Makaroni sa sirom i bundevom
Makaroni sa sirom i bundevom (Foto: Getty Images)
Zdravlje & prehrana

Evo kako možete napraviti kremaste makarone sa sirom koji imaju 300 kalorija manje nego drugi recepti

21-10-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Kremasti makaroni sa sirom ukusno su jelo koje obožavaju sve generacije. Ipak, riječ je o obroku koje može biti prilično kalorično zbog obilja punomasnog sira, mlijeka i maslaca u njemu.

Ako želite smanjiti kalorijsku vrijednost jela, ali i dalje zadržati istu kremastu teksturu – dio punomasnog sira zamijenite s pireom od bundeve.

U 100 grama gaude nalazi se oko 350 kalorija, a u istoj količini bundeve tek oko 26. Bundeva će jelo podariti i dašak neodoljive slatkoće, a koja će se lijepo sljubiti sa slanim notama sira.

Bundevu možete samostalno skuhati ili ispeći te vilicom pretvoriti u pire, ili se možete poslužiti već kuhanim plodovima iz konzerve.

Ako želite pojačati udio bjelančevina u jelu, umjesto obične tjestenine, koristite proteinsku tjesteninu koja se radi od slanutka, leće ili edamamea, a koja u 100 grama može sadržavati i oko 25 grama proteina.

Makaroni sa sirom i bundevom - sastojci:

  • 500 ml mlijeka po izboru
  • 400 g pirea od bundeve
  • 400 g suhih makarona
  • 200 g polutvrdog sira poput gaude ili cheddara
  • 1 čajna žličica dimljene paprike u prahu
  • ½ čajne žličice čili pahuljica
  • ¼ čajne žličice muškatnog oraščića
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje po želji

Makaroni sa sirom i bundevom - priprema:

  1. Skuhajte makarone al dente prema uputama na pakiranju. Odvojite jednu šalicu tekućine u kojoj se kuhala tjestenina i stavite sa strane.
  2. U velikoj tavi ili loncu zagrijte malo ulja, dodajte pire od bundeve i mlijeko i dobro promiješajte. Začinite sa solju, paprom, dimljenom paprikom u prahu i malo muškatnog oraščića. Ako volite ljutu hranu, dodajte i malo čili pahuljica. Kuhajte sve zajedno par minuta da se ugrije.
  3. U dobiveni umak umiješajte naribani sir i nastavite miješati dok se sir ne rastopi. Ubacite kuhanu tjesteninu u umak i sve dobro promiješajte. Ako je smjesa pregusta, dodajte i malo vode od kuhanja tjestenine.
  4. Tjesteninu poslužite odmah sa sezonskom salatom po želji. Ako preferirate jesti zapečene makarone sa sirom dobivenu smjesu prebacite u namašćenu vatrostalnu posudu s dodatno naribanog sira po vrhu i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 25 minuta.

Dobar tek!

U trendu Vjenčići s malinama Odličan recept! Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti Ulična moda crnka u sakou predimenzionirane siluete Zagreb 2025. - 2 Dašak visoke mode Crnka sa zagrebačke špice nosi fantastične čizme, ali teško je skrenuti pogled s njezinih ramena Božićni kolačići zlata vrijedni Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače

Isprobajte i ove recepte s tjesteninom:

Zapečena tjestenina s povrćem i sirom Zapečena tjestenina s povrćem i sirom: Ručak za pet u pet koraka, sve sa zamrznutim povrćem

Špageti od tikvica Najbolji izbor za vrući dan: Zdrava “tjestenina“ koja gotovo da nema kalorija

Salata od tjestenine i piletine Recept za hladnu salatu s tjesteninom i piletinom koja se brzo priprema

Tjestenina s rajčicom i tunom Ne može brže i jednostavnije: Recept za tjesteninu s tunom savršenu za vruće dane