Hrvatski predsjednik Zoran Milanović i francuski Emmanuel Macron na Pantovčaku su se u četvrtak pojavili s narančastim vrpcama na reveru. Razlog je Međunarodni dan borbe protiv nasilja na ženama.

Predsjednik Milanović objasnio je i kako su vrpce nastale. Novinarima je, naime, ispričao da ga je rano jutros supruga Sanja nakon ispijene druge kave podsjetila što se danas obilježava. U pola sata zatim su iskrojili vrpce s kojima su se Macron i on pojavili na Pantovčaku.

Drago mi je da se francuski predsjednik pridružio tome... Hvala vam, rekla je Milanović.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenog, cilj mu je podizanje svijesti o ovom velikom problemu, a u svijetu se simbolično obilježava upravo narančastom bojom.           

Procjenjuje se da svaka treća žena u svijetu trpi neki oblik nasilja i to često od osobe iz svoje bliske okoline, najčešće partnera.

Nasilje nad ženama SOS vodič: Kako prepoznati nasilnika i što učiniti kad osoba živi s njim?

U Republici Hrvatskoj nasilje nad ženama potpada pod sferu prekršajnog i kaznenog zakonodavstva. Prema podacima Ureda za ravnopravnost spolova, vezano uz oblike prekršaja u zadnje tri godine najviše je prijavljivano tjelesno nasilje, zatim psihičko nasilje, a potom, s puno manjim opsegom, i ekonomsko nasilje i tjelesno kažnjavanje.

Žrtve vrlo često ne prepoznaju perfidne oblike zlostavljanja, a zbog činjenice da su takve vrste nasilja teško dokazive i nadležne institucije ih rijetko identificiraju.

Slika nije dostupna Bravo, cure! Katarina i Maja dobitnice su Nagrade Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost

Današnji dan koristi se kao prilika da se podigne svijest i senzibilizira javnost o ovom problemu koji je oblik neprihvatljivog društvenog ponašanja.

Radi se o problemu o kojem ne samo danas, nego svaki dan treba otvoreno govoriti i poticati na suradnju i aktivnosti koje će svima osigurati život bez nasilja. Bitno je da svatko među nama bude solidaran sa ženama koje su žrtve nasilja te im pruža podršku i na taj način ih ohrabri da nasilju okrenu leđa.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju