Mihail Nikolajević Barišnjikov, jedan od najboljih baletana svih vremena, danas slavi 71. rođendan. Legendarni baletan rođen je 27. siječnja 1948. godine u Latviji. Svog oca Nikolaja opisao je kao strogo vojno lice nacionalističkih uvjerenja, a ljubav prema baletu razvio je zahvaljujući majci Aleksandri koja ga je uvela u svijet baletne umjetnosti.

Galerija Mihail Barišnjikov Barišnjikov je jedan od najboljih baletana svih vremena U Isabellu Rossellini zaljubio se na snimanju filma White Nights +4 Barišnjikov i Jessica Lange danas su dobri prijatelji

Imao je 11 godina kada je krenuo na satove baleta u Rigi, a 1964. godine upisao je baletnu akademiju Vaganova u tadašnjem Lenjingradu (današnji Sankt-Peterburg). Ubrzo je postao član baleta Mariinsky i 1967. plesao u baletu "Giselle".

Zahvaljujući fantastičnoj i preciznoj tehnici te urođenoj karizmi koja je izvirala iz svakog njegovog pokreta na pozornici, impresionirao je mnoge sovjetske koreografe. Međutim, problem je predstavljala njegova visina. Sa 166 centimetara bio je znatno niži od većine baletana pa je zato bio osuđen na sporedne uloge. Bio je nezadovoljan i zbog toga što sovjetska plesna scena nije dozvoljavala rad s modernim zapadnjačkim koreografima koje je Barišnjikov upoznao kroz povremene turneje.

Odlučio je kako pod svaku cijenu mora pobjeći iz Sovjetskog Saveza. Tijekom kanadske turneje 1974. godine zatražio je politički azil u Torontu i nakon toga se pridružio baletnoj trupi u Winnipegu. Plesao je i za Američki baletni teatar, a 1978. godine pridružio se Njujorškom baletu.

Barišnjikov je jedan od najboljih baletana svih vremena Barišnjikov je jedan od najboljih baletana svih vremena (Foto: AFP)

U Američki baletni teatar vratio se 1980. godine kao umjetnički direktor i ostao na toj poziciji devet godina. Zahvaljujući svojim uspjesima i utjecaju na američku baletnu umjetnost, 1999. postao je član Američke akademije umjetnosti i znanosti.

Osnovao je i zakladu pod nazivom "Umjetnički centar Barišnjikov" te je 2005. godine u New Yorku otvorio istoimeni kompleks s produkcijskim prostorom za sve oblike umjetnosti.

Osim briljantne plesačke karijere, postigao je zapažen uspjeh u svijetu filma i televizije. Za svoju prvu filmsku ulogu u filmu "The Turning Point" iz 1977. godine nominiran je za Oscara u kategoriji najboljeg sporednog glumca.

Za ulogu u filmu Turning Point dobio je nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg sporednog glumca Scena iz filma "Turning Point" u kojem je ostvario svoju prvu filmsku ulogu (Foto: Guliver/CoverImages)

Nove generacije zavoljele su legendarnog plesača zahvaljujući seriji "Seks i grad". U posljednjoj sezoni seriji Barišnjjikov je glumio Aleksandra Petrovskog, fatalnu ljubav zbog koje Carrie Bradshaw ostavlja New York i seli u Pariz.

Mihail Barišnjikov i Sarah Jessica Parker Barišnjikov i Sarah Jessica Parker na snimanju serije "Seks i grad" (Foto: Getty Images)

Jednako fatalan bio je i u pravom životu. Među slavnim damama koje je ljubio nalaze se Ursula Andress, Isabella Rossellini i Janine Turner, ali žena koju prema vlastitom priznanju nikada neće prežaliti bila je - Jessica Lange.

U Isabellu Rossellini zaljubio se na snimanju filma White Nights U Isabellu Rossellini zaljubio se na snimanju filma White Nights (Foto: Guliver/CoverImages)

Barišnjikov i Jessica upoznali su se 1976. godine na jednom holivudskom tulumu zahvaljujući redatelju Milošu Formanu. Jessica je u to vrijeme bila u braku s fotografom i redateljem Pacom Grandeom, ali par nije živio zajedno.

Sjećam se kako je stajao pored bazena. Nikada u život nisam vidjela nikog toliko bijelog. Izgledao je prozirno. Nisam znala tko je on. Čak sam ga pomiješala s Nurejevim. Nisam znala ništa o baletnom svijetu ni o razmjerima njegove slave. Bila sam zainteresirana i znala sam da će me nazvati iako tada nije pričao engleski. Na početku smo komunicirali na francuskom.

Bila sam iznenađena time koliko ga ljudi obožavaju. Baletomani su među najgorim fanovima, meni je bilo iritantno gledati koliko mu se dodvoravaju, nisam podnosila pažnju, ali on je sve to sjajno odrađivao. Što ih je više ignorirao, to su ga više obožavali. Njegov dolazak u ovu zemlju i njegov skok prema slavi bio je nevjerojatan fenomen, kazala je Jessica u intervjuu za Vanity Fair.

Barišnjikov i Jessica Lange danas su dobri prijatelji Barišnjikov i Jessica Lange danas su dobri prijatelji (Foto: Getty Images)

Priznala je i da su od početka imali otvorenu vezu: Gajili smo veliku ljubav jedno prema drugome, ali ona nije bila tradicionalna. Nismo mogli zajedno živjeti jer smo se stalno svađali. Prije svega smo bili ljubavnici i znala sam da me voli i da mi je u potpunosti posvećen na svoj jedinstven način. Nismo imali monogamnu vezu.

Barišnjikov se u isto vrijeme viđao s balerinom Lisom Rinehart i tko zna do kada bi njihov nekonvencionalni odnos potrajao da u život Jessice Lange nije ušao Sam Shepard. Glumca i redatelja koji je tada bio u braku s O-Lan Jones upoznala je na snimanju filma "Frances" šest mjeseci nakon rođenja kćerkice Aleksandre koju je dobila s baletanom.

Mihail sa suprugom Lisom Rinehart u prosincu 2018. godine Mihail sa suprugom Lisom Rinehart u prosincu 2018. godine (Foto: Getty Images)

Nakon tajne afere i jednog prekida Jessica i Sam ipak su odlučili ostaviti svoje partnere i započeti zajednički život. Barišnjikovu je to priopćila telefonom: Kada sam ga nazvala rekla da sada živim s nekim drugim, to je bila ultimativna izdaja. Samo je poklopio slušalicu i nakon toga nismo razgovarali dvije godine. Bila je to bolna situacija za sve nas.

Baletan i glumica naposljetku su ipak uspjeli prebroditi sve ljubavne nedaće i ostvariti bliski prijateljski odnos. Žao mi je zbog toga što moja veza s Jessicom nije bila onakva kakvu smo željeli i planirali. To je nešto zbog čega ću žaliti do kraja života. Ona je bila i uvijek će biti jedna od malo žena koje sam iskreno volio. Ali sada smo dobri prijatelji. Imamo bolji odnos nego prije, u vrijeme kada smo bili u vezi, kazao je Barišnjikov.

S Lisom Rinehart naposljetku je dobio troje djece, sina Petera te kćeri Annu i Sofiju. Iako je jednom prilikom rekao kako ne vjeruje u brak, ipak se 2006. godine oženio s Lisom te su i danas u braku.

Kći Annu dobio je u vezi s Lisom Rinehart Kći Annu dobio je u vezi s Lisom Rinehart (Foto: Getty Images)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju