Susret s Mani Gotovac jedno je od onih iskustava koje vas ne ostavlja ravnodušnim i koje dugo pamtite. U intervjuu prije dvije godine Mani je s nama podijelila i neke životne mudrosti koje nas podsjećaju da uvijek ostanemo svoji.

1. Uvijek kad sam tužna, uzmem knjigu. Uvijek kad sam bijesna, uzmem knjigu. Uvijek kad se želim s nekim svađati, kad želim nekoga napadati, uzmem knjigu. Uvijek kad mi se plače, uzmem knjigu. Kada ne mogu spavati, uzmem knjigu. Knjiga je, za mene, nešto poput ljudskog bića. Pa kad nemam pored sebe ljudsko biće koje bih mogla zagrliti, onda mi taj zagrljaj, taj osjećaj da nisam sama, tu plemenitost, tu dubinu života, daje knjiga. Pa ako hoćete, nasmije me knjiga.

U intervjuu prije dvije godine Mani Gotovac s nama je podijelila i neke životne mudrosti koje nas podsjećaju na to da uvijek ostanemo svoji.

2. Važno je da ti pronađeš u sebi zadovoljstvo prema nečemu. To može biti plesnjak za starije osobe, neizmjerno veselje mogu ti pružiti unuci ili neka druga djeca. Biti s djecom može biti inspirativno zato što djeca nude neke druge svjetove, ali onda s djecom treba biti zbog osjećaja zadovoljstva, a ne po dužnosti.

3. U Hrvatskoj postoji gotovo jedan atavistički pogled na to što je žena. I same žene vjeruju da je njihova prva i jedina dužnost da budu uz kamin, da se brinu o suprugu i djeci, a sve što naprave izvan toga izaziva nepovjerenje najprije u njima samima, a onda i u onima oko njih.

4. Mene osobno razveseli jedna mousse čokolada. Izaći ću iz kuće i otići potražiti tu mousse čokoladu. Na putu ću možda vidjeti neku knjigu ili neki naslov u novinama. Ili prijateljicu koju dugo nisam vidjela. Ili, bože moj, proći će neki muškarac, star gospodin, stara ja, ali nešto će mi se u tome svidjeti.

5. Bila sam ponosna na to što sam svojim radom došla do toga da mi ne mogu muškarci reći 'ej, ja znam bolje od tebe'. Ne, ne znaš. Ja znam bolje od tebe.

Slika nije dostupna Mani Gotovac: "U Hrvatskoj žene i dalje vjeruju da je njihova najveća dužnost biti uz kamin"

6. Žena se danas mora odlučiti hoće li biti majka i kućanica uz minimalnu garanciju da će njezin suprug ostati uz nju i da neće nakon, ne znam koliko godina braka, otići s nekom drugom ženom, a nju ostaviti bez posla da brine o djeci i onda da joj još ne daje alimentaciju, ili hoće li biti uspješna poslovna žena.

Ako u ovoj dobi života još uvijek ima nešto, a sigurno ima, što me stvarno veseli, zašto to odbaciti? Zato što se pitaš 'što će svijet o meni reći'? Pa što te briga što će svijet o tebi reći!

--Mani Gotovac


7. Pa je li moguće da ja sada počinjem voditi jedan teatar kao žena koja je prvi put na tom mjestu? Pa toga me stid! Pa u kojoj sam ja to zemlji, i kako ću ja onda voditi teatar i za koju to publiku? To je bila ta dihotomija u kojoj sam se našla kada sam bila izabrana za intendanticu.

8. Neću reći koju bi glumicu iz Hrvatske odabrala zbog toga što su glumci bezgranično osjetljiva bića. Ako ja sada imenujem jednu ženu, zbog toga ću povrijediti čitav niz drugih. Tko bi me mogao glumiti od stranih glumica? Charlotte Rampling oduševila me u 'Noćnom portiru' i otad je stalno pratim. Jako mi se sviđaju i Juliette Binoche i Jane Fonda. Da ne zaboravim i meni divnu Liv Ullmann.

9. Kad se susretnete s nekom osobom, što će se dogoditi? Dogodit će se to da će ta osoba, a i vi, početi govoriti u prvom licu, ja pa ja pa ja... Tek možda nakon malo više sati doći će do onog pitanja 'A ti?' Mislim da bi se svaki čovjek osjećao neusporedivo čovječnijim kada bi razvijao taj osjećaj prema drugome.

10. Povučeš se u tminu, ležiš i misliš ima li nešto što bi me još uvijek moglo razveseliti. Ključno je postaviti pitanje 'Zašto?'. Ako u ovoj dobi života još uvijek ima nešto, a sigurno ima, što me stvarno veseli, zašto to odbaciti? Zato što se pitaš 'što će svijet o meni reći'? Pa što te briga što će svijet o tebi reći!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju