Menstruacija je pojava na koju neki još uvijek gladaju kao na tabu. Upravo zbog toga se sve više država i pojedinaca trudi kako bi normalizirali ovo prirodno žensko stanje. Od menstrualnog siromaštva pa sve do razbijanja srama kod djevojčica, ovo su pozitivne prakse na koje bi se svi trebali ugledati.

Razgovori o osobnim i osjetljivim temama mogu predstavljati problem roditeljima pubertetlija. Jedan od takvih razgovora je i onaj o prvoj menstruaciji. Bez obzira na to odgajate li djevojčicu ili dječaka, razgovor o menstruaciji bi trebali započeti prije nego što ona dođe, kako se vaša djevojčica ne bi šokirala i uplašila.

Također, ako vaš sin pronađe uložak i pita vas što je to, trebali biste mu objasniti s kakvim se „čarima biologije“ žene moraju nositi, kako bi na menstruaciju gledao kao na normalnu, prirodnu pojavu koja svaki mjesec muči njegove vršnjakinje.

Party povodom prve menstruacije 

Započeti razgovor o menstruaciji jednoj majci 11-godišnje djevojčice nije bio nikakav problem. Ona je, naime, otišla nekoliko koraka dalje i svojoj djevojčici za prvu menstruaciju priredila pravi party. Pozvala je prijatelje, party prostor je uredila u crvenoj boji, a imali su čak i konfete s kapljicama krvi.

 

@clicknbloom Reply to @clicknbloom ♬ original sound - movie & tv show scenes 🎭

Na proslavi je dijelila tampone i higijenske uloške, a djeca su najviše bila oduševljena fontanom s crvenom čokoladom u koju su umakali marshmallowse. Svaka djevojka je dobila osnovni higijenski paket i knjigu o pubertetu pod naslovom „Slavite svoje tijelo“.

@clicknbloom Confetti! It’s made from cardstock 🖤 #FindYourEdge #fyp #periodparty #period #periodproblems #diy #diyproject #handmade #etsy #confetti ♬ about damn time x lets get it started by altego - ALTÉGO

Jade Powel je pazila na svaki detalj. Napravila je pozivnice na kojima je pisalo „Prvi mjesec ekstravagance, pridružite se slavlju ženskog tijela“. Na pozivnicama su bile malene nasmiješene maternice.

Menstrualni party Djevojčice je najviše oduševila fontana s crvenom čokoladom (Foto: TikTok @clicknbloom)

Roditeljima je najavila da će s djecom pričati o menstruaciji i da će organizirati aktivnosti kroz koje će djevojčicama objasniti što je menstruacija, kako s njom živjeti i kako si olakšati „ženski način života“.

Party je priredila kako bi djevojčicama pokazala da je menstruacija normalna pojava 

Na kraju su svi bili oduševljeni. Cijeli tulum je prenosila na Tik Toku, a u jednom videu je objasnila da je cijela poanta ovoga događaja bila da stvori čvrstu i otvorenu vezu sa svojom kćeri te da s njezinim vršnjakinjama i na zanimljiv način normalizira menstruaciju koja je još uvijek tabu.

@clicknbloom Period party! 🎉 #Totinos425 #period #periodparty #periodproblems #fyp #confetti #party #partytime #womanpower #womanhood #girlpower #empoweredgirls ♬ original sound - Sarah Elizabeth Hyde

 

Komentari na društvenim mrežama su podijeljeni. Neke žene smatraju da je ovo previše i da je cijeli „projekt“ nastao kako bi majka skupila pratitelje na društvenim mrežama, a druge, posebice oni koji nisu imale podršku kad su se suočile s prvom menstruacijom, smatraju da je ovo prekrasna i dirljiva gesta.

Jade je objasnila da je njezina kćer također mislila da je cijela ideja jako čudna, upravo iz razloga jer je cijelu menstruaciju gledala kao čudnu pojavu o kojoj treba šutjeti. Bilo joj je neugodno, a kasnije je promijenila mišljenje. Na kraju su svi klinci bili oduševljeni i razbili predrasude o menstruaciji. A to je bio glavni cilj cijele ideje.

Menstrualni dopust u Španjolskoj je primjer na koji se treba ugledati cijeli svijet 

U zadnje vrijeme možemo vidjeti razne projekte diljem svijeta koji žele normalizirati menstruaciju. Prvenstveno žele razbiti tabu koji se veže u ovu normalnu biološku pojavu, ali s druge strane, žele osvijestiti javnost da menstruacije ponekad mogu biti neugodne i bolne te da mogu utjecati na svakodnevno funkcioniranje žena.

U Španjolskoj je, primjerice, završen nacrt zakona koji bi ovaj tjedan trebao biti proslijeđen španjolskoj izvršnoj vlasti na usvajanje. 

Ovaj zakon bi ženama trebao dati pravo na menstrualni dopust, odnosno korištenje bolovanja od tri dana za vrijeme trajanja menstruacije.

Još jedan problem na kojemu svjetske vlade rade u zadnje vrijeme je pitanje menstrualnog siromaštva. Brojne države pa tako i Hrvatska rade na tome da higijenski ulošci i tamponi budu besplatni i dostupni svim ženama.

Svjetska borba protiv menstrualnog siromaštva 

U istraživanju koje je prošle godine provela Udruga za ljudska prava i participaciju, gotovo 40 posto ispitanica je priznalo da mora kupovati manje kvalitetne uloške jer si one kvalitetnije ne mogu priuštiti.

Više od 10 posto žena je priznalo da uloške ne mogu promijeniti kad žele zbog njihove cijene, a isto toliko žena je priznalo da si ne može priuštiti lijekove protiv bolova pa su prisiljene trpjeti bol. Oko pet posta žena je priznalo da menstrualne potrepštine posuđuju od svojih prijateljica, obitelji ili poznanica jer nisu u mogućnosti kupiti svoje.

Slika nije dostupna Potez koji je važno slijediti: Varaždinska škola učenicama dijeli tampone i uloške

Što mislite o tulumu povodom prve menstruacije?

glasova:

Neki fakulteti i škole u Hrvatskoj žele stati na kraj menstrualnom siromaštvu pa su svojim učenicama i studenticama omogućili besplatne uloške i tampone koji se nalaze u školskim toaletima. Od Osijeka pa sve do Dubrovnika, studentice i učenice više ne moraju brinuti o skupim higijenskim potrepštinama i neugodnim situacijama kada ih menstruacija iznenadi.

Slika nije dostupna Rijeka kao primjer: U OŠ Trsat postavljen aparat s besplatnim ulošcima

Slika nije dostupna Bravo, Beč! Besplatni tamponi i higijenski ulošci za žene kojima je to najpotrebnije

Ovaj TikTok profil i aktivnosti protiv menstrualnog siromaštva, pokazuju nam da društvo napreduje u pogledu razbijanja tabua koji se vežu uz normalne pojave na koje ne možemo utjecati.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju