Uz Božić i advent općenito vezujemo i brojna sjećanja na običaje kojima su nas poučili naši roditelji, djedovi i bake, no ponekad je još čarobnije zaviriti i u običaje koji su u našem kraju postojali mnogo prije nas.

Upravo to nudi se na tzv. Mističnom adventu na starinski način u organizaciji Gornjogradskih coprnica.

Riječ je o tematskoj večernjoj turi koja sudionicima priča priče o starim adventskim i novogodišnjim običajima grada Zagreba razgledavajući lokacije posvećene upravo tom dijelu godine.

U tijeku inspirativne šetnje gradom saznat ćete, primjerice, tko je napravio prve jaslice, kako su se stari Zagrepčani grijali za jako hladnih zima te kako su se gostili za Božić, tko su sve bili čestitari, što je ustvari božićnica, što je Herodoševo, a što Kokošjevo, odakle potječe običaj kićenja božićnog drvca i mnoštvo drugih zanimljivih informacija.

Organizatori napominju kako su se vodili time da žele ispričati priču na drugačiji način, i to tako da program bude istovremeno zabavan, edukativan i podrazumijeva interakciju sudionika.

Sve je počelo još 2012., kada je pokrenut Advent na drugačiji način. Otada je doživio nekoliko izmjena, pa se sada zove Mistični #advent. Prvotna verzija šetnje je, uz priče o božićnim običajima, uključivala i radionice izrade božićnih čestitki. S vremenom smo, osluškujući interes publike, stavili naglasak samo na priče, koje smo tijekom godina obogatile i odustale od radionica.

Imamo brojne posjetitelje, koji nam se vraćaju svake godine, a važan aspekt šetnje je i kostim vodičice i način prezentacije i govora koji je pomalo arhaičan, a sve da bi se stvorio bajkoviti ugođaj, rekla nam je magistra povijesti Martina Findrik iz Gornjogradskih coprnica

Slika nije dostupna Nova tura: Gornjogradske coprnice otresle su prašinu s knjiga i udahnule život u neznane junakinje

Razgled počinje 27. studenoga, tijekom prvog adventskog vikenda, a predviđeno je da traje dva i pol sata, od 17 sati nadalje, uz plaćanje 50 kn. Ovakav razgled grada idealan je i za obitelji s djecom, s time da se cijena od 50 kuna plaća samo za prvo, a za drugo i svako iduće dijete je besplatno.

Tko je napravio prve jaslice, kako su se stari Zagrepčani grijali za jako hladnih zima te kako su se gostili za Božić, tko su sve bili čestitari, što je ustvari božićnica?

Inače, Gornjogradske coprnice organiziraju niz vođenih tura po starom Zagrebu u kojima možete okusiti mističnu stranu povijesti grada te saznati tko su bile zagrebačke vještice i vješci te zašto ih se uopće tako nazivalo.

Ova tura uključuje i mnoštvo drugih priča o tome kako je to bilo biti žena u različitim povijesnim razdobljima, što je značilo biti sluškinja na nečijem dvoru, biti učiteljica, redovnica iz imućne obitelji Zrinski, biti razvedenica, kakav je bio osjećaj nositi raskošne haljine ili biti sputan korzetom, što je ženski licej. Za ljubitelje Marije Jurić Zagorke tu je i posebna tura inspirirana njezinim djelima.

Ipak, u ovom najljepšem dijelu godine posebno se veselimo zamisliti kako se nekada dočekivao Božić u ovim krajevima. Toplo se odjenite, naoružajte se božićnim duhom i znatiželjom i otkrivanje čarobnih priča može početi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju