No tko kaže da takav doručak mora čekati godišnji odmor?
Zašto ne biste svoje slobodno jutro pretvorili u mali bijeg – bez odlaska igdje? Ne morate imati savršen balkon s pogledom na more. Dovoljno je da uzmete najdraži tanjur, izdvojite desetak minuta za pripremu i odlučite da to jutro zaslužuje biti posebno.
Zašto si priuštiti ovakav doručak kod kuće?
Nekoliko je razloga.
1. Stvara se osjećaj pažnje prema sebi
U svakodnevici u kojoj često jedete s nogu, ispred ekrana ili iz plastične kutije, ovakav doručak djeluje kao nešto posebno. Kad sami sebi pripremite nešto lijepo, kad sjednete, usporite i uživate radite više od jela. Pokazujete samoj sebi da zaslužujete pažnju, da dan može započeti poštovanjem prema sebi.
2. Ritual donosi stabilnost i mir
Ne trebate svaki dan mijenjati svoj uobičajeni doručak, ali kad nekoliko puta tjedno odvojite vrijeme za ovakav početak dana, stvarate ritual koji donosi sigurnost. Takve male rutine pomažu umiriti živčani sustav i podsjećaju vas da se uvijek možete vratiti sebi, bez obzira na vanjski kaos.
3. Hrana nije samo gorivo, nego i doživljaj
Boje na tanjuru, mirisi i teksture utječu na emocije. Jesti sporo, svjesno, s uživanjem znači koristiti sva osjetila. I to ne treba biti rezervirano za restorane ili godišnji.
Kako stvoriti ugođaj "hotelskog doručka" kod kuće?
Iskoristite najljepši tanjur ili zdjelu koje imate. Dodajte platneni ubrus, svježi cvijet, čašu svježeg soka. Također, pustite laganu glazbu, nalik onoj koju možemo čuti u hotelima, kao što je bossa nova, instrumental ili bilo što što vas umiruje. Barem na deset minuta maknite se od ekrana.
Ako uz to imate balkon, terasu ili prozor s pogledom, iskustvo će biti još bolje.
I jedite polako. Bez žurbe.
Ima nešto neodoljivo u hotelskim doručcima, pa zašto ne bismo u tome uživali i kod kuće?
Evo i naša dva prijedloga za hotelski doručak koja možete vrlo jednostavno pripremiti u svega nekoliko minuta.
Pohani tost s voćem i medom
Zlatno-smeđi tost iz tave, lagano natopljen mješavinom jaja i mlijeka, posut svježim voćem i pokojom kapljicom meda zvuči baš kao iz hotela, zar ne?
Evo što vam je sve potrebno za jednu osobu:
- 2 kriške integralnog tosta
- 1 jaje
- 2 žlice mlijeka (može i biljno)
- Prstohvat cimeta
- Kokosovo ulje ili maslac za prženje
- ½ banane
- Šaka borovnica, jagoda ili malina
- 1 žlica meda
Mlijeko i jaja razmutite, uvaljajte tost i potom ga ispecite na svakoj strani dok ne dobijete zlaćanu boju. Pospite cimetom, dodajte med i narežite voće.
Zašto je ovo dobra kombinacija? Integralni tost donosi složene ugljikohidrate, što znači da ćete imati više energije bez naglog pada šećera. Jaje osigurava proteine i zdrave masti, dok voće nudi vitamine, vlakna i antioksidanse. Med je prirodni zaslađivač s antibakterijskim svojstvima, a cimet pomaže regulaciji šećera u krvi.
Smoothie bowl – doručak koji se jede žlicom
Smoothie bowl je odličan izbor kad želite nešto hladno, lagano, ali hranjivo. Umjesto da smoothie popijete, ovdje ga servirate u zdjelici, s raznim dodacima na vrhu. Praktično, ukusno i vizualno atraktivno.
Evo što vam je potrebno za jednu osobu:
- 1 smrznuta banana
- ½ šalice smrznutih borovnica ili malina
- ½ šalice biljnog mlijeka (bademovo, zobeno…)
- 1 žličica chia sjemenki
- Granola ili komadići tamne čokolade (prema izboru)
Voće i mlijeko stavite u blender. Budući da je voće smrznuto, struktura će biti nešto gušća. Stavite u posudicu, a potom na površinu dodajte sjemenke, granolu, čokoladu, a možete i još voća koje vam je preostalo.
Smoothie bowl je pun vlakana, vitamina i zdravih masti. Smrznuta banana daje kremastu strukturu i prirodnu slatkoću, bobičasto voće obiluje antioksidansima, a chia sjemenke pomažu probavi i sadrže omega-3 masne kiseline.
