No, Maja nije stala samo na ideji. Ta zaljubljenica u torte, iako ih nije vična pripremati, za ovu je prigodu pripremila i dvije posebne torte koje će donijeti na festival: limun-malina, tortu laganih ljetnih nota, i kesten-borovnica, jesensku poslasticu koja će osvojiti svakog tko voli bogatije, sezonske okuse.

Tko ima najistančanije nepce?
Obje torte posjetitelji će moći kušati na festivalu, ali uz malu igru: samo će najbrži sudjelovati u blind tastingu. Oni koji prepoznaju sve sastojke imat će priliku osvojiti vrijedan poklon Dolcele. A čak i ako ne pogodite sve – ne brinite, tu su utješne nagrade koje će vas motivirati na vlastite kuhinjske eksperimente.
Recepti kao prednost za čitateljice
Čitateljice ovog članka imat će malu prednost jer upravo ovdje donosimo recepte za obje Majine torte. Zahvaljujući Dolcelinim proizvodima čak i oni kojima priprema torti nije jača strana mogu uz malo volje i ljubavi pripremiti torte koje će impresionirati njihovu obitelj i prijatelje, a za to su pravi dokaz i ove prekrasne Majine slatke kreacije.
Od ideje do festivala
Maja, koju pratimo radi njezinih recepata prilagođenih manjim budžetima, najponosnija je na svoje buhtle, a priznaje kako je u životu napravila tek nekoliko torti, od kojih je prijatelji i pratitelji najviše pitaju za recept za tortu od mrkve.

Ipak, prije nekoliko mjeseci na društvenim mrežama oduševila ju je ideja o festivalu torti, odnosno pikniku u SAD-u na kojem se nalazi pedesetak torti u svim mogućim varijantama koje možete probati koliko želite.
"Imamo hrpu festivala, ali gdje je tu slatko?" upitala se Maja. Upravo je zato, na njezinu inicijativu, portal zadovoljna.hr s partnerom Dolcelom odlučio pokrenuti najslađi događaj godine – "Jesi za tortu?".

Na festivalu će se okupiti neke od najboljih slastičarnica i malih obrtničkih majstora torti iz cijele Hrvatske, dok će posjetitelji uživati u nebrojenim okusima i, naravno, možda baš u Majinim kreacijama.
Ako ste pravi sladokusci, ne zaboravite se registrirati na festival "Jesi za tortu?" powered by Dolcela i rezervirati svoje mjesto za kušanje torti potpuno besplatno.
A dok čekate festival – bacite se na isprobavanje torte koja pozdravlja ljeto ili dočekajte jesen širokih ruku i na najslađi način.

RECEPT – LIMUN-TORTA S MALINAMA
Sastojci:
Za biskvit:
- 300 g maslaca
- 250 g šećera
- 3 Dolcela limun šećera
- 3 korice limuna
- 5 jaja
- 270 g oštrog brašna
- 4 g Dolcela praška za pecivo
- malo soli
Za kremu:
- 325 g vrhnja za šlag (mliječno bez šećera)
- 80 g šećera
- 4 Dolcela limun šećera
- 1 vrećica Dolcela Perfetta pudinga od vanilije
- 400 g mlijeka
- 500 g mascarponea

Priprema:
-
Pripremite smjesu za biskvit. Koricu limuna protrljajte prstima skupa sa šećerom kako bi se ulja otpustila i aroma limuna bila snažnija. Maslac i šećer miksajte desetak minuta, dok smjesa ne postane prozračna i jako svijetla. To je znak da je smjesa prozračna. Miksajući dodajte jedno po jedno jaje – kada stavite jaje, miksajte i čekajte dok se u potpunosti ne sjedini s ostatkom i tek onda dodajte novo. To će trajati otprilike 5 min, oko 1 min po jajetu. Na kraju dodajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo i soli te na najmanjoj brzini mikserom sjedinite s ostatkom smjese.
Maja Jalšovec i njezine torte za festival (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
- U namašćeni kalup stavite smjesu, oko kalupa stavite potpuno mokru krpu. To će osigurati da se biskvit potpuno ravnomjerno ispeče. Pecite na 170 stupnjeva oko sat vremena. Čačkalicom svakako provjerite je li se biskvit ispekao. Prije rezanja potpuno je ohladite.
- Pripremite kremu. U mlijeko stavite Dolcela Perfetta pudinga od vanilije i miksajte prema uputama. U zasebnoj zdjeli vrhnje za šlag počnite miksati te postepeno dodajte šećer. Kada se dobili čvrstu smjesu, sjedinite smjesu s mascarponeom i kremom od vanilije. Hladite je nekoliko sati prije upotrebe.
Slaganje torte:
- Biskvit razdijelite na tri jednaka dijela te na svaki komad biskvita stavite kremu, jednoliko rasporedite i tako ponovite sa svakim biskvitom.
- Tortu zatim obložite ostatkom kreme, na bridove posipajte sitno nasjeckane pistacije, a na vrh svježe maline.

Sastojci:
Za biskvit:
- Dolcela smjesa za muffine
- 40 g kestenova brašna
- 2 jaja
- 50 ml ulja
Za kremu od kestena:
- 500 g mascarponea
- 350 g kesten-pirea
- 100 g šećera
- 3 Dolcela rum šećera
Za kremu od borovnica:
- Dolcela puding od borovnica
- 500 ml mlijeka
- 300 g vrhnja za šlag
Za gel od malina:
- 350 g zamrznutih malina
- 70 g šećera
- 1 paket Dolcela želina

Za karamelizirani kesten:
- 7 – 8 kestena
- 80 g šećera
- 2 Dolcela rum šećera
Za meringu:
- 3 bjelanjka
- 120 g šećera
Za ukrase od čokolade:
- 200 g tamne čokolade
Priprema:
- Pripremite biskvit. Dolcela smjesu za muffine napravite prema uputama i zatim u nju stavite brašno od kestena. Stavite u kalup i pecite na 170 stupnjeva oko 40 minuta. Čačkalicom provjerite je li biskvit pečen. Potpuno ohladite biskvit.
- Napravite kremu od kestena. Mikserom sjednite sve sastojke dok se šećer ne rastopi i ostavite u hladnjaku preko noći.
- Napravite kremu od borovnica. Skuhajte Dolcela puding od borovnica prema uputama te ga u potpunosti ohladite. Hladno vrhnje za šlag istucite dok ne dobijete šlag i zatim sjedinite te dvije smjese. Ohladite preko noći.
-
Napravite gel od malina. Kuhajte maline skupa sa šećerom i nekoliko žlica vode dok ne zavrije. Štapnim mikserom izblendajte smjesu i kroz sito ocijedite smjesu kako biste maknuli koštice. Ocijeđenu masu vratite nazad u lončić, pustite da zavrije i dodajte Dolcela želin. Maknite s vatre i izlijte smjesu u tri jednaka dijela u kalup ili plitki tanjur koji ima ovalni obruč. Pustite da se ohladi.
Maja Jalšovec i njezine torte za festival (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
- Karamelizirajte kesten. Skuhajte kestene, ogulite ih i izrežite na sitne komade. U tavi rastopite šećer i kad počne dobivati jantarnu boju, ubacite sitno nasjeckane kestene te promiješajte smjesu i izlijte je na silikonski kalup pa pustite da se kompletno ohladi. Kada se smjesa stvrdnula, nožem je usitnite.
- Napravite meringu. U zdjeli počnite miksati bjelanjke i kada se krene stvarati pjena, postepeno počnite dodavati šećer i miksajte dok ne dobijete čvrstu, sjajnu, bijelu smjesu. Proces traje 10-ak minuta.
- Napravite ukrase od čokolade. Na pari otopite čokoladu, kistom razmažite rastopljenu čokoladu po silikonu i pustite da se ohladi.

Slaganje torte:
- Biskvit razrežite na tri jednaka dijela.
- Na sredinu biskvita položite gel od maline, a na rubni dio biskvita stavite kremu od kestena. U sredinu stavite kremu od borovnica. Ponovite isto i sa sljedećom korom.
- Na zadnji dio biskvita stavite gel od malina u sredinu, na rubni dio kremu od kestena, a na sredinu meringu. Brenerom prođite po meringi. Ukrasite tortu karameliziranim kestenima i čokoladom.
