„Ne osjećam sažaljenje nad samim sobom, to naprosto nisam ja. Umjesto toga, sretan sam što sam te barem imao priliku pronaći. Mogli smo proletjeti jedno kraj drugoga kao dva komadića zvjezdane prašine“, riječi su koje je lutajući fotograf Robert uputio Francesci, skromnoj domaćici koju je upoznao i zavolio dok je boravio u njenom mjestu, fotografirajući mostove okruga Madison.

Galerija Knjiga 'Mostovi okruga Madison' po kojoj je snimljen film, napisana je za 11 dana Film 'Mostovi okruga Madison' snimljen je 1995. godine Film 'Mostovi okruga Madison' +2 Clint Eastwood i MEryl Streep

Knjiga nastala iz ove ljubavne priče objavljena je prije 30 godina, a uslijedio je i film Mostovi okruga Madison.

Radnja smještena u 1965. godinu prati živote fotografa i novinara Roberta (Clint Eastwood) i Francesce (Meryl Streep) koji se isprepliću u trenutku kada Robert dolazi u Madison. Njihov susret i ljubav rodili su se u trenutku kada su Francescin suprug i djeca bili na putu, a romansa za koju su mnogi navijali mogla se nastaviti da je Francesca odlučila ostaviti sve i poći s njim u uzbudljiviji život daleko od svoje usamljene i monotone svakodnevice.

No, umjesto osobnog zadovoljstva i sreće, Francesca se žrtvuje i rastaje od Roberta. Odabire svoj „običan“ život uz riječi: Kada žena odabere brak i djecu, na neki način njen život počinje i završava. Ti staneš i ostaješ da bi tvoja djeca mogla nastaviti, noseći sa sobom dio tvog života. A kada odu od tebe se očekuje da ponovno kreneš. Samo, više se ne sjećaš što te pokreće, jer te toliko dugo nitko nije ni pitao.

 

Francescin lik utjelovila je Meryl Streep i sve do danas ostala je ovo jedna od njenih najznačajnijh i najljepših uloga. Tim više što je ulogu dobila u 45. godini života, nakon što joj je dio medija i javnosti već spočitao „mlake“ uloge nakon što se i sama posvetila svojoj obitelji i četvero djece.

Sami producenti za ulogu Francesce ciljali su na mlađu glumicu, no redatelj Clint Eastwood odmah je znao da neće biti boljeg kandidata od Meryl Streep koja je prihvatila ponudu čim je vidjela scenarij.

I sreća da jest, jer je legendarna Meryl tako prirodno podarila Francesci dubinu i karizmu, uz neizostavan (talijanski) naglasak – čija je imitacija bila jedna od posebnih Merylinih vještina.

Meryl Streep u filmu 'Mostovi okruga Madison' Meryl Streep u filmu 'Mostovi okruga Madison' (Foto: Profimedia)

Premda Streep u mladosti nije službeno pohađala glumačku školu već je uglavnom smatrana za prirodni talent, svoj talent je „klesala“ proučavajući druge ljude, a naročito svoju majku, prijateljice i druge žene u interakciji s vlastitom djecom, muževima i okolinom, vjerujući kako će na taj način najbolje shvatiti što osjeća njen lik.

Clint Eastwood i Meryl Streep u filmu 'Mostovi okruga Madison' Priča za sva vremena: Sedam stvari koje trebamo znati o filmu "Mostovi okruga Madison"

Uloga u filmu Mostovi okruga Madison donijela joj je još jednu nominaciju za Oscara, potvrdivši još jednom kako je riječ o jednoj od najboljih glumica svoje generacije. Danas, na svoj 74. rođendan Meryl i dalje nosi ovu titulu i osvaja glavnim ulogama sa sigurnošću koja, kako kažu u okrugu Madison – dolazi samo jedanput u životu.

Mosti okruga Madison Mnogi se dijalozi iz filma pamte i 30 godina kasnije (Foto: Zadovoljna.hr)

Meryl Streep u filmu Mandžurski kandidat Za najbolje poznavatelje glumačke ikone: Pogodite iz kojih su filmova Meryl Streep ovi citati

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju