Ljubav između žena i štikli postoji od davnina, a kako bi izgledale elegantno i seksi spremne smo trpjeti čak i bolove. Kada je riječ o bolnoj modi najbolji primjer je crveni tepih na kojem susrećemo ljepotice u najskupljim haljinama, ali i štiklama koje vrlo često ne izgledaju nimalo udobno

Na premale ili pretijesne štikle se tako odlučuju brojne poznate glumice, a iako poziranje ispred fotografa ne iziskuje puno hodanja ponekad čak i samo jedan korak može izazvati brojne probleme.

Zadebljanja na kostima i kvrge na nožnim prstima uzrokovani su nošenjem neudobnih i previsokih štikli

Ovogodišnji Cannes je okupio brojna poznata imena iz svijeta filma među kojima se našla i Julianne Moore. Iako je blistala punim sjajem njezine preuske srebrne sandale kroz koje su 'curili' nožni prsti plijenili su najviše pažnje.

>> Uklonite tvrdu kožu na petama uz 3 jeftina pripravka

Iako je u visokom stupnju trudnoće ni Kim Kardashian se ne odriče omiljenog fetiša. Njezine su noge već poprilično otekle, no starleta ih je ipak 'ugurala' u plastične sandale, a prizor podbuhlih zglobova i urezanih remenčića nije nimalo privlačan.

No ovakva 'bolna' moda može imati dugoročni učinak na stopala. Tako su u Americi, ali i Europi sve popularniji estetski zahvati na stopalima kojima se otklanjaju zadebljanja na kostima i kvrge na nožnim prstima uzrokovane preuskim kalupima cipela.

Da moram trpjeti zbog ljepote, stisnula bih zube za:

glasova:

Sa sličnim problemom se bori Jennifer Aniston koja je prije dvije godine za premijeru filma 'Horrible Bosses' odabrala decentne, crne sandale koje su otkrile nimalo privlačne kvrge na prstima.

>> 3 najnezdravija modela cipela koje uporno nosimo

Kako bi izbjegla žuljeve glumica Kyra Sedgwick se pak odlučila na prevelike sandale niti to nije rješenje jer stručnjaci upozoravaju kako nošenje štikli nepravilnog ili neudobnog kalupa može biti vrlo opasno.

'Hodanjem na visokim potpeticama dolazi do širenja prednjeg dijela stopala poput lepeze, dok prsti zadržani u uskoj cipeli slabije su pomični radi tijesnog prostora, približavaju se i deformiraju. To dovodi i do iskrivljavanja palca i formiranja bolne izrasline (kvržice) s unutarnje strane stopala', objašnjava ortoped Hrvoje Klobučar.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju