Radujete se godišnjem odmoru i odlasku na more, no bojite se da bi vam ginekološki problemi mogli pokvariti ljetovanje? Možda vas muči smijete li se kupati ako koristite vaginalete, a sve što treba znati o liječenju vaginaletama tijekom ljetovanja doznali smo od ginekologinje, dr. sc. Jasenke Grujić.

Ljeto donosi mnoga zadovoljstva. Mogućnost kupanja na otvorenom, lagana odjeća, korištenje godišnjeg odmora, dovodi do opuštanja pa je i seksualna želja izraženija, što je prekrasno. Potrebno je ipak biti na oprezu, koristiti prezervativ kada god je moguće te se tako štititi od spolno prenosivih bolesti, napominje dr. Jasenka Grujić.

Vrućine i nužnost češćeg pranja donose katkada i probleme. Mogu se javiti razne kožne reakcije zbog neadekvatnog korištenja sredstava za pranje te neopreznog brijanja.

Ljeti, kada je riječ o liječenju ginekoloških bolesti, sve to valja uzeti u obzir. Posebno kada se radi o takozvanoj lokalnoj terapiji, odnosno umetanju lijekova u rodnicu.

Ne savjetuje se kupati (bazen, kada, more...) dok traje liječenje vaginaletama, jasna je dr. Grujić. Ukoliko se prije planiranoga puta ili odlaska na ljetovanje jave simptomi koji mogu ukazivati na ginekološku upalu ili neku drugu bolest, razumno je javiti se liječniku. Neke su upale/bolesti blage i prolaze brzo, no neka stanja, poput upalnoga procesa u maloj zdjelici, nužno je spriječiti jer mogu uzrokovati trajne bolove u donjem trbuhu, kao i neplodnost.

Vaginalete Pet najvažnijih pravila za korištenje vaginaleta

Valja razlikovati dvije vrste lijekova.

Prvu grupu čine pripravci koji služe za kontracepciju, a to je vaginalni prsten etonogestrel/etinilestradiol Mithra ili Nuvaring. Ovo se sjajno kontracepcijsko sredstvo nikako ne smije vaditi iz rodnice u vrijeme kupanja. Dapače, savjetujem svojim pacijenticama da preskoče sedmodnevnu pauzu. Tako neće morati krvariti, što je idealno ljeti, posebno u uvjetima gdje je mogućnost pranja ograničena, govori dr. Grujić.

Drugu grupu čine lijekovi koji su terapija za neke bolesti. Katkada jedina. Primjerice, vrlo česta gljivična upala može se liječiti i samo vaginaletama, no budući da postoje i pripravci koji se uzimaju na usta i to uglavnom jednokratno (jedna tableta), bolje je propisati takvu terapiju (ne daje se u trudnoći).

Žena na plaži Vrućine i ginekološki problemi: Dva mita, jedna istina i dva važna savjeta

Stoga, ukoliko je propisana lokalna terapija, mora se poštovati doza i nije baš dobro prekidati liječenje zbog, primjerice, kupanja. Srećom, većina lijekova, i za gljivičnu upalu i bakterijsku vaginozu, stanja kojima pogoduje nedovoljna kiselost rodnice, uzimaju se kratko ili jednokratno, kaže ginekologinja, dr. sc. Jasenka Grujić.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju