzna podsjeća na leoparda - 4 Bengalske mačke spadaju u pasmine srednje veličine te mogu težiti od tri do šest kilograma (Foto: Marinko Babić (uzgajivačnica bengalskih mačaka Exotic Leopard))

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju