Kontroverzna fotografija tinejdžerskog modela Codie Young uklonjena je s web stranice lanca komercijalne odjeće zbog optužbe da premršavi model potiče anoreksiju kod mladih djevojaka

Nakon pritiska udruga za pomoć oboljelima od anoreksije te izjave majke koja ima bolesnu kćer da takve fotografije ohrabruju već premršave i bolesne djevojke lanac komercijalne odjeće Topshop je sa svoje web stranice maknuo spornu fotografiju.

Nova fotografija prikazuje Codie Young u nešto svježijem i zdravijem izdanju, no jasno je kako je puno mršavija od djevojaka svojih godina.

>> Opet premršavi model na pisti!

>> Je li Catherine Middleton korak do anoreksije?

Iz Topshopa tvrde kako je moguće da model na spornoj fotografiji zbog kuta fotografiranja izgleda neprirodno zbog veće glave i dužeg vrata u odnosu na ostatak tijela, no tvrde kako je Codie zdrava mlada žena te odbijaju ukloniti njezine ostale fotografije iz kataloga.

Stručnjaci tvrde kako djevojke koje gledaju fotografije premršavih modela smatraju da je u redu tako izgledati što dovodi do sve većeg broja mladih koji se suočavaju s problemima u prehrani. Vodi se konstantna borba protiv takvih fotografija u modnim časopisima i na internetu, a Topshop nije pomogao već odmogao tome. Model Codie Young nosi veličinu 0, što u Velikoj Britaniji odgovara veličini 4 ili 30, a iz Topshopa tvrde kako prilikom odabira modela gledaju da su sve djevojke zdrave veličine 8 ili 34.

Sporna fotografija kažu, izgleda čudno jer je odjeća koju Cody nosi veličine 10 te zbog toga izgleda 'opuštenije'.

U raspravu se uključila i Codie koja je priznala kako je moguće da nosi veličinu 0, no da zato nije anoreksična.

'Svi koji me poznaju znaju da sam takva oduvijek, visoka i mršava. Sretna sam sa svojim tijelom i izgledom jer je to dio onoga što jesam', rekla je Codie koju su tijekom djetinjstva optuživali da je anoreksična i bulimična te joj je ova sprava probudila ružna sjećanja.

Osamnaestogodišnja Codie Young iz britanske agencije Viva pozira u vintage modelima iz kolekcije 'Prim&Polished' Topshopa.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju