Melita Samardžić iz Vinkovaca jedna je od 15 polaznica Zadovoljna akademije koja je lani osvojila edukaciju iz smjera Dekor u školi mode i dizajna Callegari. Vlasnica modnog brenda Kerefeke trenutačno svoje kreacije izlaže na Zagreb Design Weeku, što je još jedna stepenica više u radu samouke talentirane majke koja je s pomoću Zadovoljna akademije željela učiti i rasti te dalje razvijati svoj brend.

Galerija Melita na Zagreb Design Weeku izlaže suknje, trake za kosu i redizajnirane traper-jakne Proizvodi modnog brenda Kerefeke - 3 Proizvodi modnog brenda Kerefeke - 12 +10 Proizvodi modnog brenda Kerefeke - 11 Moj mali brend zove se Kerefeke i raste iz dana u dan. Želim se obrazovati, ali za to nemam mogućnosti. Mislim da nikad nije kasno oživjeti svoje snove, a uz naobrazbu koju nudite ostvarila bi se moja želja iz mladosti. Volim ovo što radim i želim učiti više o šivanju i krojenju da bih svoj brend dovela na višu razinu, napisala je Melita Samardžić u svom motivacijskom pismu koje je prije više od godinu dana poslala na adresu redakcije Zadovoljna.hr.

Melita Samardžić iz Vinkovaca jedna je od 15 polaznica Zadovoljna akademije koja je lani osvojila edukaciju iz smjera Dekor u školi mode i dizajna Callegari

Želja joj se ostvarila i 41-godišnja Vukovarka koja sada živi u Vinkovcima bila je jedna od 15 izabranih za Zadovoljna akademiju među brojnim prijavljenim ženama.

U tih godinu dana, kaže danas Melita, polaskom na Zadovoljna akademiju u njeznu životu promijenilo se dosta toga.

Upoznala sam ostale dobitnice Zadovoljna akademije s kojima bih u budućnosti mogla poslovno surađivati, a edukacijom sam stekla nova iskustva. Edukacijom u školi mode i dizajna Callegari zadovoljna sam jer sam naučila vještine i znanja koje sama uz pomoć priručnika i knjiga ne bih mogla usvojiti.

Predavačica je bila puna strpljenja, a naša mentorica Mia Kovačić ponudila nam je pomoć i izvan ovog projekta, tako da je uvijek možemo kontaktirati.

Najviše bih istaknula to da je sa Zadovoljna akademijom u meni očvrsnula odluka da se dalje školujem u smjeru modnog dizajna te od ove jeseni sjedam u školske klupe u svojoj 42. godini života.

To je oduvijek i bila moja želja, ali rat je promijenio moj životne želje, kao i to da sam postala majka s 18 godina, pa je školovanje palo u drugi plan. Sada je došlo moje vrijeme i nikad nije kasno za novo učenje
, priča Vukovarka koja je 20 godina radila u buticima te je i sama imala svoj butik.

IZRADA NAKITA KAO APAURIN
Sve se promijenilo nakon što joj je prije pet godina otkriven rak grlića maternice. Melita je zbog bolesti zatvorila svoju trgovinu, no bolest je, srećom, otkrivena na vrijeme.

U tom trenutku zdravlje mi je bilo na prvom mjestu te sam odlučila zatvoriti trgovinu koju sam vodila. Nakon toga sam se prijavila na burzu rada i slala bezbroj zamolbi za posao, ali bezuspješno. Samohrana sam majka i te je jeseni 2013. godine moja kći Ana Maria upisala fakultet. Kako sam ja bila bez posla, počela sam se baviti kreativnim radom i to me je ispunjavalo.

Izrada nakita bila je apaurin za sve događaje koji su me tada snašli, tu sam našla svoj mir i zapravo sam ušla u svoj imaginarni svijet koji se ubrzo i ostvario jer sam bila uporna i vjerovala sam u sebe i svoj rad. Svaki se trud na kraju isplati.

Pokrenite se u smjeru onoga što vas čini sretnima i zadovoljnima jer život je kratak i vrijedi riskirati. Nas 15 polaznica Zadovoljna akademije primjer smo toga i vjerujem da ćemo biti inspiracija drugim ženama da uzmu život u svoje ruke i promijene ga nabolje.

--Melita Samardžić

Danas sam sretna što sam svoj hobi pretvorila u posao, ispričala je Melita. Trenutno na Zagreb Design Weeku izlaže suknje, trake za kosu, redizajnirane traper-jakne u stilu brenda Kerefeke, nakit i leptir-mašne od reciklirane kože.

Zadovoljna sam odazivom ljudi koji me prate na mojoj stranici na Facebooku i svim novim oduševljenim ljudima koji se prvi put susreću s mojim proizvodima, ističe. Dvadesettrogodišnja kći Ana Maria pomaže joj u vođenju Facebook stranice, u prodaji te u izradi nakita. Inače je DJ i nastupa pod imenom Ana Mi, otkriva ponosna mama.

A zašto baš Kerefeke za naziv brenda?

Moj je brend nastao 2013. godine i u početku sam radila samo nakit, a već tada sam znala da neće ostati samo na tome. Kerefeke je jedna pomalo zaboravljena riječ, ali poznata je u svim regijama i svima izmami osmijeh na lice, objašnjava pa dodaje:

Inspiracije za svoj rad uvijek imam napretek, zapravo volim reći da je to kao jedna velika bojanka koju ispunjavam bojama i dezenima. Djetetu u sebi ne dam da odraste.

Svim ženama koje bi željele promijeniti svoj život, okrenuti novu stranicu, ali ne znaju kako i otkuda krenuti, Melita Samardžić poručuje:
Pokrenite se u smjeru onoga što vas čini sretnima i zadovoljnima jer život je kratak i vrijedi riskirati. Nas 15 polaznica Zadovoljna akademije primjer smo toga i vjerujem da ćemo biti inspiracija drugim ženama da uzmu život u svoje ruke i promijene ga nabolje. Vjerujte u svoje snove!

Melita na Zagreb Design Weeku izlaže suknje, trake za kosu i redizajnirane traper-jakne Melita na Zagreb Design Weeku izlaže suknje, trake za kosu i redizajnirane traper-jakne (Foto: Sandro Sklepić)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju