Maja Šabić iz Pule pobjednica je MasterChefa Nove TV, druga žena koja je pobijedila u hrvatskom MasterChefu. Žiri je oduševila menijem u kojem je kroz sva jela provukla svoju Istru, a žiri ju je nagradio i komentarom da se njezino jelo bez problema može naći na meniju bilo kojeg restorana u Hrvatskoj.

Galerija Maja Šabić iz Pule pobjednica je MasterChefa - 3 Maja Šabić iz Pule pobjednica je MasterChefa - 5 Maja Šabić iz Pule pobjednica je MasterChefa - 1 +7 Maja Šabić iz Pule pobjednica je MasterChefa

Biti druga žena pobjednica MasterChefa, lagala bih kad bih rekla da osjećaj nije odličan! Zaista nestvarno zvuči, pogotovo kad sad sagledam cijelo putovanje u MasterChefu, od audicije do finala. Nisam ni sanjala da bih ja mogla pobijediti i doći do kraja. Moram priznati da nisam ušla s ciljem pobijediti, nego pokušati ostati što duže da pokupim što više znanja. Ali, eto, na kraju se valjda ta moja smirenost isplatila, kaže nam Maja Šabić, druga žena, nakon Ive Pehar prije sedam godina, koja je postala hrvatska MasterChefica.

U samo finale Maja je ušla jako opuštena, shvatila je to kao i svako drugo kuhanje u showu, kao samo još jedan stres-test u nizu. Tome su, priznaje, uvelike pridonijela posljednja tri izazova, koji su svi redom bili eliminacijski te su došli kao odlična priprema za samo finale.

Maja Šabić iz Pule pobjednica je MasterChefa - 3 'Biti druga žena pobjednica MasterChefa odličan je osjećaj' (Foto: PR Nova TV)

Što se tiče finalnog menija, nekako sam odmah znala da želim kroz sva jela provući svoju Istru, slobodno mogu reći da je Istra ta koja nudi jako puno na gastrosceni. Usudila bih se reći i da je postavila visoke gastronomske standarde u Hrvatskoj. Htjela sam da moja jela odvedu žiri u Istru i mislim da sam u tome i uspjela, govori. Namirnice koje je kuhala u finalu su, između ostalih, škampi, svježa riba, pršut, boškarin, tartufi, smokve, kozji sir, vino...

Žiri MasterChefa bio je oduševljen jelima koja im je Maja Šabić prezentirala u finalu.

Kada dobijete komentar da se vaše jelo bez problema može naći na meniju bilo kojeg restorana u Hrvatskoj, to puno znači. Na neki način to je i potvrda da radite kako treba i da samo treba ustrajati u tome, ističe pobjednica, koja će MasterChef pamtiti i po brojnim nezaboravnim trenucima.

Maja Šabić iz Pule pobjednica je MasterChefa - 3 Maja je upisala školu za prekvalifikaciju, zvanje slastičar, a ostao joj je još završni rad za privesti to kraju (Foto: Privatne fotografije)

Bilo je svakakvih trenutaka u cijelom showu, od emotivnih, zabavnih pa i smiješnih do te mjere da se padalo po podu od smijeha. Jedan od tih trenutaka je svakako onaj kad sam poprskala cijeli žiri espumom, nije baš za pohvalu, ali svi smo popadali od smijeha, priča kroz smijeh.

Pobjedu je trebalo i proslaviti, prva fešta bila je odmah nakon finala, zajedno sa svim ostalim kandidatima i cijelom produkcijom, koja je to sve prošla skupa s kandidatima. Fešta je bila odlična i slavilo se do ranog jutra. Po povratku kući Maja je proslavila u najužem krugu jer za veliku feštu trebalo je čekati kraj prikazivanja na TV-u, tako da prava velika fešta tek slijedi.

Maja Šabić iz Pule pobjednica je MasterChefa 'Mislim da su moja smirenost i staloženost uvelike pridonijele pobjedi' (Foto: PR Nova TV)

Maja kaže da na početku nije uopće razmišljala o mogućoj pobjedi jer je konkurencija ove godine bila zaista jaka. Svi kandidati došli su s dosta predznanja i vrlo pripremljeni. Prvi joj je cilj bio ući u kuću, a sljedeći samo da ne ispadne prva.

Mislim da su moja smirenost i staloženost uvelike pridonijele pobjedi. Nisam imala nikakav strah ni tremu, jednostavno sam došla učiti i probati upiti što više znanja. Postala sam svjesna da sam napravila nešto veliko kad se broj kandidata smanjio na osam i tek tada shvatila da smo svi koji smo ostali, ostali jer vrijedimo i jer smo svi dobri.

U stresnim situacijama uspijevala sam ostati pribrana i staložena. Smatram da trema samo smanjuje sposobnost da dobro prođeš kroz stres-test i vrlo se lako možeš pogubiti i na kraju više ne znaš ni ono što inače znaš, objašnjava. Majina je velika želja otvoriti svoju slastičarnicu i ubuduće se baviti slasticama. Ali ipak bi htjela na neki način ostati i u "slanom".

Planovi su tu, samo ih sada treba realizirati. Bitno je postaviti si cilj i ići ka tome cilju korak po korak. Trenutačno se bavim papirologijom, to je prvi korak. Jako volim raditi torte, spajati razne okuse i to mi zasad jako dobro ide. Najdraži dio mi je dekoracija torti, tu moja kreativnost i umjetnička sloboda dođe u potpunosti do izražaja, dodaje. Nekoliko mjeseci prije MasterChefa dala je otkaz na poslu jer je osjetila da je vrijeme za promjene, da je posao koji je radila nije ispunjavao u potpunosti. Upisala je školu za prekvalifikaciju, zvanje slastičar, a ostao joj je još završni rad da to privede kraju.

Maja Šabić iz Pule pobjednica je MasterChefa - 2 'Klinci su jako ponosni na mamu, imam njihovu podršku jednako kao što i oni imaju moju' (Foto: Privatne fotografije)

Kao majci, sigurno da je to bio veliki izazov, ali nisam htjela da to ostane samo na nekoj pustoj želji. Mislim da u životu trebaš ići za svojim željama i snovima jer na kraju život je jedan i treba ga iskoristiti najbolje što možemo. Klinci su jako ponosni na mamu, imam njihovu podršku jednako kao što i oni imaju moju. Ova moja pobjeda može im samo doći kao poticaj za dalje u životu, da shvate da trebaju ići za svojim snovima! poručuje Maja Šabić pa otkriva da njezini sinovi nisu baš neki gurmani, tipični tinejdžeri.

Morat ću im pomalo proširivati jelovnik, jer da se njih pita, jeli bi samo pet-šest jela i to vrtjeli u krug. Kad kuham klincima, onda mogu reći da je to obveza, ali kad kuham za sebe i prijatelje, onda je to užitak jer nisam ograničena namirnicama.

Matea Alduk bila je među tri najbolje natjecateljice MasterChefa - 2 Matea Alduk: "MasterChef mi je dao samopouzdanje i podsjetio me da se trebam vratiti u kuhinju"

Uz kuhanje, Majina je velika strast i bavljenje sportom. Oduvijek je sportski tip i uvijek se bavi nekim sportom, sada, naravno, samo rekreativno. Prošlu zimu uvela je i zimsko kupanje u moru i to je nešto što bi preporučila svima.

Osjećaj je odličan! Mogu reći da je i to jedan oblik pomicanja vlastitih granica i izlazak iz neke zone komfora. Kada vidim dobrobiti toga, žao mi je jedino što nisam ranije počela s time. Volim pomicati vlastite granice i mislim da je to jedini način za osobni napredak na bilo kojem životnom polju, smatra. Nađe vremena i za održavanje vlastitog malog maslinika, koji je naslijedila od tate. Nakon završetka snimanja MasterChefa odmah ju je dočekala organizacija berbe. Održavanje maslinika njezin je bijeg od svakodnevne užurbanosti. Nije joj teško kositi i raditi sve što jedan maslinik zahtijeva.

Stari ljudi kažu da maslina osjeti kad joj ne dolaziš i ona jednostavno tu godinu neće dati plod, ali kad joj se posvetiš, maslina ti to vrati na najbolji mogući način. Svake godine imam svoje maslinovo ulje, organsko, jer ne tretiram masline nikakvim sredstvima protiv nametnika. Nema ničega ljepšeg od domaćeg mladog maslinova ulja. Pravi užitak za nepce! kaže pobjednica MasterChefa.

Maja Šabić iz Pule pobjednica je MasterChefa - 5 'Jako volim raditi torte, spajati razne okuse i to mi za sada jako dobro ide' (Foto: PR Nova TV)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju