Ako želite smanjiti kalorijsku vrijednost jela, ali i dalje zadržati istu kremastu teksturu – dio punomasnog sira zamijenite s pireom od bundeve.
U 100 grama gaude nalazi se oko 350 kalorija, a u istoj količini bundeve tek oko 26. Bundeva će jelo podariti i dašak neodoljive slatkoće, a koja će se lijepo sljubiti sa slanim notama sira.
Bundevu možete samostalno skuhati ili ispeći te vilicom pretvoriti u pire, ili se možete poslužiti već kuhanim plodovima iz konzerve.
Ako želite pojačati udio bjelančevina u jelu, umjesto obične tjestenine, koristite proteinsku tjesteninu koja se radi od slanutka, leće ili edamamea, a koja u 100 grama može sadržavati i oko 25 grama proteina.
Makaroni sa sirom i bundevom - sastojci:
- 500 ml mlijeka po izboru
- 400 g pirea od bundeve
- 400 g suhih makarona
- 200 g polutvrdog sira poput gaude ili cheddara
- 1 čajna žličica dimljene paprike u prahu
- ½ čajne žličice čili pahuljica
- ¼ čajne žličice muškatnog oraščića
- sol i papar po želji
- biljno ulje po želji
Makaroni sa sirom i bundevom - priprema:
- Skuhajte makarone al dente prema uputama na pakiranju. Odvojite jednu šalicu tekućine u kojoj se kuhala tjestenina i stavite sa strane.
- U velikoj tavi ili loncu zagrijte malo ulja, dodajte pire od bundeve i mlijeko i dobro promiješajte. Začinite sa solju, paprom, dimljenom paprikom u prahu i malo muškatnog oraščića. Ako volite ljutu hranu, dodajte i malo čili pahuljica. Kuhajte sve zajedno par minuta da se ugrije.
- U dobiveni umak umiješajte naribani sir i nastavite miješati dok se sir ne rastopi. Ubacite kuhanu tjesteninu u umak i sve dobro promiješajte. Ako je smjesa pregusta, dodajte i malo vode od kuhanja tjestenine.
- Tjesteninu poslužite odmah sa sezonskom salatom po želji. Ako preferirate jesti zapečene makarone sa sirom dobivenu smjesu prebacite u namašćenu vatrostalnu posudu s dodatno naribanog sira po vrhu i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 25 minuta.
Dobar tek!
Isprobajte i ove recepte s tjesteninom: