Unazad nekoliko godina svjedočimo nastanku malih uspješnih biznisa koje startaju žene i majke inspirirajući se svojim osobnim talentima, a ohrabrene i posebnom ženskom energijom prisutnom na društvenim mrežama.

Galerija Martina Kriste, vlasnica Makrisa Martina Kriste, vlasnica Makrisa Martina Kriste, vlasnica Makrisa +7 Martina Kriste, vlasnica Makrisa

Na tisuće njih članice su spontano pokrenutih ženskih poduzetničkih grupa, poput primjerice BYOB Grupa za poduzetnice i CCW Žene poduzetnice. Donedavna online druženja i međusobne podrške sada već prerastaju u velike konferencije i mnogobrojne radionice.

Dio tih pozitivnih promjena je i Martina Kriste - majka troje mališana, supruga, magistra farmacije i vlasnica Makrisa, brenda visokokvalitetne prirodne kozmetike za njegu ženske kože. Upravo je ona jedna od žena koje predvode taj pozitivan trend hrvatskog malog poduzetništva.

“Predivno je kada žene aktivno sudjeluju u društvu i nadam se da to neće biti samo trend. Jako se radujem svim ženama koje nisu zakopale svoje talente nego su ih na vrlo domišljat način krenule ostvarivati u poslu. Vjerujem da dolazi vrijeme u kojem ćemo sve više biti svjesne da možemo raditi i na ‘ženski’ način. Tu prvenstveno mislim kroz njegovanje nama prirođenih osobina, poput nježnosti, podrške, brižnosti i osluškivanja vlastite intuicije, te stvarajući okruženje gdje se žena može ponašati kao dama i pri tome voditi odgovoran posao ‘kao muškarac’”, kaže Martina Kriste.

Martina Kriste, vlasnica Makrisa Martina Kriste, vlasnica Makrisa Foto: Privatna arhiva/Mario Poje

Makris pomoću web trgovine svoje proizvode plasira po čitavom svijetu, a posao sve više raste. Martina redovito obilazi najpoznatije svjetske kozmetičke sajmove u Italiji i Francuskoj, prati trendove, uči i svu stručnost ulaže u Makrisove proizvode.

“Ne štedi truda!” - savjet je to koji najviše pamti, a koji joj je na početku poduzetničkog puta dala, kako kaže, jedna izuzetna poduzetnica.

“Svaki dan se uvjeravam u ispravnost tog savjeta. Ako doista vjerujete u ideju, neće vam se biti teško ni dizati ranije, ni lijegati kasnije od svih. Vodit će vas ono nešto iznutra, što ste odlučite ‘poslušati’. Na tom putu ustrajnosti i služenja zasigurno ćete naići na podršku ljudi koji vas spontano susreću u poslu. Neopisivo sam zahvalna, kada ‘ničim izazvana’ dođe poruka zadovoljne klijentice, koja je odvojila vrijeme da nam pruži podršku u svojoj osobnoj recenziji”, kaže nam Martina.

Kao farmaceut i kroz svakodnevni doticaj sa ženama, Martina je osluškivala njihove probleme i tada je, prije osam godina, nastala ideja za Makris. Na svom poduzetničkom putu, odlučila je spojiti ljubav prema znanosti, prirodi i njezi kože.

“Žene koje koriste naše proizvode sasvim sigurno dobivaju originalne i provjerene recepture, bogate prirodnim antioksidansima, koje podržavaju zdravlje njihove kože. Također, naučila sam da žene žele biti njegovane, bezbrižne i dotjerane uz vrlo jednostavne poteze višenamjenskih proizvoda iz naše linije prirodne šminke, poput naših obožavanih multi-stick višenamjenskih balzama u boji", rekla je.

Martina Kriste, vlasnica Makrisa Martina Kriste, vlasnica Makrisa Foto: Privatna arhiva/Mario Poje

Voditi brzo rastući biznis, uz troje djece i hrpu različitih obaveza, sa sobom nosi žestoke izazove. Poput mnogih poduzetnica, i Martina je osjetila kako izgleda kada žena, u najboljoj želji da baš sve funkcionira besprijekorno, zaboravi na sebe.

“Kao velika životna lekcija bilo je vrijeme kad je naših troje djece još bilo ‘u pelenama’, a ja u službi zdravlja kože drugih žena. Bila sam tako motivirana i sretna dok bih otkidala vrijeme za sebe, stvarajući sadržaj za druge - da sam zaboravila na svoje zdravlje. I to se pokazalo kao ozbiljan ‘burn out’ koji sam prepoznala po tome da više nisam mogla izlaziti među ljude, polako sam se zatvarala i nije mi bilo jasna emocionalna preosjetljivost koju prolazim. Tada sam uzela pauzu od posla na tri mjeseca, i vratila se još odlučnija u svojoj namjeri da nastavim istraživati i raditi ono što volim”, iskrena je Martina i sretna što je Makris, brend koji se savršeno uklapa u život snažnih i poduzetnih žena, dio eventa Vrijeme ZA mene.

“Upravo ono što kroz brend želimo posvijestiti misao je vodilja i u mom privatnom životu. Doslovno - zaustaviti se dva puta dnevno, osjetiti svoje biće, miris, opip, dah… u trenutcima njege luksuznim prirodnim sastojcima. Ono malo ‘ekstra’ koje ste si priuštile, neka bude vaš tihi luksuz. Takav luksuz suprotan je generaliziranju luksuza samo na posjedovanje stvari i udovoljavanju neutaživih želja potrošača. To je tihi luksuz koji se osjeti blizu vas. Miriše, blag je i nenametljiv, odiše elegancijom. Također, ono što smatram osobnim luksuzom je boravak u netaknutoj prirodi mog rodnog kraja. Takve trenutke pohranjujem duboko u svoju ‘bateriju’ i iz njih crpim inspiraciju”, opisuje nam.

Makrisovi proizvodi Makrisovi proizvodi Foto: Privatna arhiva/Mario Poje

Martina Kriste dolazi iz ugledne medicinsko-poduzetničke obitelji. Njezin pokojni otac bio joj je veliki uzor i učitelj.

“U mnoštvu misli koje mi sada prolaze glavom i srcem, izdvojila bih onu ‘nema ploda bez poroda’. Otac je bio ginekolog, i jako je volio svoj posao, pa je ta izjava bila direktno povezana s njegovim razmišljanjima. A drugo, izdvojila bih da je uvijek napominjao važnost tjelovježbe za um i tijelo - od poticanja cirkulacije do metaboliziranja misli i emocija koje tijekom tjelesnog napora bivaju ‘lakše’. To znanost potvrđuje, a i sama sam se uvjerila nebrojeno puta, stoga zdravlju kože pristupam kao dijelu zanimljive slagalice, organizma”, priča nam Martina.

Martina Kriste, vlasnica Makrisa Martina Kriste, vlasnica Makrisa Foto: Privatna arhiva/Mario Poje

Uz Martinu Kriste, tu su primjerice i Lucia Adžić, majka četvero djece, coach i mentor; Ivana Štedul, majka petero djece i vlasnica dvaju biznisa - sve su to uspješne poduzetnice koje na društvenim mrežama uspješno mijenjaju predrasude o majčinstvu i širenju obitelji kao nečem što žene ograničava u ostvarivanju njihovih punih potencijala.

“Osim neizmjerne ljubavi kojom se napajam, djeca su mi jasno pomaknula granice tolerancije na buku i kaos. Moj perfekcionizam s njima se rastopio. Vjerujem da svaka majka može usavršiti mnogo vještina samo odgajajući svoju djecu. Od pregovaranja, organiziranja, rada po pritiskom i u nezamislivim okolnostima…”, iskrena je Martina.

Divno je da se nove generacije mladih žena mogu inspirirati u ženama koje se usude ostvariti svoje poduzetničke snove, koje na majčinstvo gledaju kao na priliku da si dodatno osvijeste nove super moći, talente i sav potencijal koji nose u sebi. I da djevojčice i djevojke vide koliko je značajan odabir životnog partnera. “Naš timski rad izgleda tako da uglavnom radimo na različitim mjestima :). Ja sam najčešće na terenu, ili u labosu, dok muž radi u našem uredu i ima vrlo posložen dnevni raspored. Njegovo angažiranje u ‘mom’ poslu mi je olakšalo odgovornosti koje ono nosi, ali što se tiče kreativnog dijela tu se lome koplja. Međutim, da mogu birati koga bih zaposlila u organizaciji, logistici, i radu na animacijama, tražila bih osobu poput njega”, kaže Martina.

Martina Kriste, vlasnica Makrisa Martina Kriste, vlasnica Makrisa Foto: Privatna arhiva/Mario Poje

Martina je najviše o koži i beauty navikama naučila od samih žena kroz savjetovanja. I dalje joj je zanimljivo kako svaka žena na svoj način tumači ‘kakav tip kože’ ima.

“Pa bih ja, kroz te njihove subjektivne opise, pokušavala procijeniti što im je doista potrebno u tom trenutku i kakva rutina je za njih održiva. Naime, samo rutina njege koju ćete redovito pratiti može i donijeti prave rezultate poboljšanja, ali i vlastitog zadovoljstva izgleda blistave i podatne kože”, pojašnjava Martina Kriste koja je za čitateljice Zadovoljne napisala preporuku dnevne beauty rutine koja je poprilično jednostavna i savršena za zaposlene mame (a tko ne voli jednostavne i brze rutine), a jako efektna za kožu:

Martina Kriste, vlasnica Makrisa Martina Kriste, vlasnica Makrisa Foto: Privatna arhiva/Mario Poje

Osnovna priprema kože u obje rutine neka bude nježan gel čistač za umivanje lica.

1. Jutarnja rutina:
U samo jednoj MAKRIS kremi možete dobiti kompletnu hidrataciju i hranjivost, pa su kao takve idealne za užurbana jutra. Preporučujem ili Nutrition cream ili Hydration cream od ruže, a zatim SPF faktor po izboru.

Nakon toga, MAKRIS multi-stick u boji koji će u par poteza naglasiti vašu ljepotu bez kompromisa kod sastojaka šminke.

Makrisovi Multistick balzami Makrisovi Multistick balzami Foto: Privatna arhiva/Mario Poje

Tijekom dana, u toplom periodu godine koji je pred nama, preporučujem osvježiti lice termalnom vodom ili prirodnim hidrolatima u spreju za dodatnu svježinu i hidrataciju kože.

2. Večernja rutina:
Vrijeme za posvetiti se koži - počevši od skidanja šminke uljnim čistačem po izboru. Zatim laganim pokretima stavite A-Night serum. Nakon što se serum upije, preporučujem Immortelle cream, hidratantno-korektivnu kremu. I zatim zaokružimo njegu bogatim prirodnim sastojcima Eye cream, na području oko očiju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju