Marija Jurić Zagorka, rođena na današnji dan 1873. godine, sinonim je za početke ženskog novinarstva u Hrvatskoj, jedna od mnogima omiljenih književnica i osoba koja se do posljednjeg trenutka svog života borila za prava žena.

Iako se (prvi put) udala bez ljubavi, u svome se književnom radu itekako odala romantici i stvaranju velikih ljubavnih priča koje se još i danas prepričavaju.

Tijekom pisanja često je posezala za pseudonimima, vjerujući da će njezino stvaralaštvo biti prihvaćenije budu li čitatelji mislili da ga piše muškarac. Iako se nerijetko morala nositi s komentarima kolega da joj je mjesto za štednjakom s kuhačom u ruci, Zagorka im je itekako pokazala koliko se varaju.

Njezini romani izlazili su u nastavcima u dnevnim novinama, a na kiosku se redovito stvarao red zainteresiranih čitatelja koji nisu mogli dočekati nove pustolovine svojih omiljenih zagrebačkih junaka.

Međutim, tek je nekoliko desetljeća nakon svoje smrti postala priznata kao književnica, a ne kao „baba koja piše šund“, kako su je neki nazivali.

Koliko znate o njezinu životu i djelu, provjerite u našem kvizu.
 

Quiz Maker - powered by Riddle

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju