Na 91. godišnjicu rođenja Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis prisjećamo se žene "iz sjene" bez koje J. F. K. ne bi ušao u legendu.

Galerija Jackie Kennedy Jacqueline Kennedy - 6 Jacqueline Kennedy - 5 +4 Prvi portret Jackie Kennedy kao prve dame snimljen 1961. godine

Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis rodila se 28. srpnja 1929. godine u New Yorku u imućnoj obitelji francuskih korijena. Kao miljenica oca Johna Vernoua Bouviera, inače uspješnog burzovnog mešetara, zarana se zainteresirala za svijet moći i politike.

Iako joj to obiteljske prilike nisu nametale, nakon završetka prestižnog "Sveučilišta George Washington" u Washington, D.C.-ju odlučila je naći posao. Zaposlila se u "Washington Times Heraldu" kao fotografkinja i novinarka te je pratila rad američkog Kongresa i Senata.

Kako je tužno što žene moje generacije nisu trebale raditi ako su imale obitelj. Što bi žena trebala raditi kada djeca odrastu? Gledati kako se kišne kapi spuštaju niz prozor? javno se zapitala Jacqueline i tako otkrila svoju želju da žene budu ravnopravne.

S obzirom na to da je pripadala istom društvenom krugu kao i John F. Kennedy, ne čudi što je upoznala zgodnog kongresnika na jednoj večeri u svibnju 1952. godine. Odmah ju je privukao njegov šarm, inteligencija, duhovitost i dobar izgled.

Dijelili su i zajedničke vrijednosti: bili su katolici, voljeli su pisati i čitati te su oboje u jednom trenutku živjeli izvan SAD-a. Nakon što je John u studenom iste godine postao američki senator, počeli su se intenzivnije družiti i produbili su svoju vezu.

Jacqueline Kennedy - 5 John je jedan od dvoje djece bračnog para Kennedy (Foto: Profimedia)

Sudbonosno da izrekli su pred 700-tinjak uvaženih gostiju u crkvi sv. Marije u Newportu 12. srpnja 1953. godine, a u medijima je njihovo vjenčanje proglašeno događajem godine. No unatoč tome, zlatni par vrlo se brzo počeo suočavati s velikim izazovima.

Jackie Kennedy Jackie Kennedy: Najtužniji ružičasti kostim koji je obilježio povijest

John je patio od kronične Adisonove bolesti, zbog koje je imao velikih problema s nadbubrežnom žlijezdom, a krajem 1954. godine bio je podvrgnut i dvjema gotovo fatalnim operacijama kralježnice. Jacqueline je pobacila 1955., a godinu dana kasnije na svijet je donijela mrtvorođeno dijete – njihovu prvu kćerkicu Arabellu.

Jednostavno neprocjenjiva

Tijekom izbora za drugi senatorski mandat John je uvidio da su mase na skupovima uvijek veće kad je uz njega stajala Jackie. Nakon pobjede javno je istaknuo kako je njegova supruga bila neprocjenjiva u cijeloj kampanji te joj tako odao i javnu zaslugu.

Povjesničar Arthur M. Schlesinger kasnije je ustvrdio da je Jacqueline bila iznimno politički osviještena i upućena te je mogla procijeniti bilo koju situaciju. Svojem je suprugu bila od velike koristi i tijekom predsjedničke kampanje, a doprinijela je njegovu uspjehu i dopadljivosti među glasačima i dajući mu stilističke savjete.

I sama je privlačila veliku pažnju svojim modnim izborima, a na naslovnicama magazina pojavljivala se kao jedna od najbolje odjevenih žena svijeta, koja je gajila posebnu ljubav prema kreacijama francuskih dizajnera.

Stajala je uz svojeg supruga uzdignute glave čak i kada se pričalo o njegovim izvanbračnim aferama, a pogotovo kada su u središtu nagađanja bile slavne dame poput Marilyn Monroe.

Zahvaljujući elegantnom i decentnom stilu, prva dama Sjedinjenih Američkih Država vrlo je brzo postala modna ikona koju su mnogi željeli kopirati. No osim njezinih odjevnih kombinacija mnogi su željeli "posuditi“ i njezinu čeličnu snagu s kojom je susretala brojne životne nedaće.

Zapanjujuća ženska snaga Jackie Kennedy
Jackie Kennedy poput dame je podnosila sve životne izazove. Stajala je uz svojeg supruga uzdignute glave čak i kada se pričalo o njegovim izvanbračnim aferama, a pogotovo kada su u središtu nagađanja bile slavne dame poput Marilyn Monroe.

Mislim da je jedna od najvažnijih uloga prve dame da se brine o predsjedniku tako da on može nabolje služiti ljudima, priznala je Jackie Kennedy.

Jacqueline Kennedy - 3 Jack i Jacqueline Kennedy (Foto: WENN/Cover Images)

Pokazala je nadljudsku žensku snagu kad je uspjela preživjeti ono što niti jedan roditelj ne želi doživjeti – smrt vlastite djece.

Jacqueline Kennedy - 2 Vrijede i danas: 5 modnih zakona Jackie Kennedy koji su je učinili ikonom stila

Kennedyjevi su, naime, bili ponosni roditelji kćerkice Caroline, koja je rođena 27. 11. 1957. godine, te sina Johna, koji je došao na svijet tri godine kasnije. Obje trudnoće bile su iznimno teške, a Jackie je bila podvrgnuta carskom rezu.

Carskim rezom rodila je i drugog sina Patricka 1963. godine, a njemu je odmah dijagnosticirana teška bolest pluća zbog koje je umro nakon 39 sati. Pretpostavlja se da je upravo taj traumatični događaj zbližio Jackie i Johna, koji su pronašli podršku jedno u drugome nakon tragedije.

U konačnici, Jacqueline je bila tamo uz svojeg supruga i onog kobnog jutra 22. studenog 1963. u Dallasu, kada je izvršen atentat na njega. John je preminuo nekoliko sati kasnije od posljedica ispaljenih hitaca, a Jackie je unatoč velikom šoku i tuzi bila od neizmjerne pomoći Lyndonu B. Johnsonu, koji je preuzeo ulogu američkog predsjednika.

Prošla sam kroz svašta i mnogo patila. No isto tako imala sam dosta sretnih trenutaka. Svaki trenutak u životu je drugačiji. Dobro, loše, izazovi, radost, tragedija, ljubav i sreća – svi su oni ispresijecani u jednu neopisivu riječ koja se zove život. Ne možeš odvojiti dobro od lošeg i možda nema potrebe da se to uopće i čini, priznala je Jackie Kennedy.

Jacqueline Kennedy - 1 Jacqueline Kennedy - 1 (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju