Zajedno s Lorom Cepetić i Majom Šabić, Matea Alduk ušla je među tri najbolje kuharice amaterke u Hrvatskoj te postala polufinalistica kulinarskog showa MasterChef Nove TV. Iako nije pobijedila, Matea je u MasterChefu stekla neprocjenjivo iskustvo, ne samo što se tiče kuhanja već i životno iskustvo koje ju je naučilo da bude sigurnija u sebe i da vjeruje sebi.

Galerija Matea Alduk bila je među tri najbolje natjecateljice MasterChefa - 2 Matea Alduk bila je među tri najbolje natjecateljice MasterChefa Matea Alduk bila je među tri najbolje natjecateljice MasterChefa - 5 +4 'Jako volim kombinirati tradicionalne okuse s nekim modernijim ili drugačijim tehnikama'

Matea Alduk odmalena je s mamom i sestrama obožavala gledati MasterChef, zajedno su pratile svaku sezonu, od prve do posljednje, a Matea je uvijek govorila kako bi se voljela prijaviti na takav tip showa.

Mislim da me najviše privlačio taj izazov vremenskog ograničenja i uzbuđenje koje dolazi s njim. Tako sam ja uvijek sanjarila da se prijavim na MasterChef i napokon je došla prilika 2021. godine. Prijavila sam se, ali, nažalost, mama se razboljela, pa sam odustala.

Došla je sljedeća sezona i onda sam znala da moram pa sam uz ogromnu podršku svojih sestara i dečka odlučila da je sad ili nikad, govori Matea Alduk iz Lumbarde na Korčuli, gdje je završila srednju školu za kuhara, ali je u kuhinji provela samo pet mjeseci. Nakon toga zaposlila se kao recepcionarka u mjesnom hotelu, no nakon sudjelovanja u MasterChefu iskreno kaže da teško da će se vratiti recepciji.

Matea Alduk bila je među tri najbolje natjecateljice MasterChefa Matea Alduk bila je polufinalistica kulinarskog showa MasterChef Nove TV (Foto: PR Nova TV)

Mislim da me je MasterChef malo prodrmao da se probudim i prestanem trošiti vrijeme i energiju na stvari i poslove koji me ne ispunjavaju jer svoju budućnost vidim u kuhinji u svojem malom restoranu, otkriva. Na audiciji za MasterChef, priznaje, imala je puno veći strah od žirija nego od kamera, no brzo je shvatila da nisu toliko strašni. U sljedećem krugu natjecanja, odnosno bootcampu ušla je prvi put u kuhinju MasterChefa i shvatila koliko ih zapravo kamera prati pa su je "oprali" trema i strah.

Tresla sam se iznutra, ali brzo sam shvatila da se moram pribrati, zaboraviti na kamere i kuhati jer sam zbog toga došla, ne zbog kamera. Na to da će me gledati cijela Hrvatska nisam niti jedanput pomislila, to mi je još uvijek nekako nestvarno, ističe.

Svaki izazov u MasterChefu bio joj je jako stresan jer joj je bilo jako stalo i željela je izvući maksimum iz sebe i dokazati samoj sebi da nešto zna i može. Ipak, nekako se uvijek najviše bojala timskih izazova jer pojedinac tu nosi odgovornost ne samo za sebe nego i za cijeli tim. Zato joj je najstresniji trenutak u MasterChefu bio kad je bila šef tima.

Matea Alduk bila je među tri najbolje natjecateljice MasterChefa - 6 Iako nije pobijedila, Matea je u MasterChefu stekla neprocjenjivo iskustvo (Foto: Privatne fotografije)

Kao najljepši trenutak izdvaja sasvim običan moment u početku natjecanja kad je pogledala u MasterChefov logo na zidu i shvatila da je tu i da se bori za titulu. I žiri MasterChefa ostavio je na nju dojam, a natjecatelji su mu dali nadimak – vesela trojka.

To su ljudi koji na televiziji izgledaju vrlo ozbiljno i strogo, ali kad ih upoznaš, vidiš da su osobe pune pozitive, vesele i rado dijele svoje znanje. Moj mentor Stjepan bio mi je velika podrška i, moram reći, jako blag. Kad napraviš neku grešku, razumije da smo mi amateri i da trebamo još jako puno učiti. Melkior je strog, ali pravedan. Damir nas je uvijek bodrio i bio je uključen u svaki trenutak naše avanture u MasterChefu. Sve u svemu, trojica briljantnih chefova s puno znanja i iskustva, što god da ih pitaš, znaju odgovor i uvijek će ti rado objasniti i naučiti te, opisuje Matea.

Otpočetka je pokušala biti u dobrim odnosima sa svim natjecateljima, ali jasno da to nije moguće pa je kasnije s nekima provodila više, s nekima manje vremena, a ima i onih koji su joj postali vrlo dragi i nada se da će se još družiti, a to su Maja Šabić, Tihomir, Luka Piasevoli i Luka Marin, Marko, Lora, Lucija Kerečin i Lucija Davidović, Leo i Andrea.

Matea Alduk bila je među tri najbolje natjecateljice MasterChefa - 4 'Jako volim kombinirati tradicionalne okuse s nekim modernijim ili drugačijim tehnikama' (Foto: Privatne fotografije)

Sudjelovanje u kulinarskom showu na neki joj je način promijenilo život, a najveću je promjenu, ističe, doživjelo njezino samopouzdanje.

Valjda sam samoj sebi napokon dokazala da sam sposobna i da nešto mogu. Naučila sam, prije svega, biti sigurnija u sebe i vjerovati sebi. Naučila sam nove tehnike kuhanja i poboljšala one koje sam dosad znala. Od kolega sam također naučila puno, nadopunjavali smo jedni drugima znanje i davali ideje.

Naučila sam bolje organizirati vrijeme i kako u samo 60 minuta napraviti kvalitetno jelo. Mislim da me je MasterChef podsjetio koliko zapravo volim kuhati i da se trebam vratiti u kuhinju, ispričala nam je polufinalistica. Ne zna odakle je krenula njezina strast prema kuhanju, ali zna da je to jedino na ovome svijetu što joj nikad ne dosadi i o čemu uvijek može pričati, čitati i istraživati.

Stjepan Vukadin član je žirija kulinarskog showa 'Masterchef' Nove TV - 3 Stjepan Vukadin: "Supruga Katarina je tu za sve. Ona je glavna kuharica u našem domu i moj oslonac"

Melkior Bašić Melkior Bašić: Recept zvijezde MasterChefa za ragu s palentom od kojeg rastu zazubice

Kad pogledate što neki chefovi rade u svojim kuhinjama i kakva jela kreiraju, moramo priznati da je kuhanje umjetnost i ništa manje. Vjerujem da hrana zbližava ljude i da se zapravo cijeli život vrti oko nje, svaki važniji moment u životu i proslave ne mogu proći bez hrane, smatra. Kuhati je počela rano, već s nekih devet godina. Mama bi joj ostavila da skuha juhu ili počne s pripremom nekih jednostavnijih jela, što ju je motiviralo da počne malo eksperimentirati. Kasnije je shvatila da joj to dobro ide i jednostavno je željela učiti o tome i kuhati jer ju je to ispunjavalo.

Mislim da je i moja baka imala utjecaj na mene. Provodila sam dosta vremena s njom, a ona je voljela kuhati i uvijek je sakupljala recepte i gledala kulinarske emisije, prisjetila se Matea.

Voli raditi sa svim namirnicama i pripremati svakakva jela, ali nekako više uživa u pripremanju ribljih specijaliteta jer ima više ideja i bolje joj leže okusi na tom području. Općenito, bolje joj leže slana nego slatka jela, no ako bi trebala pripremiti neko slatko jelo ili desert, to bi bio creme brulee aromatiziran likerom od ruže, tuile s bademima i gel od naranče za malo svježine.

Jako volim kombinirati tradicionalne okuse s nekim modernijim ili drugačijim tehnikama, objašnjava svoj odabir Matea Alduk.

Matea Alduk bila je među tri najbolje natjecateljice MasterChefa - 3 'MasterChef me je malo prodrmao da se probudim i prestanem trošiti vrijeme i energiju na stvari i poslove koji me ne ispunjavaju' (Foto: Privatne fotografije)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju