Sinoćnja svečanost ulaska Hrvatske u Europsku uniju je kao i svako slavlje kojom se svale postignuća i uspjeh zahtijevala i određeni stil odijevanja. Protokol je za muškarce tako zahtijevao svečana odjela, a od dama koktel haljine. Osim što su sve uzvanice poštovale zadana modna pravila, hrvatske dame pokazale su stil i ukus obilježen jednostavnošću i ženstvenošću

Svečanost ulaska Hrvatske u Europsku uniju okupila je preko 700 uzvanika čiji su domaćini bili predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović te premijer Zoran Milanović.

Kao i svaka velika svečanost u kojoj se susreću visoka politika i veliki značaj za zemlju u kojoj se ona održava, i ova je zahtijevala protokol u svakom segmentu događanja, pa tako i u modnim izborima.

>> Milanka Opačić: Čipka i šljokice za najsvečaniju noć

Za muškarce je bilo određeno svečano odijelo, dok su za ženske uzvanice bile propisane koktel haljine. Kako bi otkrili koliko su dame bile uspješne u izvršavanju protokolarnog modnog 'zadatka' upitali smo renomiranu dizajnericu Kseniju Vrbanić.

Sanja Musić Milanović i Jadranka Kosor su odlučile za bijele jednostavne haljine kojima su crveni detalji omogućili suptilnu igru prepoznatljivog crveno-bijelog motiva. Bivša premijerka je to uspjela zahvaljujući elegantnoj koraljnoj ogrlici dok je supruga premijera to uspjela efektnim crvenim cipelama.
Ksenija Vrbanić: Sanja Musić Milanović izgleda super, a Jadranka Kosor prednevno i presportski. Elegantnija torba i cipele riješile bi problem.

Koja je uzvanica bila najbolje odjevena na svečanosti ulaska Hrvatske u EU?

glasova:

Za svjetlije nijanse se odlučila i Diana Pleština, supruga Ivice Račana, koja je bijeli komplet sastavljen do duge suknje s prorezom i sakoa dopunila bluzom boje pudera te s pašminom od prirodnih materijala.
Ksenija Vrbanić: Dijana Plešina je odabrala pomalo demode kombinaciju. Šlic na suknji doista nije bio potreban, a isto vrijedi i za cipele.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavić Vukičević je prirodnu boju pudera primijenila na sako koji je odjenula na jednostavnu crnu haljinu.
Ksenija Vrbanić: Jelena Pavić Vukičević je odabrala odličnu malu crnu haljinu, ali sako je ipak previše dnevni.

>> Meni koji će osvojiti nepca europskih čelnika: Na tanjuru jednostavna hrvatska jela

Za crnu haljinu do koljena odlučila se i Milanka Opačić, no njezina je verzija bila nešto svečanija te ukrašena prozirnom svjetlucavom tkaninom.
Ksenija Vrbanić: Iako Milanka Opačić je lijepa žena, ali haljina od prozirne čipke ipak je bila 'previše' za postavljeni modni protokol.

Za svjetlucavo se odlučila i Dubravka Šuica koja je svečanu crnu podigla ogrtač ukrašen ljubičastim motivima.
Ksenija Vrbanić: S obzirom da je Dubravka Šuica žena krupnije građe kombinacija koju je odabrala bila je doista primjerena.

Supruga hrvatskog predsjednika, Tatjana Josipović odjenula je kostim u prigodno plavoj boji kojeg je 'podigla' bisernom ogrlicom i narukvicom.
Ksenija Vrbanić: Supruga predsjednika Tatjana Josipović izgleda vrlo elegantno i primjereno. Jednom riječju - super!

Među najupečatljivije odjevenima svakako je bila ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u haljini koju su krasile bogati donji dio od tila, cvijet na struku te masivna ogrlica boje žada.
Ksenija Vrbanić: Stajling Vesne Pusić nikako mi se ne sviđa i izgleda kao za proslavu 50 godina mature.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju