Modernu svjetsku kinematografiju nemoguće je zamisliti bez Meryl Streep. Nema uloge koju ta neponovljiva filmska kameleonka ne može svladati.

Galerija Meryl Streep u Cannesu 2024. Meryl Streep u Cannesu 1989. godine Meryl Streep u Diorovoj haljini na crvenom tepihu u Cannesu +1 Meryl Streep u Cannesu

Meryl Streep podjednako je uvjerljiva kao željezna lady i domaćica iz okruga Madison. Izaziva strahopoštovanje kao nemilosrdna modna urednica, ali i kuharica koja je Ameriku upoznala s francuskim tehnikama spremanje hrane.

U njezinoj zapanjujućoj biografiji nalazi se oko stotinjak pamtljivih rola koje je utjelovila na filmu, televiziji i u kazalištu kroz karijeru dugu pola stoljeća, a za koje je dobila gotovo dvjesto prestižnih glumačkih nagrada – uključujući i 3 Oscara.

Njezinoj impresivnoj kolekciji nagrada od sinoć se pridružio i Zlatni globus za životno djelo.

Meryl Streep u Cannesu 1989. godine Meryl Streep u Cannesu 1989. godine (Foto: Afp)

Mislila da joj je karijera gotova

Meryl Streep pojavila se na 77. po redu Canneskom filmskom festivalu – prvi put nakon 35 godina. Zadnji put legendarnim crvenim tepihom na Azurnoj obali šetala je 1989. godine kada je promovirala film "Zli anđeli".

Trebala sam navršiti 40 godina i kao majka troje djece mislila sam da mi je karijera gotova, prisjetila se Meryl Streep svojeg posljednjeg dolaska na festival u Cannesu i zaprepastila mnoge tom izjavom. To nije bilo nerealno očekivanje za glumice onog vremena, dodala je.

Meryl Streep u Diorovoj haljini na crvenom tepihu u Cannesu Meryl Streep u Diorovoj haljini na crvenom tepihu u Cannesu (Foto: Profimedia)

Istina glasi da su mnoge glumačke karijere ugasile u osamdesetim i devedesetim godinama prošlog stoljeća nakon proslave 40. rođendana. Holivudska tvornica snova nije snimala filmove o ženama u zrelim godinama, niti je željela s njima raditi.

Meryl je, srećom, bila jedna od rijetkih iznimki.

Zlatna palma za životno djelo

Meryl Streep primila je Zlatnu palmu za životno djelo na otvorenju 77. po redu filmskog festivala u Cannesu. Za ovu priliku odabrala je svilenu couture haljinu na preklop francuske modne kuće Dior koja je na suptilan način naglasila njezinu ženstvenu siluetu.

Juliette Binoche uručila je Meryl Streep Zlatnu palmu za životno djelo Juliette Binoche uručila je Meryl Streep Zlatnu palmu za životno djelo (Foto: Profimedia)

Ispod poruba duge bijele kreacije provirivale su sandale platforme s potpisom Jimmyja Chooa, a u rukama je nosila i torbicu ovog proslavljenog malezijskog dizajnera sa stalnom britanskom adresom.

Izdanje je podigla naušnicama s kristalnim privjescima i upečatljivim dijamantnim prstenom.

Kakva žena, kakva diva! Jane Fonda u 87. godini pomela crveni tepih u Cannesu Jane Fonda u Cannesu Jane Fonda u Cannesu Jane Fonda u odličnom Elie Saab kombinezonu +2 Jane Fonda u odličnom Elie Saab kombinezonu

Kultne cipele na otvaranju Cannesa: Model za kojim se trgaju trendseterice Greta Gerwig u Cannesu, od glave do pete u komadima modne kuće Maison Margiela Maison Margiela, haute couture, proljeće/ljeto 2024. Greta Gerwig u salonkama Tabi koje potpisuju Maison Margiela i Christian Louboutin +4 Greta Gerwig u salonkama Tabi

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju