Poduzetništvo je vrlo izazovno, no sve se više žena odlučuje na njega pokušavajući tako naći ravnotežu između privatnog i poslovnog ostvarenja. Ujedno time prate svoju svrhu, svoje vrijednosti i sve ono čime žele doprinijeti ne samo kvaliteti vlastita života nego i široj zajednici.

Jedna od njih je i Marina Biljak, novinarka po struci koja se posljednje desetljeće bavi marketingom, Zadranka s nizozemskom adresom te ujedno osnivačica grupe Be Your Own Boss, koja na društvenim mrežama okuplja više od deset tisuća žena.

Svoj poduzetnički put započela sam kao freelancer, a na svom poslovnom putu radila sam na marketinškim kampanjama velikih tvrtki. I pogodite što? Cijelo vrijeme sam radila sama, doma, samo s laptopom te sam često nailazila na komentare poput: 'Nije to pravi posao kad ne moraš izaći iz kuće.' Kad redovito čuješ takve riječi, nije lako rasti, a ni shvatiti se ozbiljno. To je zapravo bio i poticaj za pokretanje Be your own boss priče, govori nam Marina.

Možeš krenuti polako, uz posao, kao hobi... I onda vidjeti kamo će te sve to odvesti.

Također, u Nizozemskoj je naišla na snažnu zajednicu poduzetnica koje rade od kuće i same upravljaju svojim vremenom i energijom. Nakon što je u takvom okruženju i sama procvjetala, odlučila je pokušati pružiti takvu podršku i ženama u Hrvatskoj. I tako je nastala grupa Be Your Own Boss.

Zajednica žena koje vjeruju jedna u drugu

To je grupa u kojoj se uistinu cijene znanja i vještine svake poduzetnice, freelancerice ili onih koji su na putu da to postanu. Tu nema patetike, lažne skromnosti i podmetanja noga. Žene si daju međusobnu podršku, znajući što sve mogu. No to je mnogo više od grupe. U sklopu BYOB-a odrađeno je već šest ciklusa besplatnih mentorskih programa, a tu i drugi projekti povezivanja žena poput Business Besties ili Peer Masterminda.

Nedavno je pak održan i njih prvi veliki meetup.

Ove sam godine odlučila dignuti sve na jednu novu razinu i pokušati organizirati konferenciju. I uz pomoć gomile volontera i govornika – u tome sam i uspjela! Dva dana smo se družili online, a konferenciju smo zaokružili i meetupima u Zagrebu i Splitu, na kojima su se žene napokon mogle i uživo družiti. Atmosfera se ne može opisati riječima – toliko iskrenih zagrljaja i osmijeha na jednom meetupu sigurno nikad niste vidjeli, ističe ova poduzetnica.

Nedavno je održan i prvi veliki meetup grupe BYOB Nedavno je održan i prvi veliki meetup grupe BYOB (Foto: Privatna arhiva)

Tako su si žene na jednom mjestu pružile ono što je mnogima od njih najčešći izazov kada je u pitanju poduzetništvo – podrška okoline.

Teško je i sam vjerovati u sebe i svoju uslugu ili proizvod kad vam se čini da nitko oko vas ne vjeruje u vas. No ako se otvorimo, ako smo iskrene i spremne dati i primiti, tad se taj kotač podrške i prihvaćanja može samo dalje zakotrljati! Vjerujem da u grupi Be your own boss stvarno možemo biti otvorene i autentične, pronaći svoje ljude, a kad same dobijemo takvu podršku, onda je puno lakše i tu podršku dijeliti dalje.

Uz mentorice i vodstvo brže se napreduje

Zato su mentorice toliko važne na tom putu te je upravo zato održano već spomenutih šest ciklusa besplatnih mentorskih programa.

Vi do svojeg cilja možete doći i bez mentora – ali uz mentora do tog cilja možete doći puno brže i puno lakše. Srećom, danas mnogi mentori dijele i besplatno koristan sadržaj putem YouTubea, podcasta i drugih kanala i lako je doći do informacija. Čak i ako si financijski ne možete priuštiti mentora koji će vas 'voditi za ruku', ipak možete naučiti puno toga što će vam pomoći u razvoju vlastitog posla. I zato već početkom iduće godine stiže sedmi ciklus, govori Marina te dodaje da ju je u čitavoj ovoj priči vodila njezina temeljna vrijednost – sloboda.

Ako se otvorimo, ako smo iskrene tad se taj kotač podrške i prihvaćanja može samo dalje zakotrljati!

Svakoj ženi koja se želi upustiti u poduzetništvo, bez obzira na trenutačno stanje kojeg su krcate svakodnevne vijesti, Marina poručuje sljedeće:

Prije dvije godine jedna druga ja sigurno bi rekla 'Samo kreni' ili 'Budi hrabra', no ova Marina ipak je malo pametnija, pa ću samo reći: 'Slušaj sebe i daj si šansu'. Ne trebaš dati otkaz, ne trebaš krenuti ispočetka, ne trebaš dovoditi sebe u nezgodnu situaciju – no možeš krenuti polako, uz posao, kao hobi... I onda vidjeti kamo će te sve to odvesti. Svijet poduzetništva može biti divan, no nije za svakoga, zaključuje.

Slika nije dostupna Mama Emina: Uz četvero djece i posao medicinske sestre uspjela sam ostvariti i svoj veliki san

Uspješna žena Uspješne žene uvijek se pita kako balansiraju privatni i poslovni život, a muškarce ne. Zbog čega?

I zato svaka od nas najbolje zna što je pokreće, gdje se vidi za pet godina i kakav život želi stvoriti prvenstveno za sebe i svoje bližnje. Kojim god poslovnim putom krenule, najvažnije je da ostanemo vjerne sebi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju