Sigurno manje nego prije, ali menstruacija je i dalje tabu tema. Diljem svijeta postoje razni običaji od onih društvenih do vjerskih koji nude svoja viđenja onoga što se smije, a što ne tijekom menstruacije.

Srećom, stvari se s godinama ipak mijenjaju na bolje, ali prostora za promjenu na bolje još uvijek ima, a jedan od najboljih načina da se ta promjena dogodi je taj da se o menstruaciji razgovara i da ju se pritom naziva njenim imenom.

To nije "tetka iz Rusije" ili "oni dani u mjesecu". To je menstruacija. Prate ju krv i bolovi, ponekad utječe na naše raspoloženje pa donese olakšanje ili tugu, a ponekad i jedno i drugo.

Da je sve tjelesno, pa tako i menstuacijski ciklus nužno demistificirati slaže se i ginekologinja dr. sc. Jasenka Grujić.

Znanje o građi tijela, funkciji pojedinih organa, napose reproduktivnih organa, s jedne je strane garancija da će uz odgovorno ponašanje reproduktivno zdravlje biti očuvano, a s druge strane da će i žene i muškarci postići najbolje moguće seksualno zadovoljenje, smatra dr. Grujić.

Slika nije dostupna Menstrualni grčevi: Zanemareni uzrok nelagodnog problema koji se ne smije ignorirati

Slika nije dostupna Seks za vrijeme menstruacije: Zašto mu reći da (ili ne)?

PROMJENE TIJEKOM ŽIVOTA

U životu žene menstuacija je jedan do faktora koji doživljava promjene s kojima je dobro biti upoznat. U nastavku teksta zato smo izdvojili neke zaniljivosti o menstuaciji tijekom različitih perioda života.

Ipak, prije prolaska kroz pojedina životna razdoblja, napomenut ćemo da je menstrualnu bol, čak i u mladoj dobi, potrebno ozbiljno shvaćati. O stvarima kao što su bol u zdjeličnoj regiji, donjem dijelu leđa, donjem dijelu trbuha ili bilo kojem drugom simptomu koji vas potencijalno zabrinjava slobodno možete porazgovarati i s vašim ginekologom jer nekad takvi simptomi mogu ukazivati na menstrualni poremećaj, ali i neke ozbiljne ginekološke bolesti.

PREADOLESCENCIJA I TINEJDŽERSKE GODINE

Dob u kojoj će osoba dobiti prvu menstruaciju ovisi o brojnim faktorima. Tu su genetika, indeks tjelesne mase, hrana koju jede, količina tjelesne aktivnosti pa čak i mjesto u kojem osoba živi.

Kada se pojavi, prvih nekoliko mjeseci nije neobično da menstruacija bude neredovita i nepredvidiva. Taj početak na neki način podsjeća na menopauzu jer na početku i na kraju ne ovuliramo.

Također, bitno je znati da našim menstrualnim ciklusom upravljaju hormoni. Krvarenje, grčevi, emocionalne promjene, osjetljive grudi - sve se svodi na količinu hormona koje naše tijelo ispušta u danom trenutku. Dva su hormona koja posebno diktiraju ciklus.

Prvi je estrogen koji potiče rast sluznice maternice, a drugi je progesteron koji taj rast regulira.

Nakon dolaska prve menstruacije, nije neobično osjećati sram, zbunjenost pa čak i frustriranost. Takvi osjećaju javljaju se jer osoba proživljava jedno potpuno novo iskustvo koje, između ostalog, uključuje i vrlo intiman dio tijela.

Slika nije dostupna Sedam istina koje prva menstruacija otkriva o zdravlju u budućnosti  DVADESETE

Dvadesete su između ostalog godine plodnosti. Ovo je razdoblje u kojem je tijelo najbolje pripremljeno za dijete i za većinu žena ono znači redovite cikluse.

Naravno, ne žele sve osobe u dvadesetima djecu zbog čega mnoge žene odabiru kontracepciju.
Korištenje kontracepcije, između ostalog, može dodatno regulirati ciklus ako je bio neuredan. Međutim, osobi može trebati neko vrijeme dok ne pronađe pilule koje joj najbolje odgovaraju.

U razdoblju od 20. do 29. godine osoba sazrijeva i kada je seks u pitanju. U mnogim slučajevima to znači i donošenje odluke o seksu tijekom menstruacije. Njega žena ne mora izbjegavati ako ne želi. Bitno je samo da donese odluku zbog koje se sama najbolje i najugodnije osjeća.

Na kraju, bitno je znati da su dvadesete godine u kojima određeni simptomi mogu značiti neki problem. Između ostalog tu su sindrom policističnih jajnika, endometrioza, fibromi, obilna krvarenja i bolna razdoblja (dismenoreja).

Ako u dvadesetima imate izrazito bolne i obilne menstruacije, ako krvarite predugo ili ako vam se bilo što čini neuobičajenim, javite se vašem ginekologu. Također, iznimno je bitno stvoriti i naviku redovitih odlazaka na ginekološke preglede bez obzira imate li ili ne određene poteškoće.

Higijenski ulošci i tamponi Izbjegnite ih: Šest grešaka koje uporno radimo tijekom menstruacije  TRIDESETE

Tridesete su po pitanju menstruacije podijeljene. Na početku ovog desetljeća još uvijek, ako je sve u redu, redovito ovulirate i menstruacija je približno slična onoj kakva je bila u vašim dvadesetima. To, između ostalog, znači i da i dalje možete imati bolne menstruacije.

Kada je u pitanju rađanje, iako su naša tijela za njega spremna u dvadesetima, sve više žena radije bira tridesete za taj životni korak.

Što se tiče trudnoće, promjene na tijelu su nebrojene i različite od osobe do osobe, ali jedna stvar je sigurna - tijekom trudnoće nema menstruacije. Također, nakon poroda ponekad su potrebni i mjeseci prije povratka normalnog ciklusa. Jedan od faktora o kojem ovisi povratak ciklusa je dojenje.
I dok dio žena nakon poroda ima manje bolne menstruacije, to ne mora nužno biti slučaj kod svih.
Ulazak u sredinu desetljeća i kasne tridesete za neke može biti početak novog putovanja koje se zove - perimenopauza.

Perimenopauza je razdoblje u trajanju od nekoliko godina koje prethodi konačnom prestanku menstruacije. Tijekom tog razdoblja događaju se velike promjene u životu žene, od onih u endokrinom i reproduktivnom sustavu do onih socijalnih i psiholoških.

Iako je sasvim normalno ući u ovo razdoblje u tridesetima, većina žena ipak ga iskusi u četrdesetima.

I kao uvijek, ako osjetite neobičnu bol ili bilo što drugo što vam se ne čini normalnim, javite se liječniku.

ČETRDESETE

Slično kao u godinama kad se tek pojavila, i u ovom desetljeću menstruacija može biti nepredvidiva.

Redoviti ciklus u četrdesetima za puno žena postane stvar prošlosti, a kreće borba s nepredvidivim naletima krvi, često i nekom vrstom neprestanog krvarenja, ugrušcima...

Iako su četrdesete uobičajeno vrijeme za perimenopauzu, neredoviti ciklus ne mora baš uvijek značiti da se ona događa. Ako sumnjate da ste u perimenopauzi, razmislite i o drugim odgovarajućim simptomima među kojima su:

- suha vagina
- napadi vrućine
- noćno znojenje
- problemi sa spavanjem
- emocionalni usponi i padovi/promjene raspoloženja
- debljanje
- stanjivanje kose
- suha koža
- gubitak punoće dojke.

Ulazak u perimenopauzu ne znači da odmah morate zvati vašeg liječnika, međutim, ako bude potrebno, on je taj koji vam može propisati terapiju. U olakšavanju simptoma pomažu i redovita tjelovježba, zdrava prehrana i dobar san.

PEDESETE

Većina stručnjaka slaže se da je osoba službeno ušla u menopauzu nakon što nije imala mjesečnicu 12 uzastopnih mjeseci.

Neke žene završe u menopauzi ranije, neke kasnije, a većina žena može očekivati da će im se tijekom 50-ih godina olakšati simptomi perimenopauze.

Naravno, i kada više nema menstruacije, žene mogu doživljavati hormonalne fluktuacije.
Dok osoba ima jajnike moguće su određene hormonalne aktivnosti, ali iznad 60. godine kod većine osoba nema ih puno.

Prolazak kroz menopauzu može biti jako emocionalno izazovan i to ne samo zbog hormonalnih promjena. I menopauza je jednako kao i menstruacija tema o kojoj se premalo razgovara.

Međutim, razlog za takvo nešto ne postoji i iskrenost je važna. Zato ako imate potrebu i želju razgovarajte otvoreno o ovim temama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju