Vinkovčanka Mirjam Jukić dala si je rok od 10 godina da ostvari svoj veliki san. Od tih 10 godina prošlo je njih devet, a 18. kolovoza taj san će ostvariti i napraviti prvi korak na putu dugom 820 kilometara. San koji je Mirjam sanjala zove se Camino de Santiago, odnosno Put svetog Jakova.

O Caminu sanjam od 2010. godine. Tada sam rekla dajem si rok od 10 godina da odem na taj put.

U međuvremenu sam rodila svog najmlađeg sina i taj plan stavila po strani, a onda sam još dobila dijagnozu multiple skleroze i jednostavno Camino je ostao u snovima i željama.

A i bilo je oduvijek pitanje tko bi išao sa mnom, nije bilo lako pronaći voljne za jednu ovakvu ekspediciju dugu gotovo 900 kilometara. I tako je moj Camino ostao po strani, počinje svoju priču Mirjam.

Ali, iako se možda činilo da će taj Camino stvarno ostati samo jedan neostvareni san, on je stalno nalazio načine da dođe do nje.

Camino de Santiago odnosno Put svetog Jakova je poznati hodočasnički put koji vodi do Santiaga de Compostele, grada u kojem se nalaze moći svetog Jakova. Camino odavno nije samo religijsko putovanje, nego ruta koju prolaze brojni avanturisti.

Nametao se, kao da me zove. Sjećam se jedne šetnje Rovinjom prije tri godine, na jednom oluku stoji naljepnica, žuta školjka s natpisom Camino. Tada sam znala da moram ići pa što bude.

Muž je bio sa mnom i nasmijao se i rekao ''čuj nemaš više opravdanja da ne ideš, organizirat ćemo se i kreni''. Eto od tada, tri godine kasnije, želja je pred ostvarenjem, kaže Mirjam.

Maja Blažević Moja multipla: Imati 29 godina i ne moći kontrolirati mjehur i nije razlog za veselje. Ali Maja se smije svaki dan

Goranka Perc Goranka Perc: Izborila se za vlastiti život, a onda savladala 900 kilometara dugu avanturu

Skorašnji polazak dijelom može zahvaliti i Veri Ivezić, ženi s kojom ju veže prijateljstvo i ista dijagnoza, a uskoro će ih vezati i zajednički odrađen Camino.

Kada je moja Vera došla u udrugu MS tim Hrvatska i kada sam joj u jednom od naših druženja spomenula Camino, Vera, inače umirovljena časnica Hrvatske vojske, odmah je rekla da i ona želi ići.

I to je bilo ključno, pogotovo jer Vera nije htjela slušati moje izlike iz godine u godinu kako idemo nagodinu... I tako mi je krajem prošle godine rekla - ja idem i ne čekam te više. To je zapravo bilo presudno. U roku od tri mjeseca dala sam ostavku na mjesto direktora javne tvrtke, reorganizirala sve, pripremila obitelj i plan je bio gotov. Idemo na Camino.

Onda me muž podsjetio na ono moje obećanje samoj sebi kako idem u roku 10 godina i eto 2019. krećem na Camino, put koji sanjam i želim proći već 9 godina, priča Mirjam.

Trio na put kreće 18. kolovoza iz Vinkovaca do Budimpešte iz koje avionom kreću prema Saint-Jean-Pied-de-Portu odakle započinje Put svetog Jakova.

HRABAR POTHVAT

Veri i njoj na putu će se pridružiti i Mirjamin sin Dorian.

On je često odlazio s nama na hodanja i planinarenja i odmah je rekao da ide sa mnom, kaže Mirjam koja će vam u razgovoru o Caminu dobaciti da joj držite fige, a vama će se one učiniti suvišnima jer niti malo ne sumnjate u njezin (i njihov) uspjeh.

Slika nije dostupna "Moja nevidljiva multipla skleroza": Pet žena iskreno o onome što drugi ne vide, a tu je

Fige sigurno dijelom traži i zbog dijagnoze. Šetnja od 820 kilometara velika je stvar, šetnja od 820 kilometara s dijagnozom multiple skleroze posebno je hrabar pothvat. Zato i čekaju da prođu najveće vrućine jer se multipla i visoke temperature se ne vole.

Da nisam ovaj put planirala i željela godinama i prije dijagnoze možda nikad ne bih krenula baš jer imam MS ili bi mislila kako to nije za mene.

Ovako je Camino oduvijek bio tu i željela sam ga proći i onda sam odlučila otići sada jer, budimo realni, ne znam hoću li iduće godine moći, a želim ići.

Tako da ispada da baš zbog MS-a idem upravo sada, a da nemam MS sigurno bih čekala da djeca porastu i da imam manje obveza i da mogu slobodnije otići bez puno briga, priča Mirjam i nastavlja:

Ovako je puno stresnije i bilo je teže bilo odlučiti, ali sam shvatila da jednostavno moram pokušati dok još mogu.

Nije to bila laka odluka, iako nije niti promišljena, no idemo uz podršku naših kolega po bolesti i vjerujemo kako ćemo uspjeti, kaže i dodaje kako im je velika podrška i Darija Gašparović, žena koja je prošle godine prohodala francusku turu Camina, a ove godine i portugalsku, također s dijagnozom multiple skleroze. 

Onda vjerujemo kako ćemo i mi uspjeti. Njezini savjeti i podrška puno nam znače ovih dana kada ulazimo u finalne pripreme naše misije i svaki njen savjet je dobrodošao, kaže Mirjam.

Velika podrška im je Darija Gašparović Velika podrška im je Darija Gašparović (Foto: MS Walk on Camino/Facebook)

"CILJ JE SANTIAGO"

Na pitanje koji je njezin cilj odgovara da ne zna može li govoriti o općenitom cilju.

Cilj je Santiago, kaže kroz smijeh, a onda dodaje da pojma nema hoće li u tome uspjeti. No, ono što svakako želi je da ovaj put bude javan i dio projekta MS walk koji pruža podršku svim oboljelima od multiple skleroze.

Želimo pokazati da možemo sve, prvo nama samima, a onda i da to što radimo bude motiv ostalim kolegama po dijagnozi da ne odustaju.

Sukladno onom motu MS tima "Svaki korak se broji" i ovog puta hodamo za sve nas i za sve koji više ne mogu. I svaki korak posvećujemo borbi s našom bolešću i senzibiliziramo javnost da ne odustaje od oboljelih od multiple skleroze koje često poslodavci otpuštaju baš zbog dijangoze.

Mi ćemo evo pokušati pokazati kako i dalje možemo puno
, zaključuje Mirjam kojoj posljednjih dana nije bilo nimalo dosadno.

Prvi dio puta je najzahtjevniji jer uključuje prelazak Pirineja zbog čega su taj dio prepolovili i uzeli smještaj na pola puta kako bi uspjeli proći tu tešku rutu.

PAKIRANJE, PROUČAVANJE FLASTERA I - STRAH

Bavila se, između ostalog, pakiranjem rusaka i kroz smijeh kaže da je cilj da bude što lakši, tanji i manji. Uz pakiranje tu je i proučavanje flastera i krema za žuljeve te pronalazak formule kako što bezbolnije i sa što manje žuljeva prohodati više od 800 kilometara.

Bavimo se i planom puta i priznajem koliko sam uzbuđena toliko i strahujem.

No, moram priznati da se radujem poput malog djeteta jer, znate, nemate često priliku u životu ostvariti nešto o čemu godinama sanjate i ta sreća koju osjećam u ovim finalnim pripremama je neopisiva i do sada taj osjećaj nisam iskusila.

Sanjam Camino i budim se s njim. On je sigurno jedna od mojim najvećih životnih odluka i nešto što jednostavno moram napraviti. A zašto je tako valjda ću doznati na putu..., kaže nam Mirjam kojoj držimo najveće fige.

Isto možete učiniti i vi, a avanturu ovog trojca možete pratiti i putem Facebook grupe  MS walk on Camino.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju