Mija Dropuljić imala je 22 godine kada je operirala dobroćudni tumor. Svoje iskustvo iskoristila je kako bi mladim djevojkama ukazala na važnost odlaska na preglede.

PRIČA 1 – MIJINA PRIČA

Sad si ti tu došla s 22 godine, na početku si faksa, trebala bi razmišljati o ispitima, izlascima i ovo ti nije bilo ni na kraj pameti. I ne znaš ni jednu mladu curu koja je nešto slično imala. Meni je to bilo najgore. I to što sam se osjećala sama. To što nisam imala nikoga da s njim podijelim iskustvo, da pitam kako je psihički. To je bilo prije Instagrama, prije nego što je Facebook zaživio. Ja sam imala doticaj s tim svijetom samo kad sam odlazila u bolnicu i kad sam gledala sve te žene koje su bile iznad 50. Doktori su bili divni, ali ja sam se osjećala kao Pale sam na svijetu.

Ovim se riječima Mija Dropuljić (33) prisjeća perioda svog života koji je itekako utjecao na to kakva je osoba danas. Imala je 22 godine i bila studentica u Zagrebu kada je sasvim slučajno napipala kvržicu na lijevoj dojci.

Kada se uvjerila da ne umišlja, skupila je stvari i otišla roditeljima u Split. Uslijedili su jedan pa drugi ginekološki pregled i nakon oba zaključak je bio da mora na operaciju jer nitko nije mogao sa sigurnošću reći je li oko 2 centimetra velika kvržica nešto zloćudno ili dobroćudno.

Stoga je pala odluka da ide van.

Do operacije koju je čekala više od mjesec dana živjela je u strahu da možda ima rak. Iako se, srećom, ispostavilo da se radi o dobroćudnom tumoru ili fibroadenomu, drama koja je prethodila dobrim nalazima učinila je svoje.

S 22 još uvijek si iskompleksirana, nisi se izgradila kao žena i mene je to dotuklo. Ja sam prvih pola godine bila u depresiji kad bih vidjela taj ogromni ožiljak, priča Mija.

Ožiljak u obliku polumjeseca ima i danas. Teško je vidljiv, ali je velik, jer sedam šavova na malim grudima ostavlja trag, objašnjava Mija i kroz smijeh dodaje da s njim danas prognozira vrijeme.

Je li me strah? I nije, ne znam, strah me te kontrole svake godine, ali nekako sam s tim na ti. Idem redovito na pregled, ako se nešto nađe, operirat ću.

--Mija Dropuljić



A put prema ovakvom potpunom prihvaćanju sebe uključivao je puno pisanja i jedno putovanje.

U tom periodu ja sam počela zapisivati misli na papir jer mi je falilo da negdje nešto čitam. Bili su tu neki forumi, ali većinom su to bile starije žene, rak, mamografija... I tako sam napisala rukopis, stotinjak stranica o tom iskustvu. Kad nisam mogla spavati, pisala sam o svemu tome. I otišla sam na jedno putovanje.

Sama sam otišla u Istanbul i dok sam šetala prema Aja Sofiji, shvatila sam da ima još toliko toga što u životu trebam vidjeti i da se stvarno bediram oko stvari koje trebam samo proći i otad sam počela živjeti, prisjeća se Mija.

Kaže kako je nakon operacije prihvatila sebe sa svime, onakvu kakva jest. Njezine grudi do tada su joj uvijek bile premale, nedovoljno lijepe, a onda je sve postalo ravno.

Nakon tog zahvata ja sam sebe prihvatila onakvu kakva jesam i zavoljela sam se puno više nego prije, a danas govorim da mi je to najbolja stvar koja mi se dogodila jer sam veoma brzo odrasla, shvatila sam što je u životu bitno, kaže ova blogerica i menadžerica za marketing i development.

I danas redovito odlazi na preglede i svjesna je da se opet može nešto dogoditi.

Je li me strah? I nije, ne znam, strah me te kontrole svake godine, ali nekako sam s tim na ti. Idem redovito na pregled, ako se nešto nađe, operirat ću, mirno odgovara na pitanje.

Ja mislim da svatko u životu dobije koliko može podnijeti. Ja sam zbog svega ovoga odrasla i neke stvari puno više cijenim u životu upravo zbog toga. Možda ružno zvuči kad to kažem, ali mislim da mi je to jedna od najboljih stvari koja mi se dogodila tijekom odrastanja. Ružno je možda kad to nekome kažeš, ali... opterećen si nekim stvarima, ja sam uvijek patila od toga da imam male grudi, a nakon toga nikad nisam razmišljala o tome da imam veće, manje, šire... a sad čak i taj ožiljak, posebne su. Dobro je. Tu su, prošle su nešto, sažima Mija ono najvažnije u cijeloj ovoj priči.

To je život, ne možeš izbjeći život u nekim segmentima. Zabijanjem glave u pijesak nećeš ništa dobiti

--Mija Dropuljić


PRIČA 2 – #VOLIMCICE

Volim cice. Hashtag je to koji je Mija 1. listopada stavila uz svoju priču na Instagramu i u mjesecu borbe protiv raka dojke pozvala mlade žene da obave pregled.

I mlade cice trebaju pažnju! Označi svoju fotku s #volimcice i pokaži im svu ljubav preventivnim ultrazvukom. Ja sam svoj već obavila, poručila je na društvenoj mreži i pokrenula cijelu jednu lavinu reakcija.

Na ovaj potez odlučila se jer, iako su starije žene ugrožena skupina, tumori, pa i rak nisu nešto što se događa nekim tamo ljudima.

Čak su i fibroadenomi, ciste... za mladu curu koja nije na ti sa sobom, koja je još uvijek iskompleksirana, koja ne razmišlja o tim stvarima, veliki šok. A one uopće ne znaju da moraju ići na preglede, objašnjava Mija.

Kada je s 22 godine fibroadenom postao dio njezina života, osjećala se usamljeno, a sada su joj društvene mreže omogućile da nekoj drugoj "Miji" pomogne u nekoj sličnoj situaciji.

Znaš gdje sam dobila poticaj za sve ovo? Kako mi je opet nađen fibroadenom i opet je tu mogućnost da ću morati na operaciju, ja sam negdje u trećem mjesecu odradila 'live' na Instagramu o ovoj temi i nakon njega sam dobila užasno puno poruka cura.

Dvije su taj tjedan išle na operaciju, jedna je imala 20 godina i imala je nekoliko fibroadenoma i javila mi se da je u strahu, mama je u strahu, hoće me boljeti, kako će biti poslije, priča Mija i dodaje da je upravo to ono što je njoj falilo. Da sam imala nekoga koga mogu pitati.

Sad gledam sve te priče, fascinantno mi je koliko se cura priključilo akciji i podijelilo svoje iskustvo. Neke su imale rak, neke fibroadenom. I ja sam skužila da sam htjela nekome pružiti utjehu, a ja sam dobila utjehu, skužila sam da, čovječe, ima tih cura i ja ni po čemu nisam posebna.

Ima nas toliko i ja se zapravo sada puno lakše osjećam sa svojom situacijom. Rekla sam i mami koja je užasno osjetljiva na tu temu samo da pročita priče cura i da će joj biti odmah lakše, stvarno moj slučaj nije izuzetak, kaže.

Kaže kako je nakon operacije prihvatila sebe sa svime, onakvu kakva jest. Njezine grudi do tada su joj uvijek bile premale, nedovoljno lijepe, a onda je sve postalo ravno.



I još jednom naglašava koliko je bitno da i mlade žene odu na pregled.

Ultrazvuk privatno košta između 350 i 500 kuna. Mi smo veliki potrošači, mlade cure obožavaju šoping, a 350 kuna nije ni jedan kaput nekog 'high street' brenda. Ovo je pregled koji ne traje niti pola sata, a bitan je. I nije nešto što se mora raditi svaki dan, kaže Mija.

Konkretnih planova za dalje nema, iako bi ovu priču bilo lijepo dalje razvijati, ali Mija zna da neće prestati govoriti o ovoj temi.

Dečko mi u šali zna reći da pola Hrvatske bruji o mojim grudima. Ali za mene to nije dijeljenje intime, to je nešto bitno. I super mi je što na Instagramu znam dobiti slike nečijeg ultrazvuka. Bit je svega da se netko odluči za pregled. Meni je to najvažnije, kaže.

I super je sve ovo jer svi pričamo o tim influencerima, lažnom životu, sve prolazi kroz filtere, a ova je akcija pokazala kako su na koncu ljudi ljudi, zaključuje Mija.

Mija Dropuljić ukazuje mladim ženama na važnost pregleda dojki Mija Dropuljić ukazuje mladim ženama na važnost pregleda dojki (Foto: Sandro Sklepić)

 


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju